Creatieve berichten over naaien

BERNINA770QE: voetjes aangeven op je scherm

Vanwege meerdere vragen die ik kreeg voor uitleg over de BERNINA 770QE*, maar ook van andere naaimachines uit deze serie, ben ik wat gaan uitzoeken. Het gaat om het volgende: wil je via je scherm een speciaal voetje selecteren = aangeven, zodat je naaimachine het voetje herkent, omdat je daar mee gaat werken, hoe geef je dat dan aan? Bij veel voetjes kun je dat via je scherm aanklikken, maar sommige voetjes verschijnen niet op het scherm. En ondanks het feit dat de naaimachines van de 7-serie heel uitgebreid zijn, kan niet iedereen vinden hoe het selecteren van persvoetjes gedaan wordt.

Zelf heb ik ook wel eens gezocht waar een bepaald persvoetje te vinden is op het scherm van de naaimachine: er staan veel voetjes al bij de ‘Naaivoetindicator= 2e icoontje links boven van je scherm. Daar kun je kijken of het voetjes van jouw keuze erbij staat. Kijk verder dan wat je direct ziet, oftewel veeg het je vinger of de stylus het scherm naar onderen, want er staan meer dan je denkt.

Eerst even wat basis informatie: Er zijn gewone voetjes en voetjes met een extra uitstulping (met toevoeging C of D): dat laatste is een prisma, rechts van het voetje. De bovenkant bestaat uit een doorzichtig kunststof deel, dat door de computer van de naaimachine herkent wordt, als je het voetje geselecteerd hebt. Kijk maar eens bij bv. de Terugtransportvoet #1D: de pijl op de afbeelding hierboven geeft de prisma aan. Via zo’n prisma ‘leest’ je naaimachine de eigenschappen van het voetje. Het is overigens belangrijk om deze stofvrij te houden, anders ‘ziet’ de naaimachine het voetje niet.

A)De ‘D’ betekent dat je de Dual Feet kunt gebruiken = ingebouwde dual-transport die onder de gleuf van het voetje gezet kan worden om zo een beter transport van stoffen/materialen onder het voetje te verzorgen).
B)De ‘C’ betekent dat je een voetje gebruikt met een maximale steekbreedte van 9mm. De ‘C’ staat voor ‘Coded’ en verwijst naar de sensor/prisma van de voet die samenwerkt met de machine zelf om de breedte te ‘herkennen’.
C)De voetjes zonder C of D zijn bedoeld voor een maximale steekbreedte van 5.5mm, of voor ‘gewone’ functies.

Bij bepaalde instellingen van naaien of machinaal borduren (borduurmodule aan machine zetten) geeft de naaimachine de voetjes aan die je dan kunt gebruiken.De naaivoetindicator (2e icoontje linksboven) laat je al het aanbevolen voetje/standaard voetje zien. Dat staat dan in het wit = standaard instelling. Bij het aanzetten van de naaimachine voor naaien krijg je hier voetje 1C te zien.


Maar dat wil niet zeggen dat dit het enige voetje is wat je kunt gebruiken. Klik maar eens op het icoontje met 1C en een schermpje met meer persvoetjes komt tevoorschijn.


Het scherm staat nu vol met voetjes. Scroll maar eens naar beneden om de volledige lijst te zien (bij de B770QE zijn dat voetjes 1C met het vierkantje/ster in de rechthoek, vervolgens zie je 0, 1, 1C, 1D, 2A, 4, 4D, 5, 8, 8D, 9, 10, 10C, 10D, 11, 12, 12C, 14, 14D, 15, 16, 24, 26, 29C, 30, 31, 32, 33, 34, 34C, 34D, 35, 37, 37D, 38, 39, 39C, 42, 43, 44C, 45, 46C, 50, 51, 52, 52C, 52D, 53, 54, 55, 57, 57D, 61, 62, 63, 64, 66, 70, 71, 72, 90, 95C, 97 en 97D. Bij andere machines uit de 7-serie zijn er minder of meer voetjes).


Maar bij andere persvoetjes lukt dat niet: je kunt ze wel aanklikken waarna je informatie op je scherm krijgt over de functie van het voetje. Je ziet echter niets op je scherm veranderen (wat je bij de B790 wel ziet), zoals het voetje boven de te maken steek, of de indicatie dat je voetje geselecteerd is. Kijk maar op de afbeelding hierboven, nadat ik voetje 2A heb aangeklikt. Daar zie je eigenlijk al dat dit een voetje is voor gebruik bij REKBARE stoffen en het afwerken van naden. Eigenlijk geen standaard voetje dus, en daarmee kun je al voor jezelf bedenken dat je hier speciale instellingen voor kunt doen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Dat doe je door de naaigids (onder aan je scherm, icoontje met paspop) te openen en wat gegevens aan te klikken.

Hoe open je de naaigids? Kijk op blz. 51 van je handboek: daar vind je onder 2.13 hoe je dat moet doen. Het symbool/icoontje ziet er uit als een paspop.
1) Druk op het symbool ‘Naaigids’
2) Kies de stof die gebruikt wordt
3) Kies het naaiproject


Het scherm laat je 12 verschillende materialen/stoffen zien. Vanaf linksboven is dat Licht geweven, Halfzwaar geweven, Dicht geweven, Denim, Licht rekbare stof, Halfzware rekbare stof, Zware rekbare stof, Bont, Badstof, Stoffen met vleug, Leer en vinyl en Tule en kant. Wil je meer info per stofsoort? Klik dan onderaan het scherm eerst op het vraagteken, en daarna op de stof van je keuze. Voor bv. licht rekbare stof gebruik: klik daarop,


waarna ik ook nog kan kiezen voor welke bewerking ik ga gebruiken = in dit geval afwerken van naden (locken). Bij het tweede vakje van links zie je een groen Vtje staan en een extra witte rand eromheen. Dat betekent dat dit geselecteerd is. Rechts zie je informatie op het scherm over de te gebruiken naald, eventueel het garen, de steek en welk voetje: 2A. Als je daarna op de groene V rechtsonder klikt, is de selectie van het voetje compleet.


En dan kun je dan weer zien door op de naaivoetindicator te klikken (waar voetje 2A al in vermeld staat in het geel, omdat je een wijziging tov. standaard instellingen hebt gedaan), waarna je in het eerste rechthoekige vak je gekozen voetje ziet staan.


De naaimachine is nu klaar om het voetje te gebruiken, al zie je dat niet op je ‘gewone’ scherm. De steek die nodig is, staat ook al op je scherm: dat is oa. ook een voordeel van het vantevoren aangeven welk voetje je gaat gebruiken bij bepaalde stoffen/diktes van materialen. Je ziet dus alleen niet de exacte vorm van het voetje boven de steek, maar een algemene vorm bij de B770QE.


Zodra ik de machine wil laten borduren zet ik de borduurmodule er aan. Op mijn scherm verschijnt links bij het icoontje voor de voetjes ’20C’, de Open Borduurvoet. Die staat standaard aangemeld zodra je de machine met de borduurmodule (ondertransporteur naar beneden en een USBstick met borduurmotieven in de machine gezet) aangezet hebt en een borduurmotief heb gekozen. Dat betekent dat allerlei voetjes die met machinaal borduren (of het maken van siersteken die bv. in V8 ontworpen zijn, gemaakt kunnen worden) te maken hebben nu geselecteerd kunnen worden.


Dit betekent dat de machine zelf al een selectie gemaakt heeft. Niet alle voetjes staan nu op dit scherm, maar de ‘vrije  voetjes die nu gebruikt kunnen worden. Zo zie je op het grote vlak borduurvoetje #26 al staan, met een geel vierkantje met ster: dat betekent dat dit voetje voor ‘nu’ = met borduurmodule en het gekozen borduurmotief de voorkeur heeft. Daar kun je al op klikken, zodat het voetje geselecteerd is, maar je kunt hetzelfde voetje ook rechtsboven aanklikken.


Zodra je dat doet, zie je dat hert gele vierkantje met de ster een witte rand krijgt en dat bij het icoontje 2e van links boven naast het scherm het getal 26 geel is geworden = gewijzigd voetje. Ook bij het vakje voor voetje #26 rechtsboven is een witte rand te zien. Allemaal indicaties voor wat je hebt gedaan.


Omdat het uitroepteken bij de voetindicator is verdwenen, is dit een goed voetje voor de machine.
Bij het machinaal borduren kun je (Bij de B770QE) dus kiezen voor verschillende voetjes: #15, #26, #43, #45, #48, #44C en #93: ze staan allemaal al op het scherm.

Als je over zo’n prachtige uitgebreide machine beschikt, is het zeer aan te raden om alle functies eens goed te bekijken, en niet van ‘standaard’ uit te gaan. Dat betekent dat je verder moet kijken dat wat er op dat moment op je scherm staat.  Waarom belangrijk om de juiste naaivoet te selecteren op je naaimachine? Zodat je machine alle steken beter kan regelen. Je werkt dan met goede instellingen zodat het resultaat het beste is. Natuurlijk kun je in veel gevallen gewoon van voetje verwisselen, zonder dat je dat aan de machine doorgeeft via instellingen. In enkele gevallen krijg je een waarschuwing dat dat niet kan. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een D-voetje: je kunt proberen om het zonder de Dual Feed (achterop je machine) onder het voetje te zetten, maar bij veel machines krijg je dan een aanwijzing dat je in dat geval een C voetje moet gebruiken.

Probeer wat voetjes uit, kijk eerst via de info van het voetje zelf door het aan te klikken, ga dan naar de naaigids, klik op de instellingen van materiaal/stof en functie (naaien, afwerken, enz) en klik op de groene V. Het zal het uiteindelijke resultaat alleen maar ten goede komen.

 

Groeten vanachter de naaimachine
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

 

*met uitzondering van B790 en B790+ = wel via scherm direct te zien. Bij deze naaimachines uit de 7-serie van BERNINA moet je het zelfs aangeven, anders werkt niets.

**© de borduurmotieven die je op twee afbeeldingen ziet zijn gemaakt voor Muisje Sensitief: voor hun tasjes, wiebelkussenovertrekken en verzwaringskussen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam