Creatieve berichten over quilten

CCMP2018: in elkaar zetten en afwerken van het Crazy Crystals project

Vanaf vandaag kun je aan het in elkaar zetten van je Crazy Crystals Mystery Project 2018 beginnen. Als alle 12 de blokken van het Crazy Crystals Mystery project 2018 klaar zijn, heb je er een schat aan stoffen, steken, Hotfix steentjes ed. op gezet.


Bijzondere effecten door kleur- en materiaalgebruik. Prachtig om te zien, maar ze moeten nog wel aan elkaar gezet worden.


Leg de 12 blokken eerst neer zoals je bij mij op de foto ziet: 3 rijen van 4 blokken. Zo krijg je een goed overzicht. Ik heb linksboven nr. 1 gelegd, de rij naar rechts t/m nr. 4 geplaatst, daaronder van links naar rechts 5 t/m 8 en als laatste/onderste rij 9 t/m 12. Daarna ben ik gaan kijken of ik ze zo aan elkaar zou willen zetten, of wellicht anders.


Je hoeft de blokken niet op volgorde te laten liggen: leg alles maar door elkaar, en draai ze eventueel ook om, als dat qua aansluiting van kleuren/stoffen met de andere blokken mooier uitkomt. Uiteindelijk is dit mijn opzet (foto hierboven). Ik leg de losse blokken nu in volgorde op elkaar om ze later zo aan elkaar te kunnen zetten. Eventueel kun je papiertjes op een blok spelden, bv. in de linker bovenhoek, zodat je je niet vergist met het aan elkaar zetten.

TIP: MAAK MET JE TELEFOON EEN FOTO VAN DE UITEINDELIJKE OPZET van je blokken, zodat je daar tijdens het aan elkaar zetten steeds naar kunt kijken. Als je bepaalde blokken omdraait of op andere volgorde hebt gelegd, wil je dat effect behouden bij het in elkaar zetten!

………………………………………………………………………………………………………………………..

Dan is het tijd om de blokken terug te snijden tot een bepaalde maat. Normaal gesproken is de maat al aangegeven op je patroon: dichte rand + de stippellijn = de te snijden eindmaat, maar het kan best zijn dat je je sandwiches/blokken groter hebt gemaakt, en de steken en effecten van stoffen ed. helemaal tot de randen aan toe hebt doorgezet. Dan kun je de blokken ook ietsje groter laten.


Als je kijkt naar het schema van de quilt. Klik HIER om dit te downloaden, om alles in elkaar te zetten (daar staat alles netjes van nr. 1 linksboven tot nr. 12 rechtsonder), dan zie je dat het zichtbare deel van een blok 25 x 38 cm is. MAAR LET OP: de sashings = lege stroken ertussen en de afwerkranden er omheen, geven elk 3 cm breedte aan. De helft daarvan = 1 1/2 cm aan alle kanten tel je bij een blok op. Dus wordt de te snijden maat van elk blok 28 x 41 cm, als je je aan het schema wilt houden. Dan wordt je quilt ca. 112x123cm.

Maar je hoeft je niet aan de aanbevolen afmetingen van het schema te houden, want de lange stroken zwarte (batik)stof die je gesneden hebt, of nog gaat snijden voor sashings en afwerkranden kun je aan elkaar zetten, zodat je blokken breder gelaten kunnen worden. Soms is een effect of stof zo mooi, dat je dat niet weg wilt snijden. Je kunt de blokken dus tot een groter formaat afsnijden, maar let wel op dat ze niet té groot worden.

Er is rekening gehouden met een iets grotere afmeting van de stroken en afwerkranden van de blokken, als je minder wilt wegsnijden. Je gaat meerdere stroken aan elkaar zetten en pas afsnijden nadat je ze opgenaaid hebt. Ook de stroken voor de sashings die verticaal tussen de blokken gezet worden, zijn langer dan het blok normaal hoog is, nl. 45 cm. Dus als je je blokken hoger wilt laten zijn dan de 41 cm die aangegeven is, dan kan dat (tot ca. 44 cm. 1 cm veiligheidsmarge).

Ook is het belangrijk om te kijken WAT je er af gaat snijden. Soms is een bepaald effect van een techniek tot aan de rand zo mooi, dat je deze beslist wilt blijven zien. Je moet toch al rekening houden met het feit dat een stuk van de sashings en afwerkranden over de zijrand van elk blok komt te liggen: een klein deel van je blok valt daaronder weg.

Als extra ondersteuning voor het afwerken en in elkaar zetten van dit soort blokken kun je de Blog van mijn vorige project Crazy Colors Mystery Quilt 2017 bekijken: daarin staat de werkwijze die vergelijkbaar is met het aan elkaar zetten voor dit project. Klik op de link (hierboven, rode tekst) en je kunt de technieken op je gemak bekijken. Haal eruit wat je nodig hebt. Voordeel bij dit project is dat je 12 blokken van dezelfde maat gaat snijden.


Nadat ik bij alle blokken heb opgemeten wat de uiteindelijk maat kan worden (ze zijn niet allemaal gelijk), heb ik Scotch Tape op de snijmat gezet, net als bij het Crazy project van 2017, waarbij de binnenkant van de tape gebruikt wordt om de exacte maat te snijden: mijn blokken zijn zo terug gesneden tot 30 x 43 cm, 2 cm breder en hoger dus dan op het schema staat aangegeven, omdat ik zoveel mogelijk van de mooie effecten van mijn stoffen en steken wil behouden, en ik alle steken en effecten op de blokken helemaal tot de randen van de sandwiches heb verwerkt. Mijn quilt wordt dan uiteindelijk ca. 120x131cm. (Kijk zelf welke afmeting jij wilt snijden).


Een blok wordt erop gelegd, zodanig, dat aan alle kanten delen uitsteken om af te snijden. SNIJ PAS ALS JE HEEL ZEKER WEET DAT ALLES GOED GAAT – EENMAAL AFGESNEDEN KAN NIET MEER TERUGGEDRAAID WORDEN.


Door de quiltliniaal aan de binnenkant van de Scotch Tape te leggen (omdat de binnenmaat de juiste afmeting wordt), kan ik alles netjes afsnijden.


Het eerste blok is afgesneden.


Zo krijg ik uiteindelijk een stapel van 12 gelijke blokken, netjes afgesneden en klaar om aan elkaar te zetten. Ik gebruik de foto van mijn ‘opzet’ voor het aan elkaar zetten van de blokken, ook omdat ik bepaalde blokken omgedraaid wil hebben.

………………………………………………………………………………………………………………………..

Hierna worden de sashings en afwerkranden van de zwarte (batik)stof gesneden, tenzij je dat bij de voorbereidingen al gedaan hebt.


Het schema (hierboven in het klein weergegeven) en de aanwijzingen voor de sashings en de afwerkranden van zwarte (batik)stof kun je vinden bij het bericht van de voorbereidingen voor dit project. Misschien heb je in het begin alles al gesneden en weggelegd tot deze dag: dan kun je alles volgens onderstaande aanwijzingen gaan verwerken. Als je dat nog niet gedaan hebt, dan kun je de delen nu gaan snijden: kijk bij het schema en snij (exact) 9 stroken van 5 x 45 cm rechtop uit de stof voor de verticale sashings tussen de blokken. Daarna 3 stroken van 5 x 110cm (= hele breedte stof) voor de horizontale sashings van de stof en 5 stroken van 9 x 110cm (= hele breedte stof) voor de afwerkrand van de quilt: dit uit de breedte van de stof.

Strijk de zwarte stof eerst voordat je gaat snijden: scherpe vouwen en kreukels moeten er echt uit om de stroken op de juiste maat/breedte te snijden.


Op de foto hierboven zie je hoe ik de 9 cm brede stroken snij: quiltliniaal er overheen, alles eerst controleren of er niets verkeerd ligt en dan snijden.


Uiteindelijk heb ik 9 stroken van 5 x 45 cm verticaal uit de stof gesneden, 3 stroken van 5 x 110cm en 5 stroken van 9 x 110cm.

De 3 stroken van 5 x 110cm voor de horizontale sashings zet je eerst onderling aan elkaar tot 1 lange strook. Je hebt er uiteindelijk 2 nodig op de breedte van de quilt = tussen de horizontale rijen, maar als je je blokken aan elkaar zet (of je ze nu op de aangegeven maten gesneden hebt, of breder gelaten hebt) is de breedte van de quilt al meer dan de 110cm breedte van de stroken. Dus zet je de drie stroken aan elkaar, en naait ze op een gegeven moment tussen de rijen deels op de blokken en knipt/snijd ze pas af als je de totale lengte gebruikt hebt. Dan krijg je op een bepaald punt een naadje, maar dat zie je naderhand niet meer, omdat er ook steken op de sashing gezet worden.Voor de afwerkranden zet je alle 5 de stroken van 9x110cm aan elkaar tot één lange strook. Pas als je gaat opnaaien, knip/snij je ter plekke af wat je gebruikt. Op de foto hierboven zie je mijn lange strook, die ik in de lengte dubbel gevouwen heb/gestreken heb en opgerold weg leg.

………………………………………………………………………………………………………………………..

De blokken worden per rij van 4 tegen elkaar aan genaaid, met een brede en ruime zigzagsteek. Eerst de 4 blokken van de bovenste rij. Werk per 2 blokken, eerst de twee linker blokken aan elkaar, en daarna de twee rechter blokken aan elkaar. Zet daarna beide stukken bij de middelste blokken aan elkaar tot een strook van 4 blokken. 


Ik gebruik naaivoetje #1D, omdat het voetje dmv. de Dual Transport werkt als een soort boventransportvoet, waarbij de blokken gelijkmatig doorgevoerd worden. Bovendien heeft het voetje een gleuf in het midden, die ik exact tussen de blokken kan houden, om zo recht te werken.


Hier zie je dat de Dual Transport van achteren onder naaivoetje #1D geschoven is. Als je heel goed kijkt, zie je onderaan – achter het voetje – een deel met ribbeltjes: dat zorgt ervoor dat alles ook aan de bovenkant goed doorgevoerd wordt.


Gebruik de gewone zigzagsteek, zet deze breder en meer uit elkaar dan ‘standaard’, om gelijkmatige steken te krijgen. Als je een te dichte zigzagsteek maakt, trekt het werk of gaat het bobbelen. Bij mijn B770QE zie je dat je iets gewijzigd hebt aan de standaard instellingen, als die instellingen in een gele kleur worden weergegeven. Ik heb de breedte op 5.0 gezet en de lengte op 2.50.


Let wel op dat de blokken gelijkmatig naast elkaar genaaid worden en niet ten opzichte van elkaar gaan trekken. Zorg ervoor dat ze onderop gelijk eindigen en niet de ene meer uitgerekt wordt dan de andere.


Zoals je het op de afbeelding hierboven ziet, komen de twee blokken netjes bij elkaar op het uiteinde. Dat is de bedoeling.


Drie rijen van elk 4 blokken zijn nu aan elkaar gezet.


Daarna worden de verticale sashings voorbereid: leg een strook hiervoor met de goede kant naar beneden op je strijkplank/strijkmat en sla 1 cm bij de lange kanten naar binnen om en strijk dit, om zo een ‘afgewerkte’ maat van 3 cm te krijgen.


Leg een gestreken strook/sashing exact op het midden tussen twee blokken, met de goede kant naar boven en naai vlak langs de kant (met bijpassend kleur garen = zwart) op de blokken. Zorg ervoor dat ze recht opgenaaid worden en niet verschuiven: meet ook op of de ruimte tussen de blokken en de sashings overal gelijk is. Eventueel kun je Bohin Glue pen gebruiken om de stroken vast te zetten = wateroplosbare lijm, die niet aan de naald van je machine blijft plakken.


Mijn stikstels zitten vlak langs de randen, maar niet helemaal er op: de siersteken zullen de randen helemaal bedekken (daarmee ook dit zwarte stiksel), waarbij de randen volledig vastgezet zullen worden.


Werk zo 3 stroken/sashings tussen/op de 4 blokken van de eerste rij. Knip/Snij hierna de delen van de sashings die uitsteken tov. de blokken af.


Zet dan verschillende soorten siersteken langs de twee lange kanten per strook, ter versiering. Ik gebruik diverse garens/kleuren, om ook dit onderdeel bijzonder te maken. De siersteken heb ik aan weerskanten van de stroken/sashings gemaakt, zoveel mogelijk aan de kant, zodat er genoeg zwarte stof overblijft om goed te zien. Soms heb ik de steken gespiegeld, om ze beter langs de kant te kunnen maken. Ook hierbij gebruik ik nog steeds naaivoetje #1D met Dual transport, omdat ik op dikkere stukken werk.


Zet op deze manier 3 rijen van elk 4 blokken aan elkaar. Wat wordt het al mooi: alles blijft in dezelfde stijl, maar toch zie je dat de blokken van elkaar gescheiden worden door de sashings/stekenrijen – dat geeft een bijzonder effect. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de 3 rijen blokken/sashings even onder elkaar heb gelegd, om te bekijken of de sashings allemaal van dezelfde breedte zijn. Daarmee zie je ook hoe ik verschillende soorten steken heb gebruikt.


Voor de lange stroken/sashings: strijk die ook op een breedte van 3 cm, naai eerst twee rijen van 4 stroken (de bovenste en de middelste van de quilt) aan elkaar: let op dat de kruispunten netjes komen te liggen. Naai dan de lange strook/sashing tussen/op de blokken (horizontaal) en knip het teveel af = voor het 2e deel.


Zet steken langs de zijkanten, op dezelfde manier als bij de korte kanten van de blokken.


Draai het werk om en naai de onderste strook van 4 blokken aan het middelste/bovenste deel, op dezelfde manier. Het resterende deel sashing/strook wordt hier op gezet en van siersteken voorzien.

………………………………………………………………………………………………………………………..

Voor de afwerking heb je eerst nog een mooie achterkantstof nodig, als je huidige achterkant van de quilt (met de zichtbare steken/afhechtingen enz) niet wilt zien. Dat hoeft niet, maar ik kan me voorstellen dat je dat wel wilt. Bij mijn vorige project Crazy Colors Mystery Quilt 2017 heb ik van quiltsters te horen gekregen dat hun quilt zo zwaar werd door die extra stof: het kan iets zwaarder worden, maar het gewicht zit voornamelijk in alles wat je hebt toegevoegd aan steken, bedeltjes en andere versierselen op de blokken.

Omdat de quilt iets breder is dan de normale quiltstoffen breedte van 1.10m, kun je het beste stukken aan elkaar zetten (= patchwork, bv. 9 fat quarters of andere formaten) of een extra brede achterkantstof gebruiken. Van deze stof maak je uiteindelijk ook de tunnel. Speld de stof helemaal achter de quilt en snij/knip het teveel bij de zijkanten af.

Vouw de afwerkstroken dubbel, en zet de op je eigen manier op de quilt. Sommige quiltsters naaien de strook op de voorkant, slaan deze naar achteren om en zomen alles met de hand tegen. Ik naai alles op de achterkant (dubbele open kanten op elkaar), sla de strook naar de voorkant = dichte kant en naai dit met de machine op de voorkant. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het deel dat op de voorkant te zien is 1 1/2 cm breed wordt, of iets smaller als je dat wilt.


Bij het doorstikken op de voorkant van de afwerkrand heb ik ook een gemêleerd garen gebruikt, zodat dat nog een sierwaarde krijgt. Ik heb hier geen siersteken langs gezet, omdat de rand erg dik geworden is door het dubbele band.


Zorg er voor dat het band op de hoeken netjes verwerkt wordt: ik heb alle hoeken met de hand dichtgenaaid, voordat ik de siersteken/het stiksel op de afwerkrand gezet heb. (Op dit moment kun je nog wat Hotfix steentjes toevoegen als je dat wilt: soms zijn er nog plekken die extra aandacht mogen krijgen, voor een special effect).

Nu nog een tunnel op de achterkant/boven aan de quilt maken en hij kan opgehangen worden. 


Mijn Crazy Crystals Mystery Project 2018 is klaar: heel veel technieken, effecten en steken zijn gebruikt, tot op het laatst, om deze Crazy quilt z’n bijzondere uiterlijk te geven.


Hij hangt nu in onze hal: omdat die vrij smal is, kan ik niet recht voor de quilt staan om deze goed op de foto te zetten: ik stond een paar treden op de trap naar boven en heb alles zo goed mogelijk gefotografeerd. In ieder geval krijg je een goede indruk… Door lichtinval ed. lijken de kleuren steeds te veranderen. Bovendien zorgen alle Hotfix steentjes voor schitterende effecten.

Hopelijk hebben jullie er veel plezier aan gehad! Dank voor jullie enthousiasme, maar vergeet niet je eindresultaat in  de Community van deze BERNINA Blog te zetten, en op mijn FaceBook groep!

Tot een volgende keer!

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: 12 blokken/sandwichtes CCMP2018, Bohin Glue Pen, Eventueel mooie achterkantstof, hotfix steentjes, Machinegarens met mooie kleuren, Quiltliniaal in cm, rolmes, SCOTCH tape, snijmat, Zwarte stof voor sashings

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Henny Auwema

    Wat is het een prachtige quilt geworden en wat heb je ons allemaal “onderweg” geleerd. Sylvia, bedankt voor deze mooie ervaringen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam