Creatieve berichten over naaien

Basisshirt met creatieve halslijn

Hoi allemaal,

Ook ik kijk graag rond op Pinterest, om ideeën op te doen. 
Ik was op zoek naar een andere kraag voor mijn basisshirt. 

Deze kwam ik tegen, het is Vogue 1429.

 

Ik ga het patroon niet aanschaffen omdat ik het toch net iets anders wil, en dan teken ik de aanpassing in mijn basispatroon van mijn shirt.
Ik teken de schuine lijn in mijn voorpand, zodat er een pas ontstaat, dan het opstaande kraagje vervang ik door applicaties. Hier houd ik 4 cm voor aan, gemeten van de schouder tot aan de hals, daarom haal ik van de hals nog 4 cm af.

Wat belangrijk is dat je op de pas ook de recht van draad aangeeft. Deze meet je vanaf middenvoor omdat dit aan de stofvouw ligt en recht van draad is.

Deze 4 cm moet ik natuurlijk ook op het achterpand veranderen, daar word mijn hals dan ook 4 cm dieper.  Zo lopen de schoudernaden weer door. Voor het achterpand maak ik geen patroon, ik knip het gewone basispatroon uit, daarna knip ik de 4 cm van de hals weg.

De pas van het voorpand maak ik dubbel, en voor het achterpand maak ik een beleg. 
De pasjes van het voorpand stik ik aan elkaar, aan de kant van de halslijn, daarna leg ik ze op mijn voorpand en lock ik ze vast.
Nu kunnen de schoudernaden gelockt.
Nu komt mijn aanpassing in plaats van het opstaande kraagje zoals het patroon is leg ik in die vorm bloemen die ik uit de stof knip.

De tricot van de bloemen is een mooie kwaliteit, maar als ik ze uitknip voor de kraag zijn ze toch te slap. Voor het uitknippen heb ik er vliesofix achter gestreken.
De rose/paarse bloemen die je ziet is de kleur van de pas. Ik gebruik deze ook als soort beleg voor de bloemen, ik verstevig dit nog met vlieseline H 200. Dan strijk ik de bloemen op de rose/paarse stof en knip ze netjes uit.
En nu passen en meten op mijn halslijn.

Op het achterpand lopen ze zo mooi, dat je niet ziet wat de stof of wat de applicatie is.
Ik heb nog even lopen denken op welke manier ik de bloemen vast zet. Het makkelijkst zou het zijn met de BSR, maar dat werkt niet omdat ik langs de rand van de bloemen geen stof meer heb.
Ik ga werken met voetje 23, de applicatievoet, en een stiksteek, steeklengte 3. De persvoetdruk verlaag ik naar 15 omdat je de stof dan makkelijker draait onder het voetje. Hierbij is eigenlijk je kniehevel onmisbaar, je tilt met de hevel je voetje op, en hebt je handen vrij om je stof te draaien.

De aanschuiftafel heb ik van de machine gehaald omdat ik zo de halslijn makkelijk over de vrije arm kan schuiven.
Hier wordt ik blij van!

De stof van de pas wil ik op de mouw terug laten komen, ik kies voor een bies en een boordje. 
Het word een driekwart mouw, en dan rijg ik door de bies een stukje elastiek. De bies knip ik 4 cm breed, de afgewerkte breed is 2 cm.
Ik speld de bies op het midden van de mouw, daarna plak ik wondertape op de goede kant van de bies verwijder het papier, dan kan ik het naar binnen vouwen en plakt het vast op de mouw. Nu kan ik het vaststikken, en heb ik geen last dat het tape aan het elastiek plakt als ik dat door het tunneltje rijg.

Voor het elastiek zet ik een speldje op 20 cm vanaf de onderkant, dat is het deel wat ik wil rimpelen. Het elastiek rijg ik door van onder naar boven. Nu trek ik het elastiek zover mogelijk aan, stik het aan de onderkant, en op het punt van het speldje vast.  De onderkant van de mouw werk ik af met een boordje, deze knip ik 1,5 cm smaller dan de mouw. Ik knip hem 6 cm breed, vouw het dubbel, de afgwerkte breedte is 2 cm.

Dan kunnen ook de zijnaden en de zoom. Ik heb weer een uniek shirt.

 

 

Creatieve groet, Gerda Groenevelt

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Tricot
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Applicatievoet #23
Applicatievoet #23

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam