Creatieve berichten over naaien

Blouse met strik op mijn nieuwe B 540!

Blouse met strik op mijn nieuwe B 540!

Ik heb een nieuwe BERNINA … de B540. En wat een prachtige machine is dat!! Hij is groter dan mijn vorige BERNINA, met een touch screen en een borduurmodule. Love it! Om vertrouwd te raken met de machine maakte ik als eerste project deze blouse met een losse strik.

Stof combi

Ik heb drie verschillende stoffen in de blouse gebruikt die enigszins vergelijkbaar zijn qua gewicht en textuur. Ik vond ze op een stoffenmarkt in een kraam waar ze alleen kleine stukken overgebleven stoffen verkopen. No waste! De gebloemde zalmroze ‘riep’ me vanaf de overkant en al gauw had ik een tas vol mooie stoffen die ook nog eens fantastisch met elkaar combineerden. Geen betere manier om mijn nieuwe BERNINA 540 en nieuwe accessoires te testen dan met deze super soepele stoffen. Ik hou van een uitdaging!

Het patroon van deze blouse heb ik eerder gebruikt (Knipmode, oktober 2018), dus ik wist dat het perfect was voor het testen van de voor mij nieuwe accessoires: Rimpelvoet 16 en knoop aanzet voet 18.

Rimpelen

Verschillende patroondelen in deze blouse moesten worden gerimpeld voordat ze aan elkaar konden worden bevestigd. De halslijn, de verlegde schoudernaden en onderaan de mouwen. Dit was een gemakkelijke klus met de rimpelvoet. Voor de juiste ‘rimpeling’ probeerde ik het eerst uit op een zelfde stuk stof. Door de steeklengte te variëren, kun je meer of minder rimpelen. Bekijk deze BERNINA-video hoe het precies werkt.

Dubbelgevouwen

Het naaien van de blouse was daarna een gemakkelijke klus. Omdat de witte stippen stof redelijk dun is heb ik ervoor gekozen om een dubbelgevouwen achternaad (French seam) uit te proberen. Ik zag dit in het programma The Great British Sewing Bee (ik ben fan!) en het zag er redelijk makkelijk uit. Ik heb eerst de achternaad met de verkeerde kanten aan elkaar bevestigd en daarna de achterpand-helften omgevouwen en de goede kanten aan elkaar vastgemaakt. Vervolgens heb ik de split met een inslag afgewerkt. De overgang van split naar achternaad werkte ik netjes af door een klein rechthoekig stukje stof te naaien. En dit allemaal met de hulp van blindezoomvoet 5. Mijn favoriet!

Knoopsgaten skills

Deze blouse gaf me de gelegenheid om mijn knoopsgaten skills te oefenen. Met de B540 is het heel eenvoudig om te bepalen in welke maat je knoopsgat moet zijn door simpelweg de knoop in de gele cirkel op het display te plaatsen en aan de onderste knop te draaien om de cirkel zo breed te maken als de knop. Wat zeg je? Hoe!

Nou volg gewoon de stappen zoals getoond in deze volgende foto.

  1. Selecteer knoopsgat optie en vervolgens het type knoopsgat (ik gebruikte 52)
  2. Selecteer dan i (info) en lengte van het knoopsgat
  3. Houd de knoop voor deze gele cirkel
  4. Pas de knoop grootte aan door aan de knop te draaien

Ik moest zes knoopsgaten in de blouse naaien. Twee op elke manchet en twee kleinere aan de achterkant van de nek.

Snelle knopen

Het gebeurt me vaak dat ik denk dat ik klaar ben en me dan besef dat ik de knopen nog moet aanzetten. Nu heb ik een perfecte voet die veel tijd bespaard. Ik heb het getimed …. ik heb de knopen in minder dan 1,5 minuut per knoop genaaid! Wat je hiervoor nodig hebt, is knoop aanzet voet 18.

Je kunt hiermee vlakke knopen naaien met twee of vier gaten en zelfs een haakje. Ik heb de machine gebruikt om de breedte van de steken te bepalen door de stappen te volgen die worden weergegeven in deze volgende foto.

 

  1. Selecteer het knoopsgat programma en kies vervolgens knoopaanzetprogramma 60
  2. Hiermee kunt je de breedte van de steek bepalen
  3. Plaats de knop op het scherm en draai aan de knop om de steekbreedte aan te passen

Laat eerst de transporteur zakken, plaats dan de knoop op de juiste plek en start met naaien. Om ervoor te zorgen dat de knoop goed vast zit kun je het programma twee keer uitvoeren. Trek vervolgens aan de onderste draden, zodat de bovendraden worden doorgevoerd en knoop ze aan elkaar.

Bij knopen met vier gaten begin je eerst met de voorste gaten. Als je wilt zien hoe gemakkelijk het werkt. Bekijk deze BERNINA-video.

Klaar!

Mijn eerste project op de B540 is voltooid! Ik ben blij met het resultaat: een veelzijdig kledingstuk met losse strik!

Ging eigenlijk supersnel! Kijk maar:

 

Het was een leuk project om mee te starten op de nieuw naaimachine. Nu moet ik nog de andere nieuwe accessoires uitproberen, zoals de glijzoolvoet, een doorlusvoet en de borduurmodule! Die komen aan bod in een van mijn andere blogs!

 

Bedankt voor het lezen! En als je vragen heeft … aarzel dan niet!

 

Groeten,

 

Marlies

 

made by LIESL

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: viscose
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
Knoopsgatvoet #3
Knoopsgatvoet #3
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Rimpelvoet #16
Rimpelvoet #16
Knoop-aanzetvoet #18
Knoop-aanzetvoet #18

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam