Creatieve berichten over naaien

Klusje tussendoor: gordijnen verkorten…

Niet mijn dagelijks werk, maar de vraag kwam of ik twee kant-en-klaar gekochte gordijnen wilde verkorten. Natuurlijk doe ik dat, ik weet dat het op de BERNINA770QE geen enkel probleem hoeft te zijn, maar toen ik beide gordijnen uit de verpakking haalde en ging opmeten, ontdekte ik dat alles scheef was….

De gordijnen zijn 2.60m lang, tenminste… dat zouden ze moeten zijn, want dat staat op de verpakking. Over het algemeen was dat ook zo, maar de onderkant golfde en de zijkanten waren niet gelijk: de ene hoek lag hoger dan de andere (het waren niet al te duren gordijnen). Dus…. alles opmeten voordat er ook maar een puntje van de schaar ingezet wordt. Er moet nogal een stuk af, want de gewenste lengte moet 2.03m worden.


Als eerste heb ik de bovenkant van het 1e gordijn gecontroleerd: die was recht, dus daar ben ik dan vanuit gegaan. Vanaf de bovenkant langs beide zijkanten, gemeten tot de gewenste lengte en daar met kleermakerskrijt een streepje gezet. Ook vanuit de bovenkant/midden van het gordijn dezelfde 2.03m afgemeten en ook daar een krijtstreepje gezet. Zoveel mogelijk krijtstreepjes, alles aan de binnenkant van het gordijn (je weet maar nooit), om te kijken of ik op een rechte lijn uitkwam.


En wat zag ik: één van de lijnen liep naar onderen weg, dus opnieuw meten… het kan natuurlijk zijn dat ik niet goed gemeten heb, of het gordijn is verschoven tijdens het meten – ik heb nu eenmaal geen tafel van 2.60m lang en 1.50 m breed….. Beter meerdere keren controleren voordat iets afgeknipt wordt.


Uiteindelijk langs de kleermakersliniaal een (definitieve) krijtstreep gezet, alles aan de binnenkant van het gordijn, op de gewenste maat.


Daarna op 5cm afstand van deze lijn, en nog eens op 7 cm afstand van deze lijn een resp. 2e en 3e lijn getekend. De lijn op 5 cm. afstand is de omslag (zo lang ivm. eventueel krimpen van het gordijn) en de 7cm lijn is de kniplijn. Dit bij beide gordijnen hetzelfde opgemeten, getekend en daarna op de 7cm. lijn afgeknipt. Er gaat dus een flink stuk af: je zou zo’n stuk stof nog kunnen gebruiken om bv. kussens van te maken. Ook al zijn dit verduisteringsgordijnen, en komen ze bv. in de slaapkamer, dan heb je bijpassende kussens.


Als je zeker wilt weten dat je een mooi, regelmatig stiksel krijgt op deze toch al lastige polyester stof, is het belangrijk om te bekijken of er iets aan instellingen gewijzigd moet worden. Het voordeel van de B770QE is dat je heel veel kunt wijzigen en speciaal aangeven. Natuurlijk kun je de standaard instellingen voor de stiksteek zo houden, als het resultaat goed is. Deze instellingen zie je op de afbeelding hierboven: alleen de steeklengte heb ik gewijzigd (geel) van 2.00 naar 4.00.


Maar beter nog is om de juiste stof te kiezen en type werkzaamheid, om zo de machine zelf te laten bepalen welke instellingen er nodig zijn, welke naald en garen je gebruiken kunt enz. Ik heb bij de Paspop = naaigids (onderaan het scherm) geklikt op dikkere stof, en daarna op een stiksteek/randafwerking. De instellingen die daar aangegeven werden, oa. gebruik voetje 1D (eventueel met Dualtransport) worden door de machine ingesteld.


Na het indrukken van het groene V’tje zijn de instellingen daadwerkelijk aangepast. Dat wat met geel aangegeven wordt, is een wijziging: oa. de persvoetdruk is veranderd, van 50 naar 40. De steeklengte had ik al aangepast. Nu weet ik zeker dat alles optimaal genaaid wordt.

Als je meer over dit soort instellingen van de B770QE wilt weten, kijk dan naar mijn Blogbericht van 11 maart 2o19: voetjes aangeven op je scherm.

Hierna ben ik de B770QE gaan voorbereiden: voetje 1D erop gezet, Dualtransport eronder geschoven, juiste machinenaald en garen opgezet. Met een stukje van het afgeknipte deel van een gordijn ben ik eerst wat proefstiksels gaan maken, om te zien hoe groot/lang ik de stiksteek moet zetten.


Links op de foto een stuk van het originele stiksel: dat wil ik zoveel mogelijk benaderen. Rechts mijn proefstiksels op een apart stukje: allereerst ben ik gewoon een stiksteeklijn gaan maken, steeklengte op 6.00 gezet = lange steken, rechts, daarna een 2e lijn steeklengte op 5.00 = midden en de 3e lijn = rechts steeklengte op 4.00. De laatste was perfect: bijna hetzelfde als bij de originele stiksteken van het gordijn.


Ook ben ik eerst wat proefstukjes gaan strijken, om te zien hoe heet dat kon, mét en zonder katoenen stof tussen de strijkbout en het gordijn, en of er goede vouwen in kwamen. Mét een katoenen stof is beter, omdat het gordijn van 100% polyester gemaakt is. Beter dat je er via zo’n proefstuk achter komt of je te heet strijkt, of dat de strijkbout niet warm genoeg staat.


Uiteindelijk ben ik op de juiste instellingen van zowel strijkbout als stiksel gekomen. Ik heb de onderrand van het 1e gordijn naar binnen omgevouwen tot de krijtstreep van de 5cm lijn en gestreken. (Krijtstreep kan verdwijnen door strijken, dus de onderkant goed tegen deze streep leggen). Daarna deze gestreken inslag op de 1e getekende 2.03m lijn omgevouwen en weer gestreken, aldoor met een katoenen doek ertussen. Zo is de onderrand netjes omgevouwen en de inslag al voorbereid. Bij de zijkanten leek alles netjes te liggen, maar tot mijn verbazing zag ik – nadat ik vanuit het midden naar de kanten had gespeld – dat beide zijkanten van beide gordijnen niet gelijk kwamen te liggen. Na controle bleek het gordijn over de hele lengte niet recht te lopen, en juist op de plek waar ik de zoom zou maken was dát deel iets smaller. Dus… zijranden open gemaakt, verschoven en opnieuw gestikt, daarna de zijranden netjes weer op elkaar en de zoom kwam gelijk met die randen.

Bij het spelden van deze bredere onderrand moest ik wel uitkijken: spelden met haakjes kunnen ophaaltjes in de stof veroorzaken, en zelfs ruwe stukjes van mijn nagels. Ik heb alleen lange Flower Pins gebruikt, de dunste die ik kon vinden (daar zit wel degelijk verschil in).  


Met de juiste lengte stiksteken en bijpassend naaigaren heb ik de zoom vastgezet, dus uiteindelijk is alles gelukt. Zo netjes mogelijk, zo recht mogelijk. Onderrand nog even aan de binnenkant gestreken, zodat de vouw scherp werd. Beide gordijnen zijn klaar, en kunnen opgehangen worden.

Vanzelfsprekend kunnen gordijnen op allerlei manieren verkort worden. Ik heb voor het verkorten gekeken naar de manier waarop de oorspronkelijke zoom eruit zag, en heb mijn werk daarop aangepast. Maar ik weet wel dat dit niet mijn dagelijkse werk zou zijn, want dan zou ik een veel langere en bredere tafel nodig hebben om alles in één keer goed neer te kunnen leggen. 

Enfin, klus klaar, op naar de volgende.

Groetjes vanachter de naaimachine,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sonja Van Hoof

  Als de stof het toelaat, trek ik n draad uit zodat je meteen n mooie horizontale lijn hebt. Bij sommige stoffen is dit een hels werd, dan moét je wel opmeten. 

 • Hilly van Ojen

  Is er ook een blog die laat zien hoe ik met mijn Bernina glasgordijnen met loodveter kan verkorten?

  • Geertje Kamminga

   Beste Hilly, helaas is er geen blog die expliciet het inkorten van vitrage met loodveter beschrijft. Op internet vind je echter e.e.a. aan informatie als je zoekt op “vitrage inkorten met loodveter”. We wensen je heel veel succes! Groetjes, Geertje van het BERNINA team

 • monique van den kerkhove

  “Gordijnen even tussendoor verkorten”: allo, grote leugen. Het duurt met lange gordijnen meestal heel wat uren en zenuwachtigheid! Ik was alles eerst, ga de spullen met veel haakjes ophangen en dan afmeten, werkt best zo!

  • Geertje Kamminga

   Beste Monique, Sylvia schrijft als titel “Klusje tussendoor: gordijnen verkorten”, omdat dit niet tot haar gewone werkzaamheden behoort. Haar bericht geeft weer, dat dit zeker geen klusje is geweest, dat je even in no time doet. Dus inderdaad, bewondering voor iedereen die het inkorten van gordijnen aanpakt! Groetjes, Geertje van het BERNINA team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam