Creatieve berichten over naaien

Mag een konijn ook een paashaas zijn?

Ik weet het, een haas is iets anders dan een konijn. Maar Ruby Rabbit is zo leuk, dat ze volgens mij ook gerust bij de paastafel gezet kan worden. In ieder geval kun je haar nog voor Pasen maken, en de kleur van de kleertjes hierop aanpassen.


Wil je dit leuke (Paas)konijn via een 2-daagse workshop maken? Kijk dan HIER voor de informatie.

Ga je liever zelf aan de slag? dan kun je het pakket voor Ruby Rabbit met basis HIER bestellen: je krijgt dan het patroon voor het maken van de Ruby Rabbit, konijn met kleertjes, de basisstof (ecru/wit) voor Ruby = 0.60×1.10m, 2 knoopjes voor oogjes, (zwart) borduurgaren voor neus, rond elastiek voor kleertjes en granulaat voor verzwaring. Alle andere benodigdheden, zoals stoffen voor jurkje, schotje en broek en kantjes kun je HIER apart bestellen, of uit je eigen stoffencollectie halen.


Hoe het lijf van Ruby Rabbit gemaakt wordt? Hierbij alvast wat indrukken (bij de workshop krijg je uiteraard uitgebreide tips en handigheidjes): het lijf wordt stap voor stap in elkaar gezet, waarbij je de ivoorwitte stof gebruikt. Deze is ruim genomen, maar leg alle patroondelen die je op patroonpapier hebt overgenomen altijd eerst op de stof neer, om te zien hoe dat uitkomt. Denk daarbij ook aan draadrichting.

Waarom is die draadrichting bij het maken van poppen en beesten, zoals Ruby Rabbit, zo belangrijk? Bij het vullen van een pop (of beest) duw je vlokkenvulling zo dicht mogelijk op elkaar, oftewel je vult de delen strak op, als dat gevraagd wordt. Dat geldt voor een kop, vaak ook voor het lijf en soms geheel of gedeeltelijk voor armen en benen. Door het vullen rekt de stof uit. Daar waar de stof recht van draad is rekt de stof NIET; dwars op de draadrichting ietsje, maar schuin van draad heel veel. *Als je een pop op hetzelfde formaat moet houden als het patroondeel, dan moet de draadrichting in de lengte van het patroondeel gezet worden, en dus ook van de stof. Zou je de stof dwars op de draadrichting leggen, dan zou bij het vullen de pop korter en dikker worden dan de bedoeling is.
*Leg je het patroondeel op de schuine richting van de stof, dan zou de pop bij het vullen uit z’n maat vallen = vormeloos worden.
*Staat er een draadrichting = lange pijl, op het patroondeel, dan leg je dat patroondeel gelijk met de zelfkanten van de stof = met de schering/lengterichting van het weefsel. Staat er niets op het patroondeel, denk dan goed na hoe de pop er uit moet komen te zien: lang en ‘dun’ of kort en ‘breed’ en breng dan zelf een pijl voor de draadrichting aan.
*Soms – maar niet vaak –  staat er op een patroondeel een diagonale pijl: dan weet je dat het de bedoeling is dat je in dát geval het patroondeel 45° op de stof moet leggen.


Ruby Rabbit wordt in onderdelen gemaakt: Kop, oren, lijf, armen en benen gaan in volgorde onder de machine. Lange quiltspelden en Bohin Glue pen gebruik ik om de naden vast te zetten en met een bijpassende kleur naaigaren te stikken. Uiteindelijk komt er een konijn uit…


Na het opvullen en het vastzetten van oogjes, mond en neus krijgt Ruby Rabbit haar karakter: ze kan zitten (door het Granulaat), en heeft ‘beweegbare’ armen en benen door het ‘afbinden’ van armen en benen… dat klinkt niet prettig, maar Ruby Rabbit vindt dat niet erg.


Haar jurkje, schortje en broek worden vervolgens gemaakt (bij de 2-daagse workshop is dat op de 2e dag). Met leuke nostalgische stofjes en kantjes krijgt ze een lief uiterlijk.  Ruby Rabbit staat hier even over een kussen geleund, met alleen het jurkje nog aan: dat wordt als eerste gemaakt = het meest bewerkelijke. Daarna het schortje en dan haar (onder)broek.

Met de patroondelen voor kleding kun je meerdere jurkjes, schortjes en broeken maken, voor elke gelegenheid. Leuk om af en toe te wisselen.

Je kunt met de beschrijving van het basispakket prima uit te voeten, maar veel tips en handigheidjes worden tijdens de 2-delige workshop doorgegeven. Leuk om met 2 of 3 personen samen bij Sylvia’s Art Quilts Studio in Sijbekarspel de workshop te doen, waarbij we samen de datums afspreken (dat kan door-de-week of op zaterdag). WIL JE DIT NOG VOOR PASEN? SCHRIJF DAN SNEL IN! Je neemt je eigen machine mee + aanvullende materialen en voor je het weet heb je Ruby Rabbit bij je thuis staan, of kun je haar cadeau geven. Ze is stevig genoeg om als (speel)pop te gebruiken.

TIP: Zelf heb ik haar op de BERNINA 770QE gemaakt: het wisselen van zigzagplaat (standaard) en stiksteekplaat, gebruik van bepaalde voetjes ivm. naadtoeslag breedte en speciale instellingen op de machine ivm. lengte van steken ed, zijn allemaal handigheidjes om het werk beter te maken. Vaak laten gebruiksters van de naaimachine alles op ‘standaard’ staan, ongeacht de materialen waar ze mee werken. Kijk daar ook eens naar!

Veel plezier met het maken van dit leuke (Paas)konijn, en wellicht tot ziens op de 2-delige workshop.

Groeten vanachter de naaimachine
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam