Creatieve berichten over naaien

Klusjes op de BERNINA Overlock 1300MDC: binnenkussentjes snel en netjes maken

Af en toe maak ik werkstukken waar ik binnenkussentjes voor nodig heb. Die heb ik niet altijd bij de hand, dus maak ik ze zelf, ook omdat ik dan mijn eigen maat kan bepalen. Meestal vul ik ze met losse synthetische vulling in plukken, maar in dit geval gaan er korrels in, voor verzwaring.

Dat betekent dat ik mijn werkwijze aan moet passen, omdat ik zelf vind dat dit soort binnenkussens extra stevig moeten zijn. Je wilt niet hebben dat – als iemand zo’n kussen laat vallen – de korrels eruit spatten…. dus proefjes maken en uitproberen.


Eerst natuurlijk de BERNINA Overlock 1300MDC klaar gezet: lockgaren in bijpassende kleur opgezet, steek 3 gekozen (die gebruik ik toch wel veel), en dan de stoffen uitgezocht.


Voor de buitenkant gebruik ik een effen gifgroene kleur Terlenka, en voor de binnenkant = extra versteviging katoenen quiltstof. Ik snij beiden dubbel, op hetzelfde formaat: 32 x 33 cm in dit geval (waarom deze vreemde maatvoering? Ik leg het verderop uit) . De vier lagen leg ik als volgt op elkaar: groene Terlenka, 2 lagen quiltstof (met de goede kanten op elkaar. Ik wil de print niet door de stof heen zien, dus komt de achterkant tegen het Terlenka aan. De quiltstof dient alleen als versteviging) en nog een stuk groene Terlenka. Dit speld ik door alle lagen vast, daarbij de richting van de spelden ‘van de naald weg’, zodat het mes de spelden bij het afsnijden van de stof niet raakt.


In het midden – op één van de korte kanten = 32 cm, de zijkanten zijn 33 cm – zet ik spelden verticaal in de stof, waarbij ik weet dat dit de vulopening moet zijn. Deze naai ik niet dicht. Het is geen keeropening, want ik werk al op de goede kant. Deze spelden heb ik ‘voorbij’ de breedte van de persvoet van de Overlock 1300MDC gezet, zodat ook hier het mes de spelden niet kan raken.


Alle vier de kanten worden nu met de locksteek vastgezet, waarbij ik ervoor zorg dat de naad + het deel dat afgesneden wordt samen ca. 1 cm is. Op de kant waar de vulopening zit, werk ik vanaf twee kanten: van binnen/vulopening naar buiten, om de locksteek voorbij de zijkant te laten uitlopen. De drie andere zijkanten werk ik normaal af met locksteken.


Dan vul ik het kussentje, en zet spelden ver weg van de naad waar de vulopening gemaakt is om de vulling uit de weg te houden.


En dan ga ik nogmaals locksteken maken over deze zijkant, waarbij ik er weer voor zorg dat de naad + het deel dat afgesneden wordt samen ca. 1 cm is. Zo wordt het binnenkussentje toch 32 x 32 cm inclusief naden. Het is een handigheidje om zo een stevige vulopening te krijgen en naderhand door alsnog over die naad locksteken te zetten = nieuwe locksteken (de oude worden afgesneden) evengoed snel te kunnen werken.

Voor de stevigheid/zekerheid heb ik met de BERNINA 770QE nog stiksteken, iets aan de binnenkant van de locksteken gemaakt, rondom, met dezelfde kleur garen. En daarmee is een binnenkussentje snel klaar. Geen lastig keerwerk, maar gewoon op de goede kant werken, want de locksteken mogen gezien worden.

Lockgroeten

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam