Creatieve berichten over naaien

Restjes tricot verwerken tot vrolijke onderbroeken

onderbroek naaien

Vrolijke onderbroeken van restjes tricot

Restjes tricot

Restjes tricot, ik kan ze niet weggooien, jullie wel? Als ik een t-shirt of jurk heb genaaid, dan blijft er altijd nog een restje tricot stof over. Bij mij gaan die restjes tricot allemaal in een bak, of eigenlijk: in meerdere bakken. Want na 5 jaar vooral met tricot genaaid te hebben, heb ik flink wat restjes stof verzameld.

Het nieuwe jaar ben ik gestart met het opruimen van de hobbykamer/de zolder. Het stond zo vol met andere spullen, dat ik er eigenlijk bijna nooit meer zat. Bij het opruimen kwam ik al mijn restjes tricot weer tegen. Mijn voornemen voor dit jaar is, om wat leuke projecten te bedenken waarmee ik deze restjes kan opmaken.

Onderbroeken naaien

Het eerste project met restjes is het maken van onderbroeken. Toen ik begon met naaien had ik niet verwacht dat ik ooit mijn eigen ondergoed zou gaan naaien, maar inmiddels naai ik al bijna 3,5 jaar mijn eigen onderbroeken. Het is een ideaal project om restjes mee weg te werken. Je hoeft er dus eigenlijk alleen elastiek voor te kopen. 

Verder vind ik het gewoon prettig om zoveel mogelijk kleding zelf te maken. Nadat ik de documentaire ‘The True Cost’ zag, wilde ik eigenlijk helemaal geen kleding meer kopen en probeerde ik zoveel mogelijk zelf te maken. Dat is een hele tijd gelukt. Maar toen ik meer ging werken, had ik minder tijd om te naaien en kocht ik toch weer af en toe wat kleding. Dus moest ik mijn doel bijstellen. Toch hoop ik dit jaar weer wat meer tijd te hebben om te naaien en weer zoveel mogelijk kleding zelf te maken.

Op een zondagmiddag haalde ik wat restjes naar beneden en ben ik enthousiast gaan knippen. Toen ik op een vrije dag ging naaien, kwam ik erachter dat ik wel 14 onderbroeken had geknipt! Dat waren er wel erg veel. Maar ik heb dapper doorgewerkt en ze alle 14 afgemaakt. Ik kan weer even vooruit!
Het patroon dat ik gebruik is de damesonderbroek van Liel. Ik kocht het patroon in België, ik kon het bij Nederlandse webwinkels niet vinden.

 

Bij deze stof kon ik niet goed kiezen welk elastiek ik zou nemen. Uiteindelijk nam ik niet dit roze elastiek, maar een warm-geel elastiek.

Werkwijze

Het naaien van de onderbroeken heb ik in etappes gedaan. Zodat ik zo min mogelijk instellingen van de bernette funlock 48 hoefde aan te passen.

Eerst heb ik alle ‘kruisjes’ tussen het voorpand en achterpand genaaid. Dit deed ik met steek nummer 1: de 4-draads overlock-steek. Ik heb dus eerst van alle 14 onderbroeken de ‘kruisjes’ genaaid. Ik hoefde alleen af en toe de kleur van de lockgaren te verwisselen. Er zit een dubbel kruisje in. Dus aan de binnenkant zie je ook de print van de stof. 

Eerst naaide ik alle kruisjes vast.

Daarna bouwde ik de machine om naar een coverlock, zodat ik het elastiek van beide pijpjes vast kon naaien. Dit deed ik met steek nummer 23: de 3-draads coversteek smal. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je op vier manieren een hals van een shirt kunt afwerken. De vierde manier heb ik gebruikt voor het naaien van het sierelastiek aan de onderbroek. 

Eerst stik je het elastiek langs de rand met een smalle coversteek.

Daarna vouw je het elastiek om naar binnen toe en stik je dit door met de smalle coversteek.

Nadat ik bij alle onderbroeken het sierelastiek voor de pijpjes eraan had genaaid, bouwde ik de machine weer om naar een lockmachine voor steek nummer 1. Dit ombouwen duurt trouwens maar een paar minuten, dus het is niet een heel vervelende klus. Met de locksteek heb ik van alle onderbroeken één zijnaad gestikt.

Hier zijn beide ‘pijpjes’ al voorzien van elastiek. Ook kun je hier goed zien dat er een dubbel kruisje in zit.

Daarna had ik weer steek nummer 23 nodig voor het naaien van het elastiek aan de taille.

Het doorstikken van het taille-elastiek.

En als laatste moest de machine weer op de locksteek gezet worden voor het dichtnaaien van de tweede zijnaad.

De afwerking

Als afwerking kun je nog kiezen voor een leuk strikje of knoopje. Ik heb veel kleuren strikjes. En zoals je op onderstaande foto’s ziet, kun je per onderbroek ook nog kiezen uit meerdere bijpassende kleuren.

Strikjes in allerlei kleuren.

Zwart, roze, oranje, groen of lichtblauw?

Het resultaat

Dezelfde stof, maar wel drie verschillende kleuren elastiek.

Het resultaat van dit project zijn 14 hele vrolijke onderbroeken én iets minder restjes tricot op zolder! Maar er zijn nog genoeg kleine stofjes en restjes over om nog meer projecten van te maken. Daar wil ik dit jaar mee aan de slag gaan. Dus jullie zullen in de toekomst nog meer ‘restjes-projecten’ op deze blog zien verschijnen. 

Verschillende stoffen, maar dezelfde kleur elastiek.

Donker roze steekt mooi af bij donkergroen.

Van de rechter stof had ik niet genoeg. Dus de achterkant heeft dezelfde stof als de linker onderbroek. Beide stoffen komen uit dezelfde serie, dus passen goed bij elkaar.

Bewaren jullie ook kleine stukjes stof? Wat doen jullie ermee? Vertel het hieronder in de reacties. Ik hoor het graag!

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bernette 48, lockgaren, restjes tricot, sierelastiek
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam