Creatieve berichten over naaien

Zwembroeken naaien

Vorig jaar naaide ik twee zwembroeken. Ik vond dat toen een behoorlijk lastig klusje. Een eerste keer met lycra naaien is niet eenvoudig. Mijn zonen waren toe aan nieuwe zwembroeken, dus ik besloot om weer twee zwembroeken te naaien. Ik heb inmiddels wat meer ervaring met het naaien met een coverlock en ik weet nu ook dat je voor het naaien van zwemkleding geen gewone lockgaren moet gebruiken, maar de rekbare variant: moussegaren. Dit is ideaal garen voor rekbare stoffen voor badkleding en sportkleding. 

Rekbaar lockgaren: moussegaren

Lycrastoffen kun je beter niet spelden, spelden laten gaatjes achter in de stof. Dus om de losse delen op elkaar te ‘spelden’ gebruik ik clipjes. 

Clipjes in plaats van spelden

Ik heb eerst de stroken tussen de voorpanden en achterpanden gestikt met steek nummer 1: de 4-draads locksteek. Vervolgens heb ik alle naden doorgestikt met de 4-draads coversteek. Ik stikte aan de binnenkant, zodat ik aan de buitenkant een bijzonder stiksel kreeg.

Met de 4-draads coversteek stikte ik de naden door aan de binnenkant.

Toen ik alle naden van de ‘zijstroken’ had doorgestikt, kon ik verder met het in elkaar zetten van de zwembroeken. Met de 4-draads locksteek zette ik de tailleband aan de zwembroeken. Vervolgens stikte ik de zomen van de pijpjes door met de smalle 3-draads coversteek. Voor het naaien van deze zwembroeken gebruikte ik dus 3 verschillende steken van de bernette 48:

  • de 4-draads locksteek
  • de 4-draads coversteek
  • de smalle 3-draads coversteek

Zoom stikken

Voor het doorstikken van de tailleband gebruikte ik ook de smalle 3-draads coversteek. 

Het doorstikken van de tailleband.

Zwembroeken met naamlabel

Om de broeken van beide zonen uit elkaar te kunnen houden, voegde ik nog naamlabels toe. 

Het naaien van de zwembroeken ging mij dit keer wat beter af dan de eerste keer. Ik gebruikte nu moussegaren en dat werkt echt veel fijner met deze stof. Ook ziet het er mooier uit. Verder besloot ik om de nestelogen in de tailleband achterwege te laten. Bij de eerste twee zwembroeken gingen de nestelogen er vrij snel uit. En het touwtje werd toch niet gebruikt. 

Naaien jullie wel eens zwemkleding?

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, lycra, moussegaren
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam