Creatieve berichten over quilten

Quilten met de verstelbare rulervoet 72

Vriendin Monique startte in 2006 een mysterie quilt. Een prachtig stuk, ik zag haar regelmatig nieuwe onderdelen handmatig naaien. Ik was er zeker van dat het een pareltje zou worden met warme kleuren. Er kwamen echter andere projecten op haar pad toen alle delen klaar waren en telkens ik ernaar vroeg, bleek dat de afwerking uitgesteld werd. Quilten met de verstelbare rulervoet 72

Toen ik naar het ‘quilt in public’ evenement van de Ieperse Lapjeskatten ging kijken (zomer 2018), dacht ik er weer aan.

En de voorbereide onderdeeltjes van de quilt lagen nog geduldig in een doos te wachten. Die kreeg ik van Monique helemaal mee. Spannend… nu ging ik de puzzel maken en de quilt verder afwerken op de BERNINA 710.

De top zit ondertussen helemaal in elkaar, onder deskundig toezicht van Lieve van de Lapjeskatten. Ik heb om de 5 à 10 cm zowel horizontaal als verticaal de 3 lagen op elkaar geregen, zodat ik er zeker van ben dat er geen plooitjes gestikt worden.

quilt rulervoet Bernina naaien - rulervoet 72 Bernina

Voor het quilten in rulerwork bestelde ik de verstelbare rulervoet 72 en ging ik wat oefenen met alles wat ik in huis voor rondjes en gebogen vormen kon vinden. Het is bij de eerste kennismaking best wel een uitdaging om de vormen goed op de stof aan te drukken en het tempo gelijkmatig te houden om een mooie regelmatige steek te bekomen. Het is ook belangrijk de hoogte van de persvoet in te stellen volgens de dikte van de gekozen tussenvulling.

Mijn BERNINA 710 heeft een 9mm brede steek. Omdat ik hier enkel recht ga stikken, kies ik voor de 5,5 mm steekplaat. Zo is er minder kans dat de stof naar beneden getrokken wordt.

In dit filmpje vind je alle info. En er kwamen ook al enkele blogberichten over de toepassing van de rulerkit en persvoet 72. De moeite om nog eens na te lezen.

Het specifieke aan de rulervoet is het verhoogde rondje waarin de naald stikt. Hiermee volg je rond de rand van een vorm of een ruler (een gebogen lat). De BERNINA rulers heb ik nog niet aangeschaft, maar binnenkort is het weer mijn verjaardag en moederdag (en zo), wie weet vallen die hier binnen met een strikje errond 🙂 .

rulervoet Bernina quilt

En uiteindelijk ging ik aan de slag om de quilt met Mettler Seralon door te stikken. Ik koos ervoor om alle stroken stuk voor stuk te gaan bestikken volgens de aanwezige blokken en randen. Zo maakte ik steeds grotere randen rondom het middelpunt. Het is aan te raden voor elke strook de rulers of de vormen eerst te gaan afpassen om te zien of je in het midden van de strook gelijk uit komt en of alle lijnen mooi vloeiend aansluiten.

Rulerwerk Bernina - rulervoet Bernina - rulerkit Bernina

Op de achterkant zie je de gebogen lijnen duidelijk verschijnen:

Ik ben helemaal tevreden met de nieuwe techniek die ik leerde kennen.

Er volgen er nog, daar ben ik al zeker van…

Voor de afwerking van de rand laat ik je een volgende keer weer meelezen. Quilten met de verstelbare rulervoet 72 was voor mij een leuk nieuw project.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Fiberfill, katoen, Mettler Seralon
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Verstelbare rulervoet #72
Verstelbare rulervoet #72
Stiksteekplaat
Stiksteekplaat
Werkkit voor linialen
Werkkit voor linialen

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam