Creatieve berichten over naaien

Een oud regenjasje recycleren tot een herbruikbaar boodschappentasje.

Mijn moeder sorteert graag. Ze vond op zolder mijn oud regenjasje, het is misschien wel 20j oud of nog ouder, en ze wilde dat ik het zou meenemen en bij de hand houden in mijn fietstas voor een eventueel regenbuitje. Een oud regenjasje recycleren tot een herbruikbaar boodschappentasje werd uiteindelijk mijn plan.

Het had zo’n handig pocket waarin je het jasje zelf kon wegdraaien en in de taille omgespen. Maar in de loop der jaren is het elastiek voor de taille wel kapot. En ik merk dat je vreselijk moet duwen en trekken om het hele jasje weg te krijgen…

Je kunt het al raden, ik ben ‘er uit gegroeid’… 

En wie zou het nog willen dragen, een stijl die voor mijn kinderen prehistorisch lijkt? Maar ben ik nu zelf net niet op zoek naar een restje voor een herbruikbare tas? Dit lijkt me een ideale kans om op de Bernina 710 te knutselen.

Aan de slag dus. Ik bekijk het jasje van alle kanten, en bedenk dat ik het omkeerbare systeem wel zou kunnen behouden.

Als ik de middenvoorrits behoud als bovenkant, door het jasje dwars te leggen, heb ik meteen een bovensluiting.

Ik knip een rechthoek, zo dicht mogelijk bij de onderkant van de mouwinzet.

De mouwen kunnen gebruikt worden als schouderriem. Ik knip hiervoor een strook van 10 cm breed (inclusief 1 cm naad aan weerszijden), die ik dubbelvouw en dichtstik. Het sierstiksel op de zijkant zet ik met de smalle kantvoet nr 10. Vervolgens stik ik die vast op de bovenkant. 

En dan moet ik het jasje binnenstebuiten keren om de zijnaad dicht te stikken. Na het keren stik ik de andere kant dicht, waar de tunnel met het rijgkoord zit. Hiervoor stik ik op de naad van de vorige tunnel. Hierdoor kan ik er nog een extra speelse twist aan geven, door het koord nog te gebruiken om de ene zijkant aan te spannen.

Ik knip aan kant van de elastieken af tot op 2 cm van de zijnaad, waar die in vastgestikt is. Zo kan ik het uiteinde netjes dubbel zigzaggen. Ik bevestig een karabijnhaak op de andere kant, zodat ik het tasje ergens kan aan vastmaken.

En als laatste zet ik handmatig de rits vast door enkele steken te naaien. Zo gaat de deelbare rits niet open en kan het slotje niet van de rits afglijden. Het opvouwen gaat nu net iets makkelijker, omdat een deel van de stof weggeknipt is.

Bruikbaar, hé? Het tasje kan mee met de fiets, mooi makkelijk!

Doen jullie ook mee aan recyclageprojecten? Ik ben benieuwd! Een oud regenjasje recycleren tot een herbruikbaar boodschappentasje.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: karabijnhaak, musketonsluiting, naaigaren, oud nylon jasje
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • engelinde

    Erg leuk gevonden ,om er 2 leuke tasjes van te maken,van iets wat men toch niet meer draagt.Zo maak ik van de stof van een  oude paraplu, opvouwbare  boodschappen tasjes,die zijn sterk en weerkaatsen ook de regen he.Gewoon helemaal slopen  en alle naden eruit halen en per 3 om en om weer aan mekaar stikken,dan is de bolling eruit.Het patroon maak ik na, van een bestaand opvouwbaar  gekocht tasje,dat is van hetzelfde materiaal ook.

    • Bea Callemeyn

      Engelinde, ja, ik vind dit soort projecten altijd leuk. Er is zoveel materiaal dat voor de hand ligt (letterlijk) en dat herbruikbaar is. Ook een leuk idee om oude paraplu’s te gebruiken, die probeer ik te onthouden. Dank om te delen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam