Creatieve berichten over quilten

Meedoen aan een BOW: de eerste blokken en onderdelen van de quilt

De eerste paar patronen van Aves – de BOW waar ik aan mee doe –  zijn Paper Piecing patronen, waarbij ik opgelet heb dat alles op het juiste formaat uitgeprint werd. Kleuren bij elkaar gezocht van mijn kleine en grote restanten (want daar werk ik mee),


en alles eerst gestreken. Want veel restanten liggen al heel lang in bakken. Alles moet glad zijn, om goed te kunnen verwerken. Kreukels en vouwen eruit!


De maten om te snijden voor het patchwork staan bij de aanwijzingen van de patronen. Mijn quilt wordt met allemaal warme kleuren gemaakt (zelfs zwart). Ik heb ze allemaal bij elkaar gelegd, dus kan ik gaan beginnen.


Zoals gezegd allemaal eerst paper piecing, die ik volgens de ‘Judy Niemeyer’ werkwijze ga doen, waarbij ik een vouwmal van Paternoplaat en de Add-a-Quarter linialen gebruik om alles af te snijden, met rolmes en snijmat. Aangezien ik heel veel van dit soort quilts gemaakt heb, bevalt deze werkwijze mij uitstekend, en pas ik hem toe zo vaak als het kan.


Verder en verder gaat het met dit 1e blok…


De kleine paper piecing stukjes zijn klaar: ik ben blij met mijn stoffen- en kleurkeuze. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat je uiteindelijk gewoon maar iets uit moet kiezen…


En dan worden de kleine stukjes met de grote samen genaaid, tot 8 kompaspunten: 4 aan 4 ivm. kleuren van de lange punten.


Om deze grote stukken op de juiste manier aan elkaar te naaien (punten gelijk enz. ), gebruik ik veel de Bohin Glue pen: hierdoor verschuift niets meer, als je dit op de naadtoeslag zet.


Twee aan twee de punten op elkaar naaien,


en dan alles tot één geheel. Het eerste blok (van de eerste week) is klaar. Af en toe heb ik een stukje uitgehaald, omdat ik vond dat de puntjes niet netjes bij elkaar kwamen – het lukt niet altijd in één keer. Normaal gesproken zou ik dit blok ‘netjes’ snijden, maar de aanwijzingen geven aan dat niet te doen. Ik laat het zo liggen tot ik meer aan elkaar kan (en mag) zetten.

Er zijn in het totale project meer blokken die via paper piecing gemaakt worden, maar volgende keer laat ik je zien hoe je een blok met de ‘snij-techniek’ via inches maakt.  Kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*AVES is een Australische Block of the Week (BOW), ontwerpster Kathryn Kerr ©, voor deelname betaal je een instapbedrag, waarna je 45 weken lang alle patronen en aanwijzingen GRATIS krijgt. Downloads worden via je email doorgegeven, net als via haar FaceBook groep, waar je je voor aan kunt melden. Dat is niet onbeperkt, dus wees er snel bij: op een bepaald moment wordt de inschrijving ‘dichtgezet’, ik weet niet of dat al gebeurd is.
Het is dus niet mijn ontwerp, maar ik geef af en toe mijn vorderingen door, qua opzet, technieken en kleurgebruik.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam