Creatieve berichten over naaien

Mooie projecten van wafelpiqué

Ik geef toe, soms ben ik niet helemaal up to date met de nieuwste trends – niet alleen bij naaien. Soms mis ik gewoon een trend. 

Bij stoffen gebeurt dat echter zelden, ik krijg namelijk regelmatig vragen van klanten welke stoffen er nieuw op de markt zijn of dat wij misschien mousseline of viscose in het assortiment hebben. Maar er vragen maar weinig klanten naar wafelpiqué. En als ik niet toevallig op Instagram/Pinterest leuke dingen had ontdekt, was dit materiaal waarschijnlijk toch langs mij heen gegaan. Ik vind trouwens ook het woord “wafelpiqué” of “wafelstof” niet lekker klinken, net als “plissé”. Al kan ik niet zeggen waarom. 

Maar goed – ik zag op social media leuke naaiprojecten met wafelpiqué en ik besloot direct een paar kleuren te bestellen. En weet je wat, mijn klanten vonden het fantastisch. Ook het team is weg van deze stof, van de stabiliteit en de creatieve mogelijkheden. Ik heb een Pinwand gemaakt, dan kun je zien, dat je echt hele leuke projecten kunt maken. En ik laat jullie hier natuurlijk ook wat zien. 

Naaiprojecten met wafelpiqué

Het eerste waar ik aan dacht was een lekkere, zachte deken, gecombineerd met double-gauze – ook één van mijn lievelingsstoffen. De deken is een project dat je in no time kunt maken. De zigzagsteek als randafwerking zorgt voor een mooie eenvoudige finishing touch. Ik vind hem zelf zo mooi, dat ik hem het liefst mee naar huis neem en niet in de winkel laat hangen… 

Veel double-gauze stoffen zijn 110 cm breed. Mijn deken is dus 110 x 110 cm.

En omdat de piqué-stof 150 cm breed is, bleef nog een stukje over waar ik natuurlijk dringend een project mee moest maken. Ik maakte twee kleine baby-accessoires: een halsdoekje en een washandje, en uiteindelijk nog een keukendoek. 

Bij alle soorten doekjes is de randafwerking vaak het grote thema. Bij het washandje heb ik de open kant met biaisband afgewerkt, zodat de stof niet uitrafelt.

Bij de keukendoek heb ik over de gaatjes van de zelfkant een sierbandje genaaid. Met de smalle kantvoet #10 is dat een eitje. 

Aan de onderkant heb ik gewoon een stukje voor de zoom omgevouwen. Eerst dacht ik dat de zoom dan veel te dik zou worden, maar dat was niet het geval. Eén rand heb ik nog met een rolzoom op de overlocker afgewerkt. 

Ik heb dezelfde kleuren van het sierbandje voor het garen genomen. Bij de deken heb ik de naad met Seralon van Mettler met een zigzag doorgestikt, voor de rolzoom heb ik Poly sheen gebruikt, dat geeft de naad iets meer glans.

Ach, ik zou zo nog uren achter de naaimachine kunnen zitten en leuke projecten met wafelpiqué kunnen maken. Wat vinden jullie van deze stof: ouderwets of weer modern? 

Creatieve groetjes,

Christiane

 

Vertaald uit het Duits.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Willy Alers

    Echt leuke stof, maar het krimpt verschrikkelijk.
    Advies; eerst wassen en in de droogtrommel ( niet helemaal droog laten draaien) voordat je het gaat verwerken.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam