Creatieve berichten over naaien

Creatieve uitspatting met opruimingslapjes!

Hoi allemaal,

Vinden jullie dat ook zo leuk, snuffelen tussen opruimingsstofjes en coupons? Ik wel, maar ik probeer me in te houden en niet teveel te kopen. 
Deze keer had ik 3 lappen gekocht, waarvan ik jullie er twee van wil laten zien.

Ik kocht ze trouwens niet te gelijk, ik had eerst de coupons met de flamingo’s gekocht, en een keer later de veren, ik vond deze zo mooi en dacht daar kan ik wel een keer wat mee. Toen ik thuis kwam en mijn lap opruimde zag ik de flamingo liggen, en het idee werd geboren. Maar dan heb ik nog een effen lap nodig.

Ik heb er een effen oud roze tricot bij gekocht. Ik wil een blouse maken, met een voorpand van de jeans met de kleine flamingo’s en het andere voorpand effen met een grote flamingo, waarin ik de veren verwerk, en verder vallen de veren op de stof. Ik zit ook nog te denken over de mouwen, of ik twee verschillende doe, evenals de kraag.

Dit is ook zo’n project wat moet rijpen. Ik heb het eerst in de kast gelegd toen ik het had gekocht omdat ik nog geen tijd had om er mee aan de slag te gaan. Nu wilde ik er een blogbericht overschrijven, en ligt het al een week klaar op mijn werktafel, en als ik het dan zie kan ik er weer over nadenken. En terwijl ik begin met het schrijven van dit bericht broed het verder. Ondertussen heb ik al een tekening van een grote flamingo, deze heb ik op A3 uit vergroot, en overgetrokken met een transferstift, klaar om op de stof te strijken.

En een avondje bij de tv vast een heleboel veren geknipt, en dan even op de flamingo leggen. Gaaf toch.

Als ik de flamingo op de tricot heb gestreken, plak ik neschen achter de flamingo ter versteviging. De lijntjes stik ik dan met een kleine zig – zag, steekbreedte 2.4 en steeklengte 0.9.

Dan de veren, deze stik ik uiteraard met de BSR.

Na de veren wil ik toch de poten ook opvullen. Ik kies hiervoor steek 8, de wafelsteek. Ik speel een beetje met de breedte van de steek omdat de poten soms iets breder zijn. Voor het effect heb ik twee draden door de naald gedaan, een bruin verloop draad, en een zwart met grijze draad. Ik heb hiervoor een gewone naald gebruikt, en ook de spanning laten staan. borduurgaren is dunner dan gewoon naaigaren.

Dan stik ik de pas op het achterpand, en de zij panden aan het achterpand en maak ik ook het andere voorpand klaar. De pas achter heb ik zelf bedacht, en in het achterpand getekend. Ik wil aan de kant waar de tricot aan het voorpand zit ook aan het achterpand tricot, evenals de mouw.

En dan is de naad niet rechtdoor geknipt, ik vind het leuk om het dan net iets anders te doen. Er zit een vlekje op de roze stof, dit is een drupje water van het strijkijzer, het droogt wel op, en er komen waarschijnlijk nog veren over.
Dan lock ik de voorpanden aan het achterpand. Ook lock ik er een mouw in, ik heb gekozen voor twee verschillende mouwen, een van de tricot, hier komt een gewone zoom in. De andere mouw is van de jeansstof, en hier komt een manchet aan.
Nu bepaal ik waar en hoeveel veren ik er verder nog op wil stikken. Ik vind het heel gaaf worden!
Deze veren stik ik ook met de BSR, maar hiervoor verwissel ik mijn steekplaat, ik gebruik de stiksteekplaat, dan hoef ik mijn stof niet te verstevigen.

Op de foto zie je dat de veren van het achterpand op het voorpand doorlopen en over de rechter mouw.
Dan kan ook de andere mouw erin, en de zij naden kunnen dicht gelockt. 
Nu pas ik de blouse nog weer even, en merk dat aan de kant van de tricot de blouse ruimer zit. Dit pas ik nog even aan. Ook vind ik de lengte toch nog iets te lang, hier haal ik ook nog iets vanaf. Ik had hem ruim lang gelaten omdat ik een iets langer model wilde. Met het opstrijken van de flamingo had ik er al rekening mee gehouden dat deze wel op de juiste hoogte zat wilde ik de blouse nog iets korter, dat er dan geen stuk van de poten af zou moeten.

Nu de kraag, aan de kant van de tricot stof maak ik de kraag alleen met een boordje, de andere kant word een kraag met staander.

Ook op de kraag heb ik nog een paar veren gestikt. Hier zie je op de foto ook al de knoopjes, deze heb ik zelf bekleed.
Het was nu wel even puzzelen, en een precies werkje omdat ik een flamingo op het knoopje wilde.
Ik smeerde een klein beetje pritt lijm op het knoopje en plakte dan de stof erop, en knipte deze uit, daarna het achterkantje erop.

Ik had 2 maten, 15 mm en 19 mm. De knoop van 19 mm vond ik te groot. En dan moeten de knoopjes er weer met de hand worden aangenaaid, dat is het minst leuke werkje. 
Toen ik de blouse klaar had bedacht ik dat ik ook de nek van de flamingo nog wilde door stikken.

Het bloemetje steek 102, met daarnaast de drievoudige stiksteek waar de nek breder word.
En dan is de blouse klaar.

Ik ben er heel tevreden over, ik hoop dat ik jullie ook op ideeën breng.

Kijk bij de kraag, doordat het maar een halve kraag is gaat hij krullen, ik heb dit opgelost door er twee knoopsgaatjes in te maken. En een kleine afwijking, het bovenste knoopje heb ik roze gedaan de stof van de tricot.

Ik krijg nog regelmatig vragen over de BSR workshops die ik bij Bernina gaf. Bij Bernina worden geen workshops meer gegeven. Ik heb nu een datum gepland voor een basiscursus werken met de BSR, bij mij thuis in Stroe. Woensdag 8 mei. Aanmelden via mijn website

 

Creatieve groet, Gerda Groenevelt

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Applicatievoet #23
Applicatievoet #23
BERNINA SteekRegulator (BSR)
BERNINA SteekRegulator (BSR)

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam