Creatieve berichten over naaien

Een denim kussen met opbergruimte deel 1

Bij een Blogpost van 24 augustus 2018 – Denim en jeans stoffen, verschil en overeenkomsten –  heb ik vanalles over de genoemde stoffen uitgezocht. Daarbij heb ik veel ‘oude’ spijkerbroeken verzameld, géén stretch maar alleen de 100% katoenen exemplaren, om die te verknippen en wat bijzonders van te maken. Op verzoek ga ik daar nu een kussenhoes met opbergruimte van maken.

Als ik spijkerbroeken wil verknippen, wil ik zoveel mogelijk ‘stof’ overhouden (voor het gemak noem ik alles nu ‘spijkerstof’). Daarom koop ik (soms bij kringloopwinkels) de grootste exemplaren die ik kan vinden – zonder stretch dus – waardoor ik heel veel stof tot mijn beschikking heb. Niet alleen grote maten, maar ook lange maten en zelfs de ‘bell bottoms’ = spijkerbroeken met wijd uitlopende pijpen, die een tijdje weer in de mode zijn geweest. Een kwestie van af en toe naar verschillende winkels gaan en uitzoeken. Soms heb je geluk, soms niet, maar dat is altijd zo als je iets verzamelt.


Voor het kussen dat ik nu ga maken heb ik een paar kleurstellingen nodig: donker en licht afwisselen geeft een ‘patchwork’ effect. Dat wordt het sowieso, omdat ik verschillende stukken aan elkaar ga naaien om op de juiste afmeting te komen. Maar vooral wil ik op de voorkant een zak gebruiken, dus knip ik een stuk uit een broek met een achterzak. De zak hoeft niet persé recht te zitten: een beetje scheef mag best. Soms heb je nl. aan de ene kant minder stof naast de zak over dan de andere kant.


Nog meer stukken geknipt, waarbij ik de dikke (dubbele) naden niet meegenomen heb. Dat kan wel, als je zo’n naad bijvoorbeeld als blikvanger wilt gebruiken, maar in dit geval is het deel met de zak al een blikvanger. Leuk is wel dat ik ook een spijkerbroek had waar aan de onderkant rafels zaten. Die zijn zo ‘oud’ en verwassen, dat ze er in blijven zitten: die ga ik ook gebruiken. Zo zijn er wel eens meer delen van een spijkerbroek die ‘per ongeluk’ bijzonder zijn…


Het stuk met de achterzak snij ik terug tot een ‘vierkant’. Het hoeft niet helemaal gelijkmatig te zijn, maar wel rechte randen hebben om daar weer een volgend stuk stof tegenaan te kunnen zetten. Dit deel wordt mijn ‘focus’: het komt ongeveer in het midden.

 


Op een ander stuk spijkerstof heb ik smalle en wat bredere lintjes genaaid: bij het opnaaien van de smalle lintjes (ca. 3mm) heb ik Koordvoet #21 gebruikt.


Het lint wordt van voor naar achteren door het gaatje in de voorkant van het voetje gehaald, zodat het in de gleuf onder het voetje blijft ‘meelopen’. Een prima manier om smal lint, koord en zelfs breigarens vast te zetten. In dit geval heb ik dat met de gewone zigzagsteek gedaan, en steeds een oranje neonkleur garen gebruikt. De lintjes heb ik in diagonale richting opgenaaid, willekeurige afstanden van elkaar.


Er hoeft geen versteviging onder de stof, omdat deze spijkerstof dik genoeg is. Gebruik je een dunnere spijkerstof/denim, dan is het misschien verstandig om wel een versteviging te gebruiken, om te voorkomen dat het werk in gaat rimpelen/in elkaar gaat zitten.

LET OP: dit koordvoetje heeft een opening waarbij de breedte van zigzag- of siersteken uiterlijk op 5,5mm gezet kan worden. Let daarop als je de zigzagsteek bij het smalle lint (of een siersteek) breder wilt maken dan op je scherm staat.


Ziet er al leuk uit, maar ik wil ook nog wat bredere lintjes opnaaien.

Voor de wat bredere lintjes (ca. 10mm) heb ik het Open Borduurvoet #20C gebruikt, en alles met siersteken vastgezet, in de tegengestelde (diagonale) richting. Dat heb ik gedaan voordat ik het stuk stof terug gesneden heb tot een bepaalde afmeting. Het geeft niet of de lap spijkerstof te groot is: alles wat er niet meegenomen wordt (oftewel afgesneden) kan ik voor een volgend project gebruiken. Zo zou je dus al stukken spijkerstof vantevoren kunnen bewerken.


Als ik bredere lintjes op wil werken, gebruik ik altijd de Bohin Glue pen, om het lint met tipjes lijm op de ondergrond ‘vast’ te zetten: dan verschuift het niet tijdens het maken van de steken. Wel opletten dat het lint niet te strak zit: af en toe even weer loshalen en ‘ruimer’ weer vastzetten kan nodig zijn. De siersteken zijn dan allemaal 9mm breed, en bedekken het lint (bijna) helemaal.


Sommige steken verleng ik, want het is beter om wat ruimte tussen de steken te krijgen zodat het lint niet ‘dicht’ gestikt wordt: het kan dan gaan trekken. Bovendien je mag daar best wat van blijven zien, want dat is ook een sierwaarde.


De strook heb ik netjes recht gesneden op de lange kanten: dit hoeft niet de exacte maat te zijn, want er komen allerlei stukken aan elkaar. Daarmee wordt straks de maat bepaald.


Daarna heb ik Zigzagband Feest (verkrijgbaar in 3 kleuren) op een smal stukje met rafeltjes genaaid: gewoon met een rij stiksteken, over het midden van het band. Een kleurrijk geheel, en zo ga ik verder met het versieren van willekeurige stukken spijkerstof.

De volgende keer laat ik je zien hoe ik er een kussenhoes van maak. Kijk je dan weer mee?

 

Groeten vanachter de naaimachine
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio:

PS: lintjes en lijm zijn via mijn webshop te bestellen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam