Creatieve berichten over borduren

Les 103: BERNINA Borduursoftware V8: tekenen in Artwork Canvas en het nut van Hints

Het is eigenlijk nog steeds een ‘vergeten’ deel van V8: Artwork Canvas. We gebruiken het niet veel, als ik zo naar de vragen kijk die over de software gesteld worden. En dat terwijl het volwaardige teken- en ontwerpsoftware is, waar zoveel meer mee te doen is dan alleen afbeeldingen ophalen en direct te converteren naar de Borduur Canvas, en wat je goed kunt gebruiken als je zelf wilt digitaliseren. Vandaar dat ik daar nu wat meer aandacht aan ga besteden in de komende lessen; ook om te laten zien dat het werken hiermee heel leuk kan zijn.

Bij de berichten van les 50 en les 51 kun je kijken wat daar al over Artwork Canvas geplaatst is. (Kijk op je index = lijst van 99 lessen, met daarbij de onderwerpen die behandeld zijn). Daar ging het over de taakbalken en icoontjes: in dit bericht laat ik je het nut van HINTS zien, die als docker aan de rechterkant van je scherm staan (of gezet kunnen worden*)


Na het openen van V8 klik je bij de Canvas Taakbalk links bovenaan op het icoontje ‘Illustratieoverzicht’: hiermee ga je naar Artwork Canvas. Het kan soms een tijdje duren voordat je werkvlak geladen is (de ene keer gaat het sneller dan de andere keer); even geduld dan.


Direct bij het openen zie je rechts de docker ‘Hints’ : daar staan al diverse nuttige onderwerpen klaar om te oefenen. De onderwerpen en uitleg staat veel in het Nederlands, maar soms – als je iets opent of een voorbeeld wilt zien – staat het in het Engels. Vaak staan er voorbeelden bij die je kunt maken, zodat taal niet belangrijk is.


Bovenaan – als eerste (blauwe) link staat: Lijnen tekenen. Als je daarop klikt, krijg je allerlei aanwijzingen om lijnen te tekenen. Let even op de twee icoontjes (of eigenlijk drie) onderaan: het linker icoontje met het huisje = startpagina. Als je daarop klikt ga je terug naar de eerste pagina van Hints. Je kunt wanneer je maar wilt naar deze eerste pagina terugkeren, ook als je al wat getekend hebt en daar de hints-pagina van ziet.

De pijltjes die je rechts ziet geven aan dat je door Hints kunt ‘bladeren’. Nu zie je dat het pijltje naar links is ‘geactiveerd’, dus je kunt één pagina terug. Het pijltje naar rechts is grijs = niet geactiveerd. Die kun je pas gebruiken als je meerdere keren pagina’s hebt bekeken.


Ga dan met de scrollbar (rechts) eens helemaal naar beneden en kijk bij ‘meer informatie’: je kunt bij het vraagteken de blauwe link ‘Lijnen tekenen’ als help onderwerp aanklikken.


Er verschijnt dan een menu met (Engelse) aanwijzingen om allerlei lijnen te tekenen: ook weer met blauwe links die naar heel veel tekst en icoontjes verwijzen. Dit wordt via CorelDRAW Help doorgegeven, direct via hun website op Internet Explorer doorgegeven. Art Canvas is van CorelDRAW, en omdat je V8 hebt, beschik je over de volledige HELP onderwerpen van het gigantische tekenprogramma. Geweldig, alleen jammer nogmaals dat het in het Engels weergegeven wordt, wat voor velen toch wel lastig is. Probeer het te volgen: je steekt er altijd wat van op.


Een andere manier om meer te weten te komen over ‘Krommen tekenen’ = rondingen maken, is om dat icoontje aan te klikken: je krijgt dan een video te zien die je via YouTube kunt bekijken. Klik op ‘Watch on YouTube‘ om het visueel uitgelegd te krijgen. De video begint direct. Als je Nederlandse (of Engelse) ondertiteling wilt hebben, klik dan op het icoontje met ‘tekst’ (zie pijltje): je krijgt dan een zo goed mogelijk vertaalde versie van alles wat je ziet gebeuren – dat is niet altijd mogelijk, alleen als het icoontje aanwezig is. (Bij mij was er trouwens geen geluid bij de video’s). Ook kun je het beeld vergroten tot ‘Theatermodus’, waarbij het je beeldscherm bijna volledig vult = rechthoekje. Dan zie je het beter. Het zijn soms wel verouderde versies qua software (Graphics Suite X7, en soms Suite X8; met de nieuwste/updated versie van V8 werken we met CorelDRAW Suite SE), maar het is toch leerzaam om te kijken hoe iets werkt.


Wist je overigens dat je CorelDRAW SE ook apart kunt ophalen? Op je Desktop (bij het openen van je computer/laptop) heb je 4 icoontjes voor Corel software staan. Eén daarvan is ‘CorelDRAW SE’. Als je daar op dubbelklikt, open je alleen het tekenprogramma, zonder dat je V8 hoeft te openen. Goed om hierin te oefenen, al kom je dan wel minder/andere icoontjes tegen: de combinatie V8 en het tekenprogramma hebben samen meer icoontjes.


Bovenaan bij Hints/Lijnen tekenen staat ‘Het uitklappijltje Kromme biedt veel gereedschappen om lijnen te tekenen, ongeacht of dit met de vrije hand, precies, recht of krom gebeurt’. Kromme = rondingen, het uitklappijltje is het hele kleine zwarte driehoekje bij een icoontje, rechtsonder, waar je op kunt klikken (dat moet wel heel precies, lastig soms) om zo een rij andere icoontjes te laten zien. Die kun je dan aanklikken voor een bepaalde functie. Nu gaat het in dit geval om 4 icoontjes, maar er zijn nog meer mogelijkheden (Zie onderaan deze tekst bij Om overigens meer ‘gereedschappen’ (tools) te zien en mee te kunnen werken).

Het eerste icoontje (standaard in de iconen-kolom links/verticaal) is voor ‘Uit de vrije hand tekenen’ (Freehand). Bij HINTS is te zien dat je hiermee lijnen en krommen (rondingen) kunt tekenen alsof je op een tekenblok werkt. Als je hierop klikt, wordt de achtergrond van het icoontje geel = geactiveerd. Je kunt nu op het werkvlak (binnen de schaduwlijnen) je tekening maken.

De cursor (pijl) van je muis is veranderd in een open plusje met een golfje eronder, waarmee aangegeven dat je dmv. 1) klikken op je werkvlak de lijn begint, dan slepen naar de plek waar je hem wilt hebben (net alsof je een pen in je handen hebt) en weer klikken door de lijn te eindigen = 2-puntslijn. 2). Je kunt daadwerkelijk over je scherm slepen, maar je kunt ook dmv. klikken van het ene punt naar het andere gaan: de lijn is dan veel rechter. Direct komen er zwarte nodes omheen = geselecteerd.
Terwijl je tekent zie je de aanwijzingen bij HINTS veranderen: je krijg meer gedetailleerde informatie over je huidige werkwijze. Zoals bv. dat je kunt wissen terwijl je tekent, of hoe je een rechte lijn kunt tekenen (1).


Dat geldt voor elke handeling: zodra de twee lijnen die ik via optie 1) en 2) bij elkaar getekend heb, krijg ik te zien hoe ik voorwerpen kan draaien, schalen en rekken. En weer onderaan ‘meer informatie’ met help onderwerp tekst en video.


Om overigens meer ‘gereedschappen’ (tools) te zien en mee te kunnen werken, kun je aan de linkerkant van je werkvlak een verticale kolom met diverse icoontjes toevoegen. Dit doe je door links onderaan je beeldscherm op het zwarte pijltje (1, links van het pipetje) te klikken, en daarna op de balk ‘aanpassen’ (2)… (op de afbeelding hierboven zie je al een deel van die extra/uitgebreidere collectie icoontjes, omdat ik de balk er net op had gezet).


Bij het menu ‘Opties’ dat je hiermee oproept, klik je op ‘Opdrachtbalken’ (1) en vinkt daarna in de rechthoek daar rechts van het vakje voor ‘Gereedschapskist’ (2) aan. Vink rechts bij ‘Overig’ het vakje voor ‘Werkbalken vastzetten’ (3) aan en daarna op OK (4) klikken. Links van je scherm heb je veel meer mogelijkheden om direct mee te werken (5). De icoontjes staan alleen ‘vast’ zolang je met deze optie bezig bent. Ik heb gemerkt dat – zodra ik bv. naar de Borduur Canvas ga, en weer terug naar Art Canvas, je weer opnieuw deze balk erop moet zetten. Ben benieuwd wat jullie ervaring hiermee is.


Nu kun je beschikken over oa. de Bézier tool en nog meer tools/gereedschappen die bij ‘Lijn tekenen’ bij Hints aangegeven worden (als je deze balk met icoontjes niet plaatst zijn ze niet te vinden/te gebruiken). Klik bij het icoontje ‘Freehand gereedschap’ – in de nieuwe icoontjes kolom – op het kleine zwarte pijltjes rechtsonder: je ziet dan veel meer tools staan en kunt alles dan gebruiken volgens aanwijzingen van Hints. Deze icoontjes kolom geldt ook voor andere vormen van tekenen en teksten maken.

LET OP: dat wat je het laatste hebt aangeklikt (icoontje/tool) blijft staan. Mocht je iets zoeken en het niet direct vinden, klik dan weer op het zwarte pijltje om alle tools binnen dat icoontje te vinden.

Wil je graag oefenen? Ga dan ‘spelen’ met de mogelijkheden van lijnen tekenen:

– Teken een gebogen lijn: klik waar je wilt op je werkvlak om de gebogen lijn te beginnen, en sleep met de cursor van de muis.
– Teken een rechte lijn: klik waar je wilt op je werkvlak om de gebogen lijn te beginnen, en klik op een ander deel van je werkvlak waar je de lijn wilt eindigen.
– Plaats een tweede lijn aan de eerste lijn: klik op een uiteinde (= klein leeg vierkantje) en klik daarna op een ander deel van je werkvlak om daar de tweede lijn te laten eindigen. – Teken een willekeurige figuur met meerdere hoeken: doe dat in één beweging. Laat de muis los en bekijk hoe het figuur er uitziet: er zijn allemaal kleine lege vierkantjes aan de lijnen toegevoegd: dit zijn de zgn. knooppunten, die je kunt gebruiken om de vorm van de lijn te wijzigen.


– Om opties te bekijken: klik met je rechter muisknop op de gemaakte tekening: een menu komt op met diverse mogelijkheden. Bv. knippen, kopiëren, verwijderen, voorwerp vergrendelen enz. Deze functies kun je ook via icoontjes op de menubalk(en) oproepen, of met sneltoetsen: als die beschikbaar zijn, zie je ze achter een functie staan.

Gebruik de functies die bij Lijnen tekenen mogelijk zijn, om te zien wat er gebeurt en hoe het werkt. Zie je overigens dat bij elke andere tool de cursor van je muis verandert? En ook de Hints? Handig om te weten wat er gebeurt.

Volgende keer laat ik meer van Art Canvas zien, kijk je dan weer mee? Er is zoveel mogelijk om zelf leuke borduurontwerpen te tekenen!

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam