Creatieve berichten over naaien

Hoe versmal je een dekbed?

Door de dikte van het dekbed lijkt dit een heel moeilijke klus. Maar met de juiste voorbereiding en stappen wordt het een makkie. Hoe versmal je een dekbed?

Toen ik de vraag kreeg een 2-persoonsdekbed van 240 x 220 te versmallen tot een éénpersoonsdekbed van 140 x 220 moest ik wel even nadenken. Als ik de strook eraf knip zie ik de vulling al zwellen en uitpuilen… Niets meer mee aan te vangen. Pure horror…

Maar na wat nadenken kwam ik tot de oplossing: als ik nu eerst een lange stiklijn zet op 1 m van de zijkant en dan op 2 mm ga locken? Dan kan de afgesneden strook niet gaan lossen doordat de rechte stiklijn er op staat, en kan de gelockte rand geen kant uit, omdat de locksteek er op staat. Slim of slim?

Dat was het eerste plan.

Omdat er een biaisband boord om de afgesneden kant moet, kan ik dan met de locksteek ineens ook het biaisband mee stikken. Moeite gespaard!

Zo gezegd zo gedaan:

Ik tekende de strook van 1 m met potlood af over de volle lengte.

En op die potloodlijn stikte ik met de BERNINA 710 een stiklijn met grote steek. Bij mij is dat dus 6mm. Dit ging vlotjes! Hierbij moest ik met de handen het dekbed wel strak houden, om geen valse plooitjes te stikken, maar het lukte goed. Ik gebruikte de open borduurvoet nr 20, om goed zicht te houden op het werk.

Vervolgens overlockte ik net naast de gestikte lijn, met het biaisband onder de persvoet. Ik stelde de overlocker BERNINA L 460 in op 7 mm. 

Heb je voorgevouwen biaisband al eens goed bekeken? De omgevouwen randjes hebben een ongelijke breedte. 

Het smalle deeltje stikte ik eerst aan, aan de bovenkant van het dekbed. Wanneer ik het dan omvouwde kwam de onderkant net iets verder en zo was ik zeker dat ik het bij het aanstikken wel mee had. Bij de start en het einde voorzie ik nog enkele cm extra voor de zekerheid (maar dat bleek niet nodig).

Vervolgens vouwde ik boven- en onderkant om voor nette hoekjes en speldde ik de hele lengte vast (met controle of ik onderaan overal voorbij de vouw van de bovenkant kwam).

En dan stikte ik het biaisband vast vanaf de bovenkant met smalle kantvoet 10. Deze heeft het voordeel dat je met naaldstand 0 mooi stikt in de naad waar je het plaatje langs laat lopen. Dit is ook de afwerking die voor een quilt wordt gebruikt. In het Engels heet dit ‘stitch in the ditch’.

En zo eindigde ik toch met een nette afwerking. Blij! Er is nu een antwoord op de vraag ‘Hoe versmal je een dekbed?’

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: biaisband, dekbed, naaigaren
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • willeke Pols-Sagius BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    top gelukt. ik heb er alleen geen biaisband om gedaan. wel onder de lock door en zo de overtrek in. oud dekbed van mn zoon en verkleind voor in de caravan! Dank voor de goede uitleg!

    • Bea BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      He, Willeke, fijn om te horen dat het je goed gelukt is! Het moet zeker ook wel lukken met enkel een stevige locksteek. Ik merk dat je het net zo leuk vindt als ikzelf om dit soort dingen gewoon zelf te kunnen fiksen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam