Creatieve berichten over quilten

Mix and Match: spelen met kleuren Fossil Ferns

Werken met de Fossil Ferns quiltstoffen is een groot plezier: de frisse kleuren met de bijzondere uitstraling (waterdruppels en varens) maken deze quiltstoffenserie tot één van de populairste. Speciaal ontworpen vanwege onze deelname aan de Handwerkbeurs in Zwolle (14 t/m 17 februari 2019) krijg je vanaf vandaag t/m zaterdag (zie genoemde datums) bij aankoop van Fat Quarters of Halve Meters Fossil Ferns op de beurs = Stand 205 het GRATIS patroontje met de twee Paper Piecing onderdelen om zelf te spelen met deze stoffen en kleuren. Op de Handwerkbeurs heb ik allemaal losse blokjes mee, die ik op de achterkant van een quilt gespeld heb, om je een indruk te geven van de eindeloze mogelijkheden om leuke combinaties te maken.

Na de beurs (vanaf 18 februari 2019) krijg je bij aankoop van je bestelling via mijn webshop van Fat quarters of Halve Meters Fossil Ferns* het patroontje GRATIS via email/post meegeleverd. Klik snel op de voorgaande (rode) link om direct naar mijn webshop te gaan en bestel snel zodat je daarna direct aan de slag kunt. De uitwerking voor het maken van de blokjes staat hier op de BERNINA Blog.

Op het GRATIS patroon staan twee paper piecing patroontjes: één met alleen stroken = B, en de andere met driehoekjes en stroken =A. Beiden zijn gelijk van formaat, waardoor ze aan elkaar passen. Als je ze op de schuine kant aan elkaar zet, zul je merken dat de naden NIET doorlopen: dat is bewust zo gedaan, om het in elkaar zetten te vergemakkelijken.  


Kijk maar naar de voorbeelden hierboven, op allerlei manieren kun je de gemaakte blokjes aan elkaar leggen.


Alleen bij het tegen elkaar aanleggen van dezelfde zijkanten met naden tegen elkaar van B aan B, waarbij één B ondersteboven ligt, komen de naden exact bij elkaar….Als je A en B bij het aan elkaar zetten steeds afwisselt, kom je dit (bijna) niet tegen.


Het GRATIS patroon geeft je twee mogelijkheden: 1)  je kunt het scannen en dan steeds printen (liefst op houtvrij papier). Dan knip je de foundations met IETS MEER RUIMTE naast de stippellijn = uiteinde naadtoeslag uit, dus RUIM. Naai steeds op de kant waar de lijnen en nummers staan, en leg de stoffen op de andere kant. HET IS WEL PRETTIG ALS JE AL EENS VIA PAPER PIECING HEBT GEWERKT. Het papier wordt na het terug snijden van de blokken/het aan elkaar zetten verwijderd.

2) Je kunt de patroondelen ook overtekenen op Vlieseline L11: neem alles zo secuur mogelijk over: ook de stippellijnen aan de buitenrand, en knip de foundations dan RUIM uit, dus voorbij de stippellijnen. Let op dat je alle lijnen en nummers overgenomen hebt. Je naait op de kant waar je getekend hebt en legt de stoffen op de andere kant. LET OP: zorg ervoor dat de foundation op de juiste maat blijft, en niet in gaat trekken. Vlieseline L11 blijft na het maken van de blokjes zitten en wordt NIET weggehaald.


Dan is het kleuren verzamelen: leg wat je hebt aan Fossil Ferns op tafel en kijk naar combinaties die je kunt maken, of gebruik alles willekeurig. Elke combinatie staat leuk, er is niets dat ‘niet kan’.


Om stukjes stof voor de driehoeken van A voor te bereiden, kun je stroken snijden en daar ter plekke stukken van afsnijden/knippen die je per onderdeel op gaat naaien (maar let op: de lange onderdelen zijn niet allemaal even breed. Meet ze apart op en tel er ten minste 1 1/2cm extra naadtoeslag bij op voor de breedte van een stoffenstrook).


Je kunt ook een strook snijden van ca. 7 cm voor het voorbereiden van de driehoeken. Snij deze dan om en om door op 45° (met een quiltliniaal gaat dat makkelijk) om zo driehoeken die RUIM groter zijn dan de afgewerkte maat op het patroon (tel ook hier zeker 1 1/2cm extra naadtoeslag bij op). Omdat het niet uitmaakt welke kant je de Fossil Ferns opzet, is dit een eenvoudige manier om stukjes klaar te leggen. BEWAAR DE KLEINERE STUKJES OOK: je kunt ze vaak bij nr. 1 of nr. 7 van blokje A gebruiken.

Je mag helemaal op je eigen manier werken bij Paper Piecing, maar makkelijk is om de Add-a-Quarter liniaal, een vouwmal, je rolmes en snijmat te gebruiken. Als je dat wilt kun je de aanwijzingen hieronder volgen:


Onderdeel 1 wordt geplakt: neem hiervoor Bohin Glue Pen en smeer de lijm op het papieren onderdeel 1, op de kant waar de stofjes moeten komen. Dan plak je het stofje voor onderdeel 1 daar op, ruim over alle dichte lijnen + naadtoeslag heen (controleer dit). Hier werk ik op blokje A.


Neem een vouwmal van Paternolaat (of dun karton), vouw het papier op de dichte lijn over/tegen deze vouwmal om, en leg de Add-a-Quarter liniaal met de richel naar beneden tegen de gevouwen kant. Daarbij steekt de naadtoeslag + het teveel van de stof uit.


Snij met het rolmes het teveel langs de Add-a-Quarter liniaal af: er blijft een rechte 1/4 inch naadtoeslag over. Dit gebruik je om het volgende lapje gelijk mee te leggen.
Leg de 2e stof met de goede kant naar boven onder de 1e stof (met de goede kant naar beneden = geplakt op de foundation) met de zojuist gesneden naden gelijk. Vouw het papier open zodat je de naailijnen ziet, en naai op de eerstvolgende dichte lijn. GEBRUIK EEN FIJNE STEEKLENGTE. Vouw de zojuist opgenaaide stof naar de goede kant en strijk dit. Dan wordt de naadtoeslag naar de volgende naailijn weer op dezelfde manier afgesneden enz. (Op de afbeelding hierboven zie je dat ik met een strook stof werk).


Wat NIET op de blokjes te zien is, is de naadtoeslag voor elk stukje. Je kunt een denkbeeldige lijn op 1/4 inch afstand van elke dichte naailijn zetten, of daadwerkelijk zo’n lijn als bv. stippelijn tekenen. Dan weet je dat met de stof tot OVER deze lijn moet werken. In feite zorgt de Add-a-Quarter linaal voor die 1/4 inch! Op de afbeelding hierboven heb ik even twee streepjes gezet om aan te geven dat DAT het einde van de naadtoeslag moet worden, om het hier duidelijk te maken.


Als je alle driehoekjes = ook de kleine nr. 6 en 7 van blokje A op hebt genaaid, krijg je leuke effecten. Hierna keer je het blokje om = op de kant met de lijnen en snijdt de naailijn + naadtoeslag voor onderdeel 8 ook netjes, zoals je met alle andere naden gedaan hebt, via vouwmal en Add-a-Quarter liniaal. Bij de afbeelding hierboven zie je dat het bovenste blokje nog niet afgesneden/recht gesneden is, maar het onderste wel.


Je merkt al gedurende dit project dat je soms wat naadjes los moet trekken van het papier: dat is juist de bedoeling, om de naden netjes af te kunnen snijden. Dat heb ik bij de naailijn voor onderdeel 9 ook gedaan, het papieren blokje voorzichtig strak tegen de vouwmal aangetrokken,


de stof rolt daarbij mee met het papier. Maar…


de stof daarna met de naden weggeduwd,en plat gelegd. Daarna de Add-a-Quarter liniaal erop gelegd en gesneden.


En kijk hoe netjes de 1/4 inch naadtoeslag geworden is.


Pas daarna naai je stroken op voor onderdelen 8, 9 en 10.


Als het blokje helemaal klaar is, kun je het terugsnijden tot de exacte maat (= op de buitenste stippellijn). Je kunt dit doen dmv. gebruik van de achterkant van je Add-a-Quarter liniaal: leg deze met de richel NAAR BOVEN neer waarbij de richel op de dichte lijn moet liggen en de eindrand van de liniaal exact op de stipellijn. Snij alle kanten (ook de hoekjes) terug tot die stippellijn. Doe dat secuur, dan past alles straks netjes aan elkaar.


Maak zoveel blokjes al je zelf wilt maar PAS OP: het is verslavend…leg ze bij elkaar zoals je wilt: op bovenstaande afbeelding zie je al dat er leuke effecten ontstaan.


Je kunt de blokjes op meerdere manieren bij elkaar leggen, voor nóg meer effecten. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik een ster ga vormen…


Gebruik als contrast eens een zwarte Batikstof: daar komen de kleuren prachtig bij uit. Voor de maat van driehoeken die je tussen de patchwork blokjes kunt gebruiken: maak een mal van een paper piecing blokje op de buitenste stippellijnen, en snij dit exact van de zwarte stof.

Je hoeft er geen groot werkstuk van te maken, maar kunt er ook een hoop kleine werkstukken uit halen, zoals kussens, kleine quiltjes, gebruik het voor kleding enz.

Veel plezier met kleuren!

 

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

( *De quiltstoffen Fossil Ferns zijn via mijn webshop te bestellen zolang de voorraad strekt. Na je bestelling krijg je per email/post – samen met de stoffen – het patroon van de twee blokjes thuisgestuurd, waarna je via dit Blogbericht aan de slag kunt).

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Add-a-Quarter liniaal, Beige naaigaren, Bohin Glue Pen, Fossil Ferns veel kleuren, Optioneel Zwarte Batikstof, Quiltliniaal met 45°, rolmes, snijmat

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam