Creatieve berichten over naaien

Bloempotje van een melkpak

Bij ons in het noorden komt het voorjaar ook met grote stappen dichterbij en ik krijg er zin in bloemetjes in en om huis te hebben. Ik heb daarom alvast wat viooltjes gekocht. Niet alle plantjes belanden in de tuin. Ik was al lang van plan een leuk naaiproject te maken en dit is het geworden: 

Bloempotje van een melkpak

Milchtüte als Blumentopf

Vorig jaar had Evi van Mrs. Greenhouse dit upcycling-idee op internet gedeeld. Je vindt de werkbeschrijving HIER. (De beschrijving is in het Duits, maar er staan duidelijke afbeeldingen bij. En ook de beschrijving in dit bericht is zelfverklarend.) Ik heb de schattige potjes ijverig nageknutseld en rond Kerstmis cadeau gegeven of zelf gebruikt. Ik had de potjes bijna niet versierd, alhoewel je ze heel goed met stempels en tekeningen kunt decoreren. 

Maar ik zou mijn naam Schneiderherz (Kleermakershart) niet alle eer aan doen als ik geen versiering met de naaimachine zou uitproberen nietwaar? Dus ben ik ermee begonnen om mijn verzameling aan melkpakken te “onthuiden”. 

Das Material Hier zie je nog de stijve originele verpakking. Ik heb de verpakkingen flink gekneed, zodat het materiaal soepeler wordt. 

Die rohe Milchtüte

De bovenrand heb ik voorzichtig één keer omgevouwen en daarna kwam de naaimachine aan de beurt. Ik koos een leuke siersteek, lentegroen naaigaren van stevige kwaliteit en een passende topstitch naald. Omdat het materiaal een glad, wasachtig oppervlak heeft, heb ik de zigzagvoet met glijzool #52D gebruikt. 

Maar toen ik begon met naaien, was ik toch verbaasd…

Ik wist, dat ik het melkpak niet over de vrije arm kon schuiven en daarom was mijn plan om het project van binnen te naaien. Maar het melkpak was zo stevig en stroef, dat het materiaal steeds bleef hangen. De machine kon het materiaal niet transporteren en naaide geen mooie, regelmatige steek. 

Problem mit dem Material

Maar ik gaf niet zomaar op.

Tijdens het proberen, worstelen en ook een beetje schelden op de melkpakken, kwam de oplossing vanzelf. De naad van het melkpak sprong namelijk een stukje open. Ik wist opeens hoe ik het weerspannige melkpak kon temmen en onder de machine zou kunnen krijgen. Dus opende ik de vastgelijmde strook van het melkpak en zie daar, ik kon verder. 

Milchtuete besticken

Alles liep als gesmeerd en ik kon mijn bloempotje prachtig met lentemotieven versieren. 

Milchtuete wieder kleben

Na het naaien heb ik de strook gewoon met dubbelzijdig plakband gesloten en de viooltjes hadden een prachtig jasje. 

Die fertige Stickerei

Misschien hebben jullie ook zin in een recycling project gekregen of zelf al recycling projecten gemaakt? Ik zou het heel leuk vinden als jullie deze in de Community laten zien! Met het melkpak-project heb je een goede gelegenheid om de verschillende decoratieve steken op je naaimachine uit te proberen. Maar je kunt natuurlijk ook de nuttige steken, zoals rechte steken of zigzagsteken in verschillende kleuren/rijen uitproberen. Veel plezier!

Groetjes, Schneiderherz Ute

 

Vertaald uit het Duits

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam