Creatieve berichten over borduren

95: Bernina Embroidery Software V8: bijzondere Outlines rondom objecten.

Bij de twee vorige lessen (93 en 94) heb ik Outlines bewerkt bij een bestaand motief. Ook nu ga ik dat doen, maar dan om te bekijken hoe andere Outlines – buiten de enkelvoudige – rondom motieven gezet kunnen worden en welk effect dit geeft.


Het motief dat ik uit mijn eigen borduurbibliotheek haal is een blokkenpatroon dat ik gemaakt heb nav. 30 stiksteekvullingen (zie les 92: Bernina Embroidery Software V8: het effect van verschillende soorten stiksteken).


Op de manier waarop bij de vorige les de Outlines zijn geplaatst, ga ik nu ook weer omlijningen aanbrengen, rondom elk vierkantje. Dat doe ik door het hele borduurmotief te selecteren, en dan bij ‘Bewerken’ klikken op ‘Omlijnen en compensaties’, waarbij ik bij ‘Overlappende objecten’ de 3e optie kies = Bijgesneden hoofdlijnen – de overlappende delen van de omtrekken wordt bijgesneden door de overlappende objecten’ (zo staat het op je werkvlak als je met de muis op dat vakje gaat staan).


Kijk je op dit moment bij de docker ‘Kleurenfilm’, dan zie je drie vakjes staan: 1 blauwe (kleur 21 van het Kleurenpalet), 1 groene (kleur 33) en de zwarte Omlijningen (kleur 13). Alle vakjes zijn omgeven door Outlines. Het ziet er zo in ieder geval scherper uit.


Bij het klikken op diverse lijnen van de Outlines valt me op dat als ik klik op zo’n Outline, ik ze alleen rondom een groen vlak geselecteerd krijg. Dat klopt ook wel met optie 3, omdat hierbij geen overlappende Outlines zijn.  Je ziet dat die selectie rondom het groene blokje in roze wordt weergegeven.


Alleen langs de zijkanten van dit blokpatroon kan ik op Outlines langs de blauwe vakjes klikken, waarbij ik de selectie van de Outlines alleen langs de randen zie (de rest staat immers rondom de groene). Dat betekent dat ik op de hoeken bij blauw twee selectielijnen zie (verticaal en horizontaal), en aan de randen/zijkanten van het blokpatroon alleen maar één horizontale of één verticale selectielijn.

Wat je hierboven tegenkomt is mijn opzet: het kan zijn dat bij jou met een andere figuur deze manier van werken andere resultaten geeft. Omdat ik 30 verschillende vul(stik)steken heb gebruikt, is mijn borduurmotief al bijzonder groot, nu inclusief de Enkelvoudige Outline: 74.532 steken*. Dát zal een aardig tijdje kosten om dit eventueel daadwerkelijk te laten borduren op mijn B770QE. Maar goed, het gaat hier om de oefening.


Ik heb bij de linker onderhoek de Outlines van het blauwe vierkantje nog geselecteerd, en zie dat bij de Steken taakbalk, Omlijning het vakje met de Enkelvoudige Outline geel is = geactiveerd. Dat betekent dat ik zeker weet dat de omlijning met die steek en op die manier geborduurd zal worden.


Maar ik ga uitproberen wat ik allemaal voor steken kan maken. Om dat duidelijk te kunnen zien, geef ik de vakjes allemaal een afgezwakte kleur: blauw wordt heel lichtblauw, groen wordt heel lichtgroen, en de stiksteken blijven zwart. Dat kan snel door bij ‘Kleurenfilm’ eerst op het blauwe vakje te klikken en via het Kleurenpalet een andere kleur te kiezen, en daarna bij het blauwe vakje. De oorspronkelijke kleuren (of wellicht hele andere) kan ik naderhand altijd terugzetten.


Daarna ga ik allerlei Outlines uitproberen, om te zien welke effect hebben. Ik heb nu bv. de Steelsteek omlijning aangeklikt door bij Kleurenfilm het vakje met de Outline te selecteren: alles wordt nu in één keer gewijzigd. En kijk eens wat een bijzondere uitstraling de blokjes en Outlines krijgen. LET OP: het stekenaantal is nu 78.508!
Bij de Kleurenfilm zie je nu ook dat de lijntjes van de Outlines beduidend dikker aangegeven worden: hiermee weet je dat alles veel zwaarder qua eindresultaat wordt.
Nu eens kijken hoe alles er uit komt te zien bij het kiezen voor een Satijnsteek Omlijning: enkelvoudige, dicht op elkaar staande steken. Ook heel expressief, maar nóg meer steken: totaal nu90.793.


En wil je een  patchwork uiterlijk met dit soort blokjes? Gebruik dan eens de Feston Omlijning: omdat rondom alle blokjes een Outline gezet is, krijg je ze écht om alle blokjes apart heen. Ook bij het vakje van de Outlines bij Kleurenfilm zie je dat er voor Festonsteken gekozen is (ik heb even aan de balk ‘getrokken’, om deze breder te maken, waardoor de vakjes groter worden. Dan kun je het beter zien).

Waarbij opvalt dat de steken bij de blauwe blokjes naar binnen staan, en bij de groene blokjes naar buiten… maar niet overal. Linksonder en rechtsonder, en de rechter zijkant wijken af.. das dan weer jammer, maar dat kun je eventueel met het apart selecteren van zo’n verkeerd randje en die spiegelen.


Hoe je dat doet?
Klik maar eens op met de rechter muisknop op het blauwe vakje langs de onderrand, 3e van links, om een menu te openen, en klik op Spiegelen Y (voor horizontaal spiegelen). En voilà: het randje festonsteken staat goed. Doe dat ook met het andere blauwe vakje langs de onderrand, die niet goed staat.
Daarna doe je hetzelfde met de vakjes aan de rechterkant, maar kies dan op Spiegelen X (ze staan immers verticaal).


Alleen op de hoek linksonder moet het randje nog andersom gezet worden. Klik ook dit randje aan, en klik op Delete om het weg te halen.


Klik nu op de hoek rechtsboven om het hoekrandje te selecteren, en klik dan op ‘Kopiëren’, en ‘Plakken’, en trek dit 2e randje naar de linker onderhoek toe. Het staat nu op de hoek linksonder, maar nog niet in de juiste positie. Laat het geselecteerd staan, klik er met de rechter muisknop op..


en klik op ‘Roteren 45° links.


Nu staat het randje vreemd over het blauwe blokje…


maar klik er nog een keer op en het staat in de juiste richting. Trek het randje – als het niet exact over de hoek staat – in de juiste positie. 


En zo de verzameling blokken/Outlines weer helemaal in orde. Soms gaat iets meteen goed, maar als je afwijkingen ziet in lijnen of steken, kun je het in ieder geval heel eenvoudig oplossen.

Het enige dat nu ‘afwijkend’ is, is de volgorde van borduren bij de Outlines. Omdat er randjes zijn gewijzigd, worden die als laatste geborduurd. Was voorheen de volgorde op een meer ‘logische’ manier opgezet door V8, alles wat je wijzigt komt achteraan. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet dat wel weten, anders vraag je je tijdens het borduren af waarom iets gaat zoals het gaat…

Nog even een andere Outline geprobeerd: weer alleen het vakje met de Outlines in Kleurenfilm geselecteerd om alles in één keer te kunnen wijzigen, en dan op volgende Outlines geklikt. Bij de Outlines die nog volgden kun je met je rechter muisknop op het icoontje klikken zodra alle Outlines geselecteerd zijn, voor MEER mogelijkheden (hoeveel wil je er hebben?)… Dat is genieten, want alles lijkt wel heel leuk om te doen!


Zo heb ik bij Patroonomlijning, rechter muisknop, patroon gekozen Colonial 4,5mm (via Selecteer kun je daar veel patronen kiezen). Op OK en nog een keer op OK geklikt en wat een leuk effect…. Het stekenaantal is hier totaal. 95.567. (Ook hierbij zijn bepaalde Outlines bij de blauwe blokjes de andere kant opgezet: als je dat niet wilt, wijzig dit dan volgens de methode die ik hierboven heb beschreven).


Ik geef de steken even een andere kleur, voor het effect. En wat gebeurt er als ik een omlijning rondom een groen vakje aanklik en alleen die een andere kleur geef? Ik weet dat dat helemaal ‘rondom’ gezet is dus ik kan elk vierkantje (rondom) groen apart aanklikken en andere kleuren geven. Bij Kleurenfilm zie je direct dat dát vakje uit de Outlines gehaald is en een eigen vakje gekregen heeft. Deze wordt als laatste geborduurd (tenzij ik dat vakje 1 x naar boven schuif, dan wordt het als 1e van de Outlines geborduurd). Zie je dat de kleuren van de Outlines bij Kleurenfilm ook gewijzigd zijn?


Wil je om en om alleen de Outlines van bv. de groene blokjes geel maken? Houd dan de Ctrl. toets ingedrukt terwijl je stuk voor stuk de Outlines aanklikt. Maak ze geel… en kijk dan eens goed naar de twee vakjes bij Kleurenfilm, van de Outlines: nu zie je goed dat bij de blauwe vakjes alleen de hoeken en randjes als Outline aangegeven zijn, en bij de groene vakjes helemaal het vierkant ‘rondom.

NOG EVEN DIT: omdat ik een rechthoekig figuur gemaakt heb, zien de twee linker hoeken er anders uit dan de twee rechter hoeken. Als je dat zelf niet mooi vindt, kun je één verticale rij verwijderen, om een symmetrisch effect te krijgen. Maar nogmaals, dit is maar een oefening….

Zo kun je verder en verder. En dan is dit nog maar één voorbeeld, van 30 blokjes bij elkaar. Hoe zou het er uit komen te zien als je dat bij andere objecten/vormen gaat oefenen? Laat het me weten…

Volgende keer nog even meer over Outlines, maar dan ook Offset rondom objecten! Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Je kunt het stekenaantal direct al verminderen door elk hokje de meest eenvoudige Stiksteekvulling te geven ipv. 30 verschillende soorten.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Riet Gerritsen Gerritsen

    Nog een heel andere tip voor outlines en vulsteken. Als je een leuk outline patroontje hebt dat je op badstof of fleece wilt borduren moet altijd het zgn Avalon worden weggeplukt. Lusjes in de badstof of pluisjes op de fleece. Door eerst vulsteken achter het outline patroon aan te brengen hoef je geen Avalon te gebuiken,  de outline steken vallen niet meer weg in de stof. De vulsteken walsen het badstof helemaal plat. Voer eerst je outline patroontje in en teken dan met gesloten object vrije stijl je patroon royaal rondom na en schakel als vulling in bijv. blackwork patroon nr. 69a.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam