Creatieve berichten over borduren

Les 101: Paasei motief aanpassen en borduren = theorie en praktijk.

Voor het borduren voor Pasen kun je ook kant-en-klare borduurmotieven gebruiken: er staan een aantal in de BERNINA Borduurbiblitoheek van de BERNINA Borduursoftware V8: borduurmotief Easter.ART80 is zo’n motief, waarbij twee paaseieren al bewerkt zijn, met wat bloemen, maar het middelste paasei is ‘leeg’. Daar ga ik wat aan toevoegen. Ook ga ik laten zien wat ik er uiteindelijk van ga maken, zodat theorie en praktijk van machinaal borduren helemaal uitgelegd wordt.
Het genoemde borduurmotief heb ik op het werkvlak van V8 geplaatst: twee bewerkte paaseieren, wat bloemetjes en een ‘leeg’ ei in het midden. Met het laatste kun je vanalles doen!


Ik ga hier een tekst inzetten. Klik bij de linker kolom bij Digitaliseer op ‘Belettering’. Als je dat met de rechter muisknop doet, krijg je het menu ‘Object eigenschappen’ te zien en kun je in het grote vlak je tekst plaatsen. Ik heb ‘Vrolijk Pasen!’ getypt, waarbij de woorden onder elkaar geplaatst zijn, om ze in de lege plek van het grote ei te krijgen.


Klik op ‘Toepassen’ en daarna op ‘OK’, en dan op een lege plek binnen het grote ei om de tekst te plaatsen.


Zolang/als de zwarte nodes te zien zijn, is de tekst geselecteerd: je kunt schuiven om alles op de juiste plek te krijgen, als dat nodig is. Eventueel kun je ook tegen een zwarte node duwen om de tekst kleiner te krijgen (of groter als je voor een klein lettertype hebt gekozen). Terwijl je hoogte, breedte enz. verandert, zie je een schermpje met de afmetingen komen. Je kunt de letters iets in elkaar duwen, maar ook alleen qua breedte of hoogte uitrekken.


Zo is het bij mij geworden: ik bewaar dit bestand in mijn eigen map onder een nieuwe naam, zodat ik het zo altijd terug kan vinden.

Nu ga ik de kleuren nog even wat warmer maken en dan weer bewaren. De tekst wordt overigens als laatste geborduurd, omdat deze als laatste is toegevoegd. Wil je dat wijzigen? Verschuif het vakje met de tekst dan naar boven/de plek waar je hem wilt hebben zodat de volgorde anders wordt. Omdat er geen borduurwerk onder of boven de tekst zit ivm. de plaatsing van de tekst op een leeg vlak, kan dit.


Het kan ook zijn dat je – door het wijzigen van kleuren – meerdere vakjes krijgt bij Kleurenfilm (wat eerder bv. 1 vakje was ivm. 1 kleur, kun je 2 vakjes maken door bv. de objecten te de-groeperen of op te splitsen en elk anders te kleuren). Kijk dan of de volgorde nog goed is: dat zie je als bv. stapsteken/rijgsteken die gemaakt worden om van het ene object naar het andere te gaan zichtbaar blijven. Als je dát ziet, moet de betreffende kleur/het vakje op een eerdere plek gezet worden. Je ziet hierboven bij de afbeelding (blauwe pijl wijst het aan) bv. rode draden over het paarse gedeelte gemaakt: dat betekent dat dat vakje eerder geplaatst moet worden, zodat het naderhand door de andere kleur bedekt wordt.


Na het wijzigen en controleren of alles goed zit, heb ik alles (weer) bewaard en ga ik dit toch wel grote motief (nu 23.927 steken) borduren. De afmeting van het borduurwerk is ca. 14 x 12 cm. Dat kan nog verkleind of vergroot worden, net waar je het voor wilt gebruiken.
Bij verkleinen past het wellicht in een fotolijstje, of kun je het werkstuk dat je hiervan maakt als kaart versturen.
Bij vergroten kun je het als quiltje verwerken.

Je HOEFT kleuren overigens niet te wijzigen: dat kun je ook doen terwijl je borduurt. Soms heb ik een bepaalde kleur gekozen, en zie ik dat het voorgaande wat al geborduurd is en mijn volgende kleur toch minder contrast of effect geven. Ik gebruik dan heel simpel een ander klosje met een andere/donkerder of lichtere kleur dan op mijn afdrukvoorbeeld staat. De praktijk kan zo anders worden dan de theorie!


Even controleren overigens binnen welke borduurring het past: de Large Oval Hoop. Alles blijft binnen de rode ‘veiligheidslijnen’.


Dan nog het afdrukvoorbeeld ophalen en uitprinten,


en daarna het borduurmotief op een USBstick zetten, naar de machine brengen en borduren. Controleer weer of er drie bestanden staan: .bmp (afbeelding), .exp (borduurmotief voor BERNINA borduurmachines) en .inf (info).


Ter voorbereiding van het borduren zelf zet ik een beige onderdraad op de machine: dat past eigenlijk bij alles, maar als je wilt kun je de kleuren van ondergaren aanpassen aan de kleuren van de bovengarens. Ik gebruik DecoBob ondergaren. Als bovengaren gebruik ik Sulky Rayon 40: in de aangegeven kleuren. De volgorde van de Sulky garens ligt al klaar: van links naar rechts nr. 1 t/m 7.


Eerst span ik MESH (stabilizer, knipbaar) in de borduurring. Dit is een dunne versteviging.


Daarna leg ik een op maat geknipt stuk 100% Bamboe tussenvulling bovenop de ring, los = niet ingespannen,


en daar de top (ook los) bovenop: voor het quiltje wat ik er uiteindelijk van maak, zet ik voor de top/bovenkant eerst twee batik stofjes aan elkaar, zodat het lijkt of je lucht met grond samenvoegt en een horizon krijgt. Een eenvoudige manier om er eventueel een landschapsquiltje van te maken.


Om er zeker van te zijn dat het motief in het midden (op de naad van de twee stoffen) komt, zoek ik dat via mijn beeldscherm op. De stylus wijst naar het icoontje.


Mocht de stof/sandwich waar je op wilt borduren niet helemaal in het midden zitten, dan kun je dat met de knoppen van je machine (bij mij de B770QE) of met instellingen aanpassen. Maar bij mij zit het goed, want ik heb de tussenvulling/top gecentreerd via de tekentjes op mijn borduurring.


Om te voorkomen dat de losse lagen gaan schuiven/plooien tijdens het borduren, zet ik altijd een rijgsteek om het te borduren gebied: dat is simpel door het betreffende icoontje aan te klikken en de borduurknop van de machine in te drukken.


Daarna wordt alles netjes geborduurd, op volgorde met de gekozen kleuren. Door de rijgsteek blijft alles mooi plat…


en klaar is het machinale borduurwerk.


Vervolgens heb ik de rijglijnen uitgehaald en alles opgespannen op mijn strijkmat = blocken. Met de plantenspuit vochtig gemaakt en een dag/nacht laten drogen. Ik doe dat altijd, zodat de materialen van het borduurwerk netjes zijn. De gaatjes van de rijgdraden moeten er uit en eventuele plooitjes (die hier niet inzaten) kunnen zo strak getrokken worden. Ik strijk mijn werk NOOIT: hitte maakt veel stuk, dus block ik alles.


Hierna heb ik alles in een houten lijst gezet: door de tussenvulling (ook al is die plat) krijgt het werk wat ‘body’. Weer eens wat anders.

Laat je zien wat jij gemaakt hebt van dit Paasei dat je zelf kunt aanpassen? Zet het dan in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog, of op mijn faceBook groep voor Software V8.

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

TIP: KIJK EENS WAT VAKER IN DE BERNINA BORDUURBIBLIOTHEEK VAN V8: JE VINDT ER EEN SCHAT AAN BORDUURPATRONEN DIE JE ZO KUNT GEBRUIKEN OF ZELF KUNT BEWERKEN!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam