Creatieve berichten over naaien

BERNINA 880+, mijn eerste lustrum

Vandaag precies 5 jaar geleden was voor mij een zeer bijzondere dag….ik mocht mijn BERNINA 880 ophalen bij mijn dealer in Nieuwegein. Een droom kwam uit, ik had nooit verwacht ooit zo’n bijzondere naai/borduurmachine te bezitten. En soms moet ik mezelf nog weleens in mijn arm knijpen dat deze geweldige machine toch echt op mijn naaitafel staat. Vijf jaar verder, en wat heb ik tot nu toe veel plezier gehad met deze BERNINA!

Het blijft indrukwekkend…de afmeting van deze Grande Dame. Iets meer dan 30 cm tussen naald en motor. En als de borduurmodule is aangeschoven staat er een combinatie die ongeveer 90 cm op tafel in beslag neemt. Verder is ze ook bepaald geen lichtgewicht….met haar ongeveer 15 kilo.

In de tijd dat de B 880 op tafel staat, is daar wel het één en ander veranderd. Onder andere de L 460 werd haar metgezel. Met de B 880 heb ik er een mooie hoes voor gemaakt.

Op dit blog heb ik diverse tutorials laten zien, onder andere deze…het maken van naaldplooitjes. Hier liet ik zien dat je eerst een tweelingnaald selecteerd.

Ik vind het mooi om een katoenen draad mee te laten lopen, bij de B 880 kun je niet met een open spoelhuis werken. Om de draad goed te geleiden onder het werk heb je een extra accessoire nodig, een draadgeleider. Behalve een tweelingnaald en draadgeleider heb je voor deze techniek ook een biezenvoetje nodig.

Met de B 880 kun je in een andere richting naaien. Dit wordt mogelijk gemaakt door het dwarstransport. Dat is toch nog best even een “kunstje apart”. Dan besef je dat je toch wel met een heel bijzondere machine te maken hebt. De B 880 heeft ook een flink aantal siersteken die met behulp van het dwarstransport en voet 40C worden gemaakt.

Ik heb het toegepast bij dit tasje. Eerst een borduur gemaakt op een stukje jute, en toen op het tasje gestikt. Normaal zou je dan een naad lostornen, maar ik heb het tasje over de vrije arm geschoven en met behulp van het dwarstransport kon ik de juiste richting kiezen en het borduur op het tasje naaien. Uiteraard maak ik mezelf dan moeilijk door ook een zigzagbandje mee te stikken.

Een andere leuke accessoire is Designworks. Ik heb Crystalwork en Cutwork. Op de foto zie je de tool voor het Crystalwork. Met een ponsje worden gaatjes gestanst in een soort foam waar de crystals in passen. Het is een hulpmiddel om secuur en snel crystals op je item aan te brengen.

Ik heb het hier gecombineerd met een borduur. Eerst is het jasje gemaakt, toen het borduur op het rugpand en als laatste de crystals met behulp van een strijkijzer er op gestreken. Dit jasje was een onderdeel van mijn bijdragen aan Knipster 2017. Iedere week maakte ik ook de opdracht mee (die de deelneemsters ook maakten) voor de wedstrijd van Knipmode waar onder andere BERNINA sponsor was. De winnares won een prachtige BERNINA naaimachine (wie wil dat nu niet?). Overigens won Marlies Witjes, zij blogt nu ook voor BERNINA.

Een bijzondere highlight voor de B 880 (en B 790), was het upgrade pakket. Met deze upgrade werd de B 880 een B 880+. In een aantal blogs heb ik de functies toegelicht. Het upgrade-pakket was tijdelijk te koop.

Daar heb ik toen dit rokje voor gemaakt, met het borduur van pompoenen. Het borduur is bewerkt met een functie die in de upgrade zit. De upgrade is voor de borduurfunctie van machine, met onder andere pin-point-placement, groeperen en nog wat nadere heel prettige opties die het borduren nog leuker maken.

Inmiddels is er ook een mooie set quiltrulers op de markt, die je samen met rulervoet 72 gebruikt. Een prachtige aanvulling op het quilten, want met behulp van de rulers is het quilten toch wel een andere tak van sport. Mooie strakke lijnen, of juist een golvende lijn. Met de quiltrulers kan het. Het vergt wel oefening!

Hier is mijn proeflap, het wordt tijd dat ik er weer eens flink mee aan de slag ga!

In vogelvlucht waren dit wat werkstukken die ik met de B 880 heb gemaakt, van lang niet alles heb ik een foto. Maar als ik nu vertel dat er bijna 10 miljoen steken op de machine staan, dan kun je concluderen dat de machine flink haar best heeft gedaan. En hier stopt het niet. Zoals de welkomtekst in de machine laat zien: Let’s have some fun! En die fun heb ik bijna iedere dag. Natuurlijk gaat er bij mij ook weleens iets mis, maar dat ligt dan altijd aan mij….want de BERNINA 880+ presteert altijd 100%. Op naar de volgende 5 jaar, samen met mijn B 880+ gaat dat zeker lukken.

Creatieve groet, Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Annemieke Reinoud BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Yvonne ik heb net 23 03 2019. Gereageerd maar heb het idee dat het niet goed is gegaan . Wil je het me dan even zeggen . Maail ik het met liefde nog eens.

 • Annemieke Reinoud. BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat lief dat je wat uitgebreider voor me aan het werk gaat ik heb de 880 plus maar doe er naar mijn zin TE weinig mee . Ik heb me al eens opgegeven voor een workshop in Breda maar die werd op het laatste moment afgeblazen . Maar ik zou graag wat meer willen weten ( natuurlijk meteen meer hahahah) steken en voetjes en machinaal borduren . Kan wel recht een patroon borduren maar het draaien enz heb ik geen kaas van gegeten. Ben blij met alles als ik nu TE VEEL vraag. Heel lief van je gr Annemieke

  • Yvonne Müller BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Annemieke,

   Op deze blog kun je diverse blogs terug lezen over voetjes, gebruik hier de zoekbalk voor om ze snel te vinden. Ik raad je aan om eens te informeren bij de BERNINA dealer waar je je B880 aankocht om een borduurworkshop te doen. Er zijn heel wat BERNINA dealers die zelf workshops organiseren, zoals een voetjes workshop of andere technieken die met de prachtige BERNINA naaimachines kunnen worden gemaakt. Ook heeft BERNINA op YouTube zeer goede instructie-videos. Onder andere over de naaivoeten, maar ook over specifieke functies van de modellen. Typ BERNINA 880 in en er komt heel wat tevoorschijn. Ook bij de naaivoeten : typ BERNINA en het nummer van het voetje in en je zult een handige video zien met de mogelijkheden van het betreffende voetje.

   Groet, Yvonne.

 • Willy Alers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Gelukkig maakt Bernina machines voor heel veel verschillende naaisters. Ik kreeg een erfenisje en wilde heel graag de Bernina 880; die kwam toen net uit. Alles erop en eraan, ik verwachtte er veel van, maar de machine en ik waren geen goede match. Borduren is ook helemaal niet mijn ding. Inruilen dan maar? Dure aangelegenheid, maar toch gedaan; ik wilde graag weer plezier hebben van mijn machine.

  Nu heb ik een Bernina B740 en daar ben ik zoooo blij mee! Eigenlijk de fijnste machine ooit! Daar staat nog een Activa 210 naast, zo’n klein tankje, en ik heb ook m’n Aurora 440 nog; die gouwe ouwe staat in ons recreatieoptrekje. Grappig hè, wat de één geweldig vindt, is voor een ander een miskoop! Maar Bernina heeft voor iedereen een perfecte naaimachine, gelukkig. Geniet van je 880 Yvonne. ?

   

   

 • Annemieke Reinoud BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Zou willen dat er veel vaker wat meer werd verteltover de 880 dat activeert omer meer mee te doen IK zou er blij mee zijn.

   

  • Yvonne Müller BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hallo Annemieke,

   Kun je aangeven waar je meer van wil weten? Naaitechnieken, of liever naaivoetjes en steken of iets op borduurgebied? Of juist weer het quilten? Input van de blog-lezers wordt door mij zeer gewaardeerd en ik ga mij er voor inzetten om er een blog over te schrijven.

   Creatieve groet, Yvonne.

 • Anne Holtrop BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Yvonne het is inderdaad een prachtige machine en wat jij allemaal maakt eigenlijk ook! Ik heb je hele Bernina clan gisteren gezien en je bent een bevoorrecht mens met zoveel mooie Berinina machines. Ik blijf je volgen en wens je nog heel veel creatieve jaren toe met de familie. ❤️❤️

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam