Creatieve berichten over borduren

Les 97: Machinaal borduren op gewone borduurstof

Het wijzigen/aanpassen van kleuren of garens bij een kant-en-klaar gekocht (gedownload) borduurmotief* voor de machine geeft nog wel eens problemen: dat wil zeggen, ik krijg af ten toe de vraag of ik daar nog eens iets van kan laten zien. Nu heb ik een opdracht gekregen om een kruissteek borduurwerk (handwerk) met machine borduurwerk te combineren, deels op dezelfde borduurstof,  en daar een quiltopzet van te maken, dus pak ik de gelegenheid aan om antwoord op de vraag te geven. Ook vanwege de vraag of je machine borduurwerk op borduurstof voor handwerk kunt zetten, wordt hiermee gelijk beantwoord. In dit bericht het eerste deel betreft V8, in een later bericht de praktische uitvoering op de B770QE.

Een bestaand borduurmotief ga ik door mijn B770QE laten borduren op Jobelan = 11 draads borduurstof, wat ik normaal voor handborduren/kruissteek gebruik. Bij het ophalen van het motief in V8zijn de kleuren ‘verstoord’ = niet het oorspronkelijke. Dat komt omdat de ontwerp(st)er dit motief via andere software dan de BERNINA V8 gemaakt heeft. Belangrijk is om dat eerst aan te passen.


Het motief staat op mijn werkblad. Daarnaast heb ik de dockers ‘Mijn garens’ en ‘Kleurenfilm’ geopend, vastgezet met het ‘pinnetje’ zodat ik ze in beeld houd, en beiden naast elkaar gezet (verbreden en versmallen kan dmv. met de cursor van de muis op de verticale rand staan en schuiven). Nu kan ik beginnen met het aanpassen van de kleuren, maar ook van de garens, want ik ga met Sulky Rayon 40 werken.


Door elk vakje bij ‘Kleurenfilm’, van boven naar beneden apart aan te klikken en dan de kleurcode (nummer van het garen) bovenin de balk van ‘Mijn garens’ te zetten = ‘geef code of naam op’, en dubbel te klikken op het kleurvakje (of klik, en dan ‘Enter’), verandert de oude kleur in de originele kleur, maar dat is Madeira Rayon, niet wat ik wil gebruiken.Wel heb ik dit bestand even zo bewaard, zodat ik dit altijd terug kan vinden.

Nu ga ik kijken of deze kleuren ‘blijven’. Aangezien ik dit als opdracht ga borduren, moet het bij bestaand (kruissteek)borduurwerk passen, maar ook bij de stoffen die ik er omheen ga zetten. Dus ga ik de garens zowel aanpassen door voor Sulky Rayon 40 te kiezen, als de kleuren zoveel mogelijk aan het bestaande werkstuk aanpassen.


Ik heb het kruissteek borduurwerk neergelegd en een aantal belangrijke kleuren eruit gehaald, die ik met Sulky Rayon 40 wil gebruiken.


Deze kleuren ga ik bij het machine borduurwerk aanpassen. Dat betekent dat sommige objecten dezelfde kleur krijgen zodat alles bij elkaar past.


Even na het bewaren van ook deze versie een afdrukvoorbeeld gemaakt: alles netjes op kleur gerangschikt, Sulky Rayon 40 nummers erbij (het zijn 3 pagina’s, je ziet daar 2 van). Nu zul je wellicht denken ‘waarom heeft ze objecten met dezelfde kleuren niet bij elkaar gezet?’. Dat komt omdat ik de oorspronkelijke volgorde van werken aan wil houden, en niet door elkaar wil gooien. Ik vind het geen probleem om 2 of 3 ‘vakjes’ van dezelfde kleur te zien, en dan toch NIET van kleur te wisselen. Ik vink tijdens het borduren altijd aan met welke kleur de machine op dat moment bezig is, en welk nummer van de volgorde van borduren.


Motief op de USBstick gezet en gecontroleerd: er moeten drie bestanden aanwezig zijn: .EXP, .INF en .BMP. Alles ok, deze kan in de USBpoort van de B770QE.


Uiteindelijk ga ik dit borduurmotief 4 x maken: 2 x gewoon en 2 x spiegelbeeld. Via V8 spiegel ik het motief (Spiegel X) en bewaar het apart,

en zet het bij het andere motief op de USBstick. Ook dat staat er dan op.


Achter de Jobelan borduurstof (dezelfde kleur als de borduurster heeft gebruikt) wordt Heat’n Bond Lite gestreken: dit om de stof die losser geweven is dan quiltstof te stabiliseren. Eerst strijk ik de Jobelan borduurstof zelf om kreukels en vouwen er uit te halen (LET OP: deze borduurstof is gemaakt van katoen en modal – niet heter strijken dan ‘wol’). Daarna de Heat’n Bont Lite erachter, strijkbout op dezelfde temperatuur.


Goed opletten of alles ‘pakt’, want de papierlaag gaat er nog af voordat alles zwevend op de borduurring gelegd wordt = wat stroever, dus verschuift het ook minder. Controleren door het papier deels van de borduurstof af te halen: als je een glimmende laag = lijm ziet, is het ok. Je kunt het op de foto nét zien. Ik laat het papier zitten totdat ik de stof ga inspannen.


Als Stabilizer gebruik ik Mesh – een knipbare, niet scheurbare versteviging. Alles wordt in de Oval Hoop gezet: Mesh ingespannen, borduurstof met Heat’n Bond Lite erachter ‘zwevend’ opgezet (er niet op gespannen), en de ring op de Borduurmodule gezet.


Ik laat eerst een rijgrand langs de ruimte die geborduurd wordt maken, om te voorkomen dat het werk teveel zou gaan trekken: dat doe ik omdat de bovenstof niet ingespannen is. Daarna kan het borduren beginnen… maar dat is voor een ander Blogbericht….

Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Je hoeft de kleuren van een bestaand motief niet in V8 aan te passen, als je daar al een lijst met garennummers bij hebt en het geen probleem vindt om een ander kleurvoorbeeld te hebben dan het borduurwerk zelf. Je kunt eenvoudig de garens klaarzetten, op volgorde bij je machine, en alles dan laten borduren. Wil je echter je voorbeeld ook ‘up te date’ hebben, wijzig dan alles in V8.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam