Creatieve berichten over naaien

Een spijkerjasje op de coverlock.

Een spijkerjasje maken op de coverlock

Ik zag er altijd tegen op om te beginnen aan een spijkerjasje. Er zijn zoveel kleine stukjes en heel veel doorstikken. Ook het wisselen van een gewone naald in de naaimachine naar een 2-ling naald vond ik een hele klus.
Nu ik een coverlock bezit wilde ik toch eens de poging wagen.

Het spijkerjasje dat ik graag wilde maken komt uit de Knipmode van juni 2018.

Op mijn gemak heb ik het gehele patroon overgenomen.

Benodigdheden:

 • spijkerstof
 • vlieseline
 • jeans knopen
 • schaar
 • garen
 • naaimachine
 • (optioneel) overlock
 • coverlock
 • gaatjes tang
 • hamer
 • vlieseline

Voor het doorstikken heb ik goed gekeken naar het voorbeeld die ik in het boekje vond. Dit ging met de coverlock echt heel mooi en professioneel
Ik heb het met de overlock machine in elkaar gezet en daarna doorgestik met de coverlock. Hiervoor heb ik naald C en E in de machine gelaten en alle standen op 4 gezet.
Eerst heb ik het op een proeflapje uit geprobeerd om te kijken of ik de steken wel mooi vond.

Voor het doorstikken van de borstzakken heb ik ook de coverlock gebruikt. Ik heb het gemarkeerd met spelden en die aangehouden.
Het is makkelijk om het even iets verder door te stikken. Je kan het stiksel makkelijk uittrekken als je iets te ver genaaid hebt. Het is wel verstandig om  de draden naar achter de steken en even vast te knopen. Zo rafelt het stiksel niet uit.

Ga verder met het jasje in elkaar zetten.
Als je de mouwen in het jasje gezet hebt kun je de bovenkant doorstikken met de naaimachine.

De boord aan de mouwen en de onderkant van het jasje heb ik aan de binnenkant met de hand vast gezet. Dit vind ik makkelijker en geeft een mooi resultaat.

Na het vastzetten heb ik het afgespeld en doorgestikt op de naaimachine.

Als het hele jasje in elkaar zit kan je op de naaimachine alle knoopsgaten maken. Neem daar even rustig de tijd voor. Zorg ervoor dat alle knopen op gelijke hoogte zitten.

Maak eerst met de gaatjes tang en mooi gat. Daarna kan je het achterkantje van de knoop erin doen en ook de bovenkant. (sla met een hamer op de achterkant van de knoop) en hij zit vast.

Mijn tips voor het maken  van een spijkerjasje. NEEM DE TIJD!!
Als het even niet lukt dan ga je de volgende dag weer verder.
Ook is het wel handig om iets meer stof te hebben. Mocht het verkeerd gaan heb je altijd iets extra bij de hand.

Heel veel plezier met het maken van het jasje.

Ben je benieuwd naar mijn creatief. Dan kan je altijd een kijkje nemen  op mijn Instragram pagina @stefjuhh89

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • diany BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Het ziet er mooi uit. Maar toch is het ook geen enkel probleem deze sierstiksels op de naaimachine te stikken, je krijgt daar ook prima resultaat mee. Het is namelijk ook mooi om de stiksels met een dikker garen te doen, zoals dat in de confectie ook gebeurd. Je neemt bijvoorbeeld het siersteekgaren van Gütermann. Je hebt daarvoor een speciale naald nodig, een topstitch naaldikte 90 of 100 afhankelijk van je stofdikte, deze naald is zo gemaakt dat het dikkere garen beter door de stof geleid wordt. Daarmee stik je het dikke garen probleemloos, het eerste stiksel kort langs de naad, bij het tweede laat je de voet langs het eerste stiksel lopen, of ook langs de naad afhankelijk van welke breedte je tussen de stiksels wilt. Het is ook mooi om de sierstiksels in een wat grotere steeklengte te maken dan je normaal voor het stikken gebruikt.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam