Creatieve berichten over quilten

Meedoen aan een BOW: de voorbereidingen….

Als je veel op social media bezig bent, vliegen de gezamenlijke (al dan niet gratis) projecten je om de oren. Van CAL (Crochet Along) haakprojecten, KAL (Knit Along) breiprojecten tot BOM (Block of the Month) quiltprojecten. Vaak kun je je ergens aanmelden, betaal je inschrijfgeld of bestel je een basispakket en dan doe je gedurende het hele project mee = vaak een jaar. Soms betaal je alleen inschrijfgeld en kun je een kit aanschaffen, of gebruik je je eigen stoffen, al dan niet uit voorraad.


Omdat ik zelf heel veel via social media werk – beroepshalve, maar ook omdat ik daar heel, heel veel leuks tegenkom – zag ik in de loop van vorig jaar (2018) een BOW (Block of the Week) uit Australië, die ik erg leuk vond. Ik was natuurlijk te laat om deel te nemen, maar gelukkig start de 2e ronde hiervoor omstreeks 20 januari dit jaar weer: ik heb me direct aangemeld via de website, inschrijfgeld betaald en krijg vanaf genoemde datum elke week per email meldingen dat in ‘mijn downloads’ op de website de patronen van die week klaarstaan om binnen te halen. Je betaalt dan aan zo’n website een klein bedrag om het hele jaar heerlijk met lapjes en patchwork/beetje appliqueren bezig te zijn. Geen ontwerp van mijzelf dus (ere aan de ontwerpster uit Australië), maar wel iets waar ik mijn eigen draai aan kan geven, en zeker mijn eigen kleuren kan gebruiken.


Er worden patronen gegeven, waarbij je via je naaimachine kunt werken, maar ook paper piecing (of foundation piecing als je met de hand wilt werken) en appliqueren, wat zowel met de hand als met de machine gedaan kan worden. Ik ga alles natuurlijk op mijn BERNINA 770QE maken, dus zoveel mogelijk alles met de machine: daarvan laat ik af en toe mijn vorderingen zien, om aan te tonen dat je het op je eigen manier kunt maken, én op je eigen tempo, want al krijg je per week vanalles op, je hoeft NIET ‘bij’ te blijven… geen probleem als je ‘achter’ bent, want als je eenmaal de patronen hebt binnengehaald, bewaar je ze gewoon op je harde schijf en gaat er mee aan de slag zodra je de mogelijkheid (of zin) hebt.


Via de Australische website worden een aantal voorbeelden getoond in diverse kleurstellingen, die je als uitgangspunt kunt nemen. Daarnaast is een ‘lege’ tekening van alles blokken te zien, die je kunt uitprinten om zelf in te kleuren, om zo vantevoren te bekijken welke kleuren je zou willen gebruiken. En anders kun je naar de voorbeelden per week kijken, of je de oorspronkelijke kleuren wilt gebruiken, of je eigen weg wilt gaan…


Mijn stoffenstapel is al redelijk groot, maar daar zitten ook hele kleine lapjes in. Restjes, eindstukken enz, die ik dan eventueel per stuk kan gebruiken. Je hoeft geen meters aan te schaffen, als je bereid bent veel uit te zoeken, strijken en per stuk te snijden (knippen), om zo een speciaal effect te krijgen. Bij het zoeken naar kleuren blijkt dan al wat een voorraad je hebt…. in de loop van het project kun je altijd bijkopen, als een kleur  of printje ontbreekt.


Het kan ook gebeuren dat ik bepaalde stofjes helemaal niet gebruik, omdat ze tijdens het project nergens ‘passen’. Geeft niets, die zijn dan weer voor een andere quilt. In ieder geval ga ik een lichte (iets gelige ‘antieke’) achtergrondkleur gebruiken, maar ook zwart als achtergrond als contrast, en veel rood, oranje, roest, geel en groen: iets meer in de folk art/country style. En verder zie ik het wel.


Elke maand laat ik op deze BERNINA Blog wat van mijn vorderingen zien, om te inspireren, om te laten zien hoe ik bepaalde technieken volg of mijn eigen weg ga, enz. Ik heb er zin in!

 

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Ben je geïnteresseerd om dit project ook te maken? Het is een ontwerp van Kathy Kerr (©), en heet ‘Aves 2019’. Als je meer wilt weten over dit project, kun je me een email sturen via [email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam