Creatieve berichten over borduren

Les 105: BERNINA Borduursoftware V8: Art Canvas Freehand tekenen

Bij de vorige les 104 (Art Canvas) is het Artistieke Mediagereedschap behandeld, nu ga ik terug naar de basis van het tekenen, door het Freehand lijntekenen nog eens goed te belichten. Want tekenen is per slot van rekening de basis van alle ontwerpen. Bekijk alles rustig en ga aan de slag. Denk niet na de eerste paar pogingen dat het je niet lukt: maak veel oefeningen, dan krijg je er vanzelf handigheid in. Je hoeft niet direct een mooie tekening te maken, maak gewoon veel lijnen – rechte en kromme. Dit is vooral belangrijk als je zelf wilt gaan digitaliseren, door bv. tekeningen/plaatjes ‘over te tekenen’, of helemaal je eigen ontwerp wilt maken.


Plaats eerst weer de verticale kolom met icoontjes, links van je werkvlak, zodat je alle functies kunt bekijken en gebruiken (je kunt dat SNEL doen door bij de Eigenschappenbalk te klikken op het icoontje ‘Opties’).


 Klik dan op het pijltje rechts onderaan Freehand tekenen om alle mogelijkheden te zien. Klik op het basis icoontje (Freehand) om lijnen te kunnen tekenen.


De docker HINTS rechts van je werkvlak, is weer aangepast voor deze optie. Ik werk alle informatie af om te zien wat er gebeurt.

Bovenaan bij HINTS zie je hoe je lijnen kunt tekenen met het Freehand gereedschap. Sleep de muis zoals je dat met een pen over papier ook doet. Een voorbeeldje wordt gegeven zodra je ziet wat er komt. Je ziet ook het plusje met golvende lijntje eronder: zo iets de cursor van je muis er uit in deze optie. Even zo’n lijntje getekend. Zodra je de muisknop loslaat, is je figuur voorzien van zwarte nodes op de kanten/hoeken, en kleine witte knooppunten op de lijn zelf.

Zo’n knooppunt (aangegeven met blauwe tekst als je ‘er op staat’ met de cursor van je muis), is een punt waarop je weer een nieuwe lijn kunt tekenen, zodat deze aansluiting krijgt, of die je kunt gebruiken om een figuur te sluiten (dicht te maken). In het Engels heet dat een ‘control point’ . Je kunt zelfs midden op een rand starten, dan zie je ‘rand’ als blauwe tekst en een vierkantje daar waar je kunt beginnen (of zelfs eindigen).

Om te wissen terwijl je tekent, houdt je de Shift toets ingedrukt en sleep je achteruit. Het stuk van de lijn dat uiteindelijk weggaat, wordt rood, tot je stopt met achteruit slepen. Zodra je de muis loslaat, is het stukje lijn verdwenen. Je hoeft overigens niet exact over de lijn terug te slepen: als je de lijn ongeveer volgt, werkt het ook.Om een rechte lijn te tekenen klik je waar je wilt op je werkvlak, daar waar de lijn moet beginnen, en klikt vervolgens op het gewenste eindpunt.TIP: Wil je deze lijn gebruiken om van daaruit weer andere lijnen te tekenen? Ga dan met de cursor van je muis op de lijn staan (niet klikken), en wacht tot je kruisdraad (open plusje) met de blauwe tekst ‘rand’ ziet: klik daar op en klik op een gewenst eindpunt van deze nieuwe lijn. Nu weet je zeker dat met de 2e lijn aansluiting hebt op de 1e lijn, en niet een stukje er vanaf.  Het kan ook voorkomen dat – als je met de cursor van je muis langs een lijn ‘loopt’- je een knooppunt tegenkomt: ook dat wordt in het blauw weergegeven. Deze knooppunten komen voor op lijnen, daar waar je van richting bent veranderd, of waar je lijn door ‘uit de vrije hand’ te tekenen schokkerig verloopt. Je ziet een vierkantje bij de cursor staan.

Ook kun je middelpunten vinden als je langs de rand schuift met de cursor van je muis. Je ziet een driehoekje bij de cursor staan. Over al deze ‘punten’ later meer.


Wil je de vorm van een rechte- of kromme lijn veranderen? Klik dan op ‘Vormgereedschap, zowel te vinden bij de gekleurde verticale icoontjes, links van buiten het werkvlak, als bij de ‘nieuwe’ verticale icoontjes.HINTS geeft weer nieuwe aanwijzingen: oa. dat er nu rode nodes (= knooppunten) staan, en driehoekjes voor beginpunt (wijst naar de lijn toe) en eindpunt (wijst van de lijn af). Door op een knooppunt te gaan ‘staan’ met de cursor van de muis, zie je blauw pijlen verschijnen. Je kunt nu aan een knooppunt trekken of duwen om de vorm van de lijn te wijzigen. Alleen het deel van de lijn waar het knooppunt in het midden staat wordt gewijzigd, maar er komen meerdere (blauwe) pijlen voor wijziging vanrichting te staan.  Door aan een pijl te trekken kun je de lijn naar een andere kant trekken.

Maar ook kun je op een willekeurige plek op de lijn gaan staan met de cursor van je muis, en er op klikken: een zwarte ronde node verschijnt = tijdelijk nieuw knooppunt. Hiermee kun je dan op die plek weer trekken of duwen om de lijn te vervormen. Klik je op een ander punt, dan komt daar de zwarte ronde node: steeds maar één, daar waar je klikt (ze blijven dus niet permanent staan, dat doen de oorspronkelijke knooppunten wel).

Wil je nog wat bijzondere begin- en eindpunten maken, of het uiterlijk van je lijn(en) veranderen? Kijk dan naast de lijndikte (Eigenschappenbalk): daar zie je drie vakjes naast elkaar staan: 1e = voor beginpunt lijn: daar kun je allerlei voorwerpen die aanwezig zijn (scroll balk gebruiken) aanklikken. Het middelste vak is voor de lijn zelf:  daar kun je diverse soorten stippellijnen van maken. Het rechter vak is voor het eindpunt van de lijn: ook weer allerlei voorwerpen om iets mee aan te duiden. Leuk voor prints/kaarten enz, maar als je dit zo laat converteren naar Borduur Canvas ziet V8 de aparte figuurtjes niet, en maakt van de lijn toch een dichte lijn.

Wil je opties zien? Dubbelklik dan op het Freehand gereedschap: daar kun je bij ‘Gereedschappen’ in de linker kolom diverse opties aanklikken. Ik heb ‘Freehand/Béziergereedschap’ aangeklikt, en krijg op het rechter vlak te zien wat ik zou kunnen doen.

Kijk ook naar de Eigenschappenbalken, bovenaan je werkvlak (in het grijze gedeelte): je kunt nog veel functies gebruiken, maten zien en instellen, spiegelen, lijnen dikker of dunner maken en meer. Probeer alles uit om te zien wat er gebeurt.

Helemaal onderaan HINTS zie je dat je meer informatie kunt opvragen door ‘Lijnen tekenen ‘= help onderwerp, ‘Krommen tekenen’ = video en zelfs ‘Een eigen merk creëren’ = zelfstudie. Het laatste is een Nederlandstalige oefening voor oa. teksten.


Klik nu bij het Freehand icoontje (van de nieuwe kolom) op het pijltje, en klik ‘2-puntslijn‘ aan. Hints verandert met tips en informatie betreft deze optie.

Als je nu een rechte lijn wilt tekenen, sleep je met je muis. Als je – net als bij de Freehand tool – een lijn wilt maken van klik/beginpunt tot klik/eindpunt, gebeurt er niets: je hebt een ‘sleepfunctie’ voor rechte lijn ingeschakeld. De kleine vierkantjes zijn nodes = knooppunten in dit geval, waar je weer een lijn aan vast kunt zetten. Je hebt er één aan het begin van de lijn, één in het midden en één aan het einde. Je hoeft alleen maar met de cursor van je muis over zo’n punt te schuiven en je kunt ‘verder’ tekenen. Verleng je zo de lijn, dan komt er weer een knooppunt bij. Bij de lijn zelf zie je ‘rand’ in blauwe letters staan, als je er overheen schuift.

Zoek vooral meer functies die je kunt gebruiken, op de Eigenschappenbalk: er is zoveel te ontdekken!

Ook bij deze functie kun je het begin- en eindpunt van bijzondere voorwerpen voorzien, en de lijn in stippellijn (diverse soorten) veranderen. Zie Freehand tool.

Klik hierna op de ‘Bézier‘ optie bij de icoontjes.
TRIVIA: Wat is een ‘Bézier’ curve/ronding? Het is een wiskundig gedefinieerde curve/ronding die gebruikt wordt in tweedimensionale grafische toepassingen.  De vorm van zo’n Bézier curve kan gewijzigd worden door de ‘hendels/handvatten’ te bewegen. Deze wiskundige methode voor het tekenen van rondingen is bedacht door Pierre Bézier (vandaar de naam), eind 60er jaren van de vorige eeuw, voor het ontwerpen van auto’s bij Renault.Bij de eerste klik zie je een blauw vierkantje verschijnen. Bij de tweede klik – stukje verderop – verschijnt de lijn, met links bij het begin een vierkantje, in het midden een kruisje en rechts = laatste klik weer een blauw vierkantje. Maak al klikkend, meer lijnen.Wil je iets van een lijn wijzigen? Klik dan weer op ‘Vormgereedschap‘ en klik op een deel van de lijn: een zwart rondje verschijnt, waar je weer aan kunt trekken of duwen. De blauwe lijn laat de nieuwe positie zien. Je kunt ook op de (blauw) pijltjes, waarna een blauwe stippellijn verschijnt met weer een pijltje aan het einde: trek of duw aan zo’n pijltje naar de nieuwe vorm. Kijk steeds bij HINTS hoe je een lijn van vorm kunt veranderen. Klikken  met de rechter muisknop op de lijn/een knooppunt en ‘Opties’ verschijnt, waar je diverse functies kunt aanklikken. Stoppen met tekenen = spatiebalk indrukken.


Bij gebruik van Pengereedschap kun je gebogen segmenten tekenen. Doe de oefening die bij HINTS wordt aangegeven: klik waar je het eerste knooppunt wilt plaatsen en sleep de greep naar de locatie van het volgende knooppunt. Laat de muisknop los en sleep de greep om de kromme (ronding) te maken die je wilt hebben. Dubbelklik om een lijn te beëindigen.  Je kunt ook rechte lijnen/segmenten tekenen… Er is weer meer informatie onderaan HINTS, om een lijn te tekenen met behulp van het Pengereedschap. Ook staat de video ‘Krommen tekenen’ weer voor je klaar.

Ook bij deze functie kun je het begin- en eindpunt van bijzondere voorwerpen voorzien, en de lijn in stippellijn (diverse soorten) veranderen. Zie Freehand tool.

De B-gleuf = B-Spline gereedschap.
TRIVIA: B-Spline = Afkorting voor Basic Spline. Systeem uit de CAD-wereld om elegante curves te maken. De controlepunten tussenin bepalen het pad van de kromme (rondingen), maar zonder deze punten te raken, dus zoals magneten.Door steeds te klikken en van richting te veranderen zie je wat er bedoeld wordt: de kromme (ronding) trekt van het geplaatste klik/knooppunt weg, alsof het door een magneet afgestoten wordt. Klik op ‘Enter’ om de lijn definitief te maken.
Via Vormgereedschap kun je de positie van deze knooppunten herplaatsen om de lijn een andere vorm te geven. Kijk via ‘Help’ om meer over deze knooppunten te vinden (Engels).

Ook bij deze functie kun je het begin- en eindpunt van bijzondere voorwerpen voorzien, en de lijn in stippellijn (diverse soorten) veranderen. Zie Freehand tool.


Gebruik het Polylijn-gereedschap voor zowel rechte lijnen(segmenten) als gebogen lijnen(segmenten. Er is speciaal voor deze functie meer informatie, onderaan HINTS: ‘om een lijn te tekenen met behulp van het Polylijn-gereedschap’, weliswaar in het Engels, maar helpt je misschien toch verder.

Een rechte lijn tekenen is klikken van het ene punt naar het andere (bovenste tekening); een gebogen lijn tekenen is slepen (onderste tekening). Dubbelklik om de lijn te beëindigen. Dat is in het kort de manier van werken.


Bij al deze oefeningen heb ik tot nu toe gewerkt met een leeg werkvlak. Voor het tekenen van lijnen kun je als hulpmiddel het raster opzetten: dat vindt je op de Eigenschappenbalk, net boven de dikte van de lijnen. Het werkt prettiger als je bepaalde maten wilt maken, of lijnen op een constante afstand wilt plaatsen. Je kunt dit raster eenvoudig weer weg klikken als je het niet meer nodig hebt.

Nog even over de dikte van de lijnen: je kunt in het vakje voor de afmetingen in de Eigenschappenbalk de dikte wijzigen. Ik heb voor deze oefening de lijn even heel dik gemaakt (10.0mm), en zo heb je een figuur die je al weer kunt converteren naar een borduurmotief. Deze lijnen zijn wel héél dik, er zijn veel maten tussen de ‘haarlijnen’ die je tekent en deze lijnen. Belangrijk voor converteren naar Borduur Canvas is dat de lijnen wel ‘gezien’ moeten worden door V8.

TIP: Klik bij het gebruik van de Polylijn alleen eerst op je werkvlak. Laat de muisknop los en houd de Alt toets ingedrukt. Ga met je muis naar een volgend punt en klik: een cirkelvormige boog ontstaat. Wil je meer bogen tekenen? Klik dan steeds weer op een plek op je werkvlak terwijl je de Alt toets ingedrukt houdt. Zodra je de Alt loslaat en naar een volgend punt gaat, krijg je weer een rechte lijn. Dubbelklik om de lijn te stoppen.

Wil je een kromme (ronding) sluiten? Klik dan op het ‘Kromme automatisch sluiten’ icoontje bij de Eigenschappenbalk. De eindknooppunten voegen zich (automatisch) samen.

Ook bij deze functie kun je het begin- en eindpunt van bijzondere voorwerpen voorzien, en de lijn in stippellijn (diverse soorten) veranderen. Zie Freehand tool.


En dan nog 3-Puntskromme gereedschap: je werkt de lijn letterlijk in 3 punten af: 1= beginpunt, 2= eindpunt, 3= middenpunt.

Klik het beginpunt aan, sleep daarna de lijn naar de plek die je wilt, laat de muisknop los maar ga DIRECT over de lijn naar de plek waar je het middenpunt wilt hebben (dat hoeft niet in het midden te zijn, net waar jij het wilt hebben en hoe de kromming mag lopen), en klik daarop. Tijdens het naar het middenpunt gaan kromt del lijn zich. Door de klik is de lijn klaar. Mijn lijn is naar rechts gebogen, omdat ik vlakbij/naar onderen van het eindpunt heb geklikt: het middenpunt zit echter gewoon in het midden van de lijn (zoek hem maar op door met de cursor van je muis over de lijn te schuiven tot je het woord ‘middenpunt’ ziet .


Voor een cirkelvormige curve: houd de Ctrl toets ingedrukt terwijl je de lijn sleept.

Voor een symmetrische curve = vanuit middenpunt in twee gelijke delen te zetten: houd de Shift toets ingedrukt terwijl je de lijn sleept.

Ook bij deze functie kun je het begin- en eindpunt van bijzondere voorwerpen voorzien, en de lijn in stippellijn (diverse soorten) veranderen. Zie Freehand tool.


Het laatste icoontje is Slim tekenen: HINTS laat je vormherkenning gebruiken:

als je bv. een vierkant uit de vrije hand tekent, wordt deze niet altijd echt vierkant.


Slim tekengereedschap trekt dit naar de basisvorm of afgeronde kromme (ronding), zodra je de muisknop loslaat. Wil je een deel van de lijn wissen? Houd ‘Shift’ ingedrukt en sleep achteruit. Je kunt bovenaan bij de Eigenschappenbalk weer instellingen aanpassen.

Heel technisch, deze les: maar als je weet hoe de verschillende manieren van lijnen maken werken, kun je ze onderling ook gebruiken. Wissel af en gebruik wat handig is. Oefen nogmaals veel, waardoor je er handigheid in krijgt. Uiteindelijk kun je zelf tekeningen maken, of van een plaatje/foto overtekenen.

Dat ga ik de volgende keer doen, kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam