Creatieve berichten over naaien

Restjes tricot verwerken tot een rokje

Eerder schreef ik hier al artikelen over wat je met restjes tricot kunt doen: onderbroeken maken, een bolero maken en een t-shirt maken. In dit artikel laat ik jullie zien hoe je van restjes tricot een leuk, vrolijk rokje kunt maken.

Stof knippen

Het patroon dat ik gebruikte is het Jolly rokje van Farbenmix (ook in het Nederlands te koop). Het patroon heb ik iets aangepast. Ik maakte de rokdelen iets hoger en voegde een tailleband toe in plaats van een heuppas. Verder verlengde ik de rok, omdat het voor een smal, lang meisje gemaakt is. Bij dit patroon kun je eindeloos variëren. Er zijn drie maten voor de banen. Je kunt brede en smalle banen met elkaar combineren. Je kunt dus optimaal gebruik maken van je restjes tricot. 

Ik pak meestal wat zakken met restjes tricot en gooi ze bij elkaar op tafel. Dan kijk ik wat ik bij elkaar vind passen. Vervolgens ga ik de stofjes knippen. Zoals je op onderstaande foto kunt zien, past het soms net!

Restjes tricot bij elkaar zoeken

Naaien

Als ik alle patroondelen geknipt  heb, dan kijk ik welke stofjes ik naast elkaar ga leggen. Vervolgens stik ik de patroondelen met de locksteek aan elkaar.

Het voorpand en het achterpand hebben beide in het midden een bredere strook en aan de zijkanten een smallere strook stof. In de patroonbeschrijving staan allemaal tekeningen hoe je de delen kunt combineren en hoeveel delen je dan nodig hebt. 

Nadat het voorpand en achterpand klaar zijn en aan elkaar zitten, moet je nog twee stroken onderaan de rok stikken. 

Deze twee stroken kun je bijvoorbeeld afwerken met een rolzoom. Bij zulke kleurrijke rokjes kies ik vaak voor een rolzoom met een opvallende kleur, dit keer koos ik blauw.

Een mooie blauwe rolzoom

Blauwe rolzoom

Als laatste zet ik de tailleband (met elastiek erin) eraan en dan is de rok alweer klaar!

De voorkant

De achterkant

Ik heb dit patroon al eerder gebruikt voor rokjes. Het blijft een leuk rokje en je kunt hem zo bont maken als je wilt!

Leuk detail: voeg een gehaakte bloem met lintjes toe.

Maak het nog bonter: voeg strijkplaatjes en lintjes en strikjes toe!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, boordstof, elastiek, lockgaren, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam