Creatieve berichten over borduren

Les 108: BERNINA Borduursoftware V8: Art Canvas – clipart en meer ophalen en gebruiken.

Nav. mijn posts over het werken in Art Canvas, werd een aantal keren gevraagd hoe je Clipart op kunt halen: niet duidelijk voor iedereen, maar wel iets wat heel prettig is om te vinden. Er staan veel vectorafbeeldingen (Clipart) in, die je goed kunt gebruiken om in Art Canvas te zetten en er een borduurmotief van te maken. Bekijk wel of je de Update van V8 hebt. Na de update van V8 is de manier van ophalen van Clipart veranderd, omdat alles nu direct via internet ‘CorelConnect’ gezocht moet worden. Heb je de update V8.0 Update 1 nog niet? Ga dan naar de BERNINA Website (klik op de link) en volg de aanwijzingen. Hierboven zie je het stukje tekst met ‘update downloaden’, die je bij Support/rechts kunt vinden.

Heb je dus wel de update en wil je alle beschikbare Clipart vinden? Doe dan het volgende in Art Canvas:

1) Klik bovenaan bij ‘Launch’ op het zwarte pijltje; een pull-down menu verschijnt met diverse Corel mogelijkheden: Klik op ‘Corel CONNECT’,


Een apart scherm verschijnt: ‘Corel CONNECT X8’.Je ziet onderaan je computerscherm het icoontje op de taakbalk verschijnen.

Je ziet een tekst in het grote vlak ‘Welkom bij Corel CONNECT!’ en aanwijzingen om dit deel van de software te gebruiken. Daar wordt oa. aangeven dat je naar de linker kolom moet gaan om vakjes in te schakelen waarbij je je keuze voor Clipart (foto’s en lettertypen) kunt maken.


2) In die linker kolom, bovenaan, zie je ‘Libraries’ staan. Daar kun je een aantal platforms vinden waar je afbeeldingen enz. vandaan kunt halen. Bij mij is dat ‘Flickr, OneDrive (dat kan bij jou anders zijn) en Content Center. Zet in het selectievakje voor ‘Content Center’ een vinkje door dit vakje aan te klikken (verder nog even niets doen). Een pijltje verschijnt links van het vinkje als je met de cursor van je muis over deze optie schuift/staat.


3) Klik nu op het pijltje links van Content Center, waardoor een aantal opties vrij komt = Afbeeldingslijsten, Clipart, Fotoframes, Foto’s, Lettertypen en Vullingen.
4) Klik nu alle vinkjes weg, behalve degene die je wilt openen. (Je kunt overigens ook bij 2) alleen met de cursor van je muis over de tekst schuiven tot je het pijltje links ziet verschijnen, zonder het vakje aan te vinken. Je klikt dan direct op het pijltje, krijgt alle opties te zien en klikt bv. alleen Clipart aan, zodat in dat vakje wel een vinkje staat).


Krijg je niets te zien? Klik dan op ‘Vectoren’, bovenaan het lege vlak. Daarna moeten alle beschikbare mappen te zien zijn.

5) Klik op het balkje met ‘Clipart’. Op het grote vlak verschijnen alle mappen die door Corel CONNECT beschikbaar worden gesteld, elk met hun eigen onderwerp.

A) Gebruik de scroll balk rechts om alles te bekijken.
B) Onderaan het scherm zie je twee icoontjes met een schuifbalkje: het linker icoontje geeft aan dat je veel/kleine mappen ziet, het rechter icoontje geeft aan dat je weinig/grotere mappen ziet. Door dit schuifje te verplaatsen kun je vaak de afbeeldingen van mappen ed. beter bekijken.

6) Dubbelklik op een map om deze te openen. Ik heb ‘Huisdieren’ geopend. Direct zie je veel leuke Clipart….

En als je denkt dat dat alles is, scroll dan naar beneden tot je een blauwe (link)tekst ziet ‘Meer van Geselecteerde map’. 

en klik daar op. Nóg meer Clipart verschijnt (als dat tenminste bij de betreffende map aanwezig is). 


Wil je teruggaan om een andere map te openen/te bekijken? Klik links bovenaan op het pijltje naar links = 1 stap terug. Het pijltje naar rechts = 1 stap vooruit.


7) Klik nu met je rechter muisknop op de afbeelding van je keuze: daarbij krijg je twee opties te zien: ‘Importeren in CorelDRAW’ en ‘Openen in Corel PHOTO-PAINT’. Kies voor/klik op de eerste optie…
8) waarna CorelDRAW SE geopend wordt: je Clipart staat nu op je werkvlak. Ook hiervan zie je een apart icoontje op je taakbalk, onderaan je beeldscherm staan.


BELANGRIJK: dit is NIET Art Canvas, maar een aparte versie van het tekenprogramma. Dat betekent dat je de Clipart hier wel kunt bewerken en (als deze geselecteerd is) bewaren in een door jou gekozen map, en dat laatste kan ook direct. Voor bewaren: klik bovenaan bij ‘Bestand’ (1) op ‘Opslaan als…’ (2), waarna je kunt bekijken waar je dit plaatje inzet en het eventueel kunt hernoemen (andere naam geven).


LET OP: Clipart die je op deze manier bewaart, hebben de extensie ‘.cdr gekregen = CorelDRAW. Zelf heb ik het bestand ‘hondje.cdr’ genoemd, daarna door mijn mappen ‘gebladerd’ tot ik op de categorie kwam waar ik deze Clipart in wilde zetten, en vervolgens op ‘Opslaan geklikt’. Het is verstandig om voor deze afbeeldingen een aparte map te maken, zodat je alles snel terug kunt vinden.

9) Sluit nu zowel CorelDRAW SE af, als Corel CONNECT, door bij beiden op het kruisje, rechtsboven , te klikken. Als dat goed gegaan is, verdwijnen de icoontjes op de taakbalk, onderaan je beeldscherm.


10) Als alles goed gegaan is, heb je Art Canvas van de BERNINA Borduursoftware V8 nog steeds open staan. Klik daar op ‘Afbeeldingen invoegen’,

en ga naar de map waar je de Clipart hebt bewaard. Klik op het bestand (bij mij dus ‘hondje.cdr’ (1)) en klik daarna rechts onderaan op ‘Importeren’ (2).


11) Je kunt de Clipart nu op het werkvlak van Art Canvas zetten, door daarop te klikken. Vanaf dit punt – zolang de afbeelding geselecteerd is ) kun je eventueel direct ‘Converteren’ naar Borduur Canvas….


Bedenk wel dat niet alle ‘onbewerkte’ Clipart geschikt is om een mooi borduurmotief van te maken. Het kan zijn dat je nog heel wat bewerkingen moet doen om het mooi te krijgen. Mijn gekozen hondje is heel mooi, ik hoefde alleen alle steken op ‘Stiksteek vulling’ te zetten (sommigen stonden op ‘Satijn vulling’) om een gelijkmatig borduurwerk te kunnen maken.

In ieder geval heb je de beschikking over heel veel afbeeldingen, niet alleen Clipart, die je via Corel CONNECT (en CorelDRAW SE) in Art Canvas kunt plaatsen. Je kunt bv. ook foto’s openen, aanklikken en op dezelfde manier importeren in CorelDRAW als bij de clipart: let wel op dat je dan ‘Bitmaps’ bovenaan hebt aangeklikt.het kan zijn dat je op het grote vlak de tekst (hierboven) ziet. Dat komt omdat je waarschijnlijk nog ‘Vectoren’ hebt aangeklikt. Foto’s worden als Bitmaps bewaard.

Klik voor foto’s ‘Bitmaps’ aan. Bij de foto van je keuze (eerst mappen, dan dubbelklikken op een map) kun je weer met je rechter muisknop klikken en kiezen of je deze importeert in CorelDRAW of Opent in Corel Photo-PAINT.

en om Lettertypen – linker kolom – te kunnen bekijken, klik je ‘Lettertypen’ aan. (Lettertypen kun je hier alleen gebruiken om te installeren). Het kan zijn dat je even moet wachten tot alles ‘geladen’ is. Ga met de muis op een lettertype staan: je ziet een vergrote versie met daaronder ‘Klik met de rechtermuisknop om deze inhoud vóór gebruik te installeren. Je kunt deze OpenType Fonts en TrueType Fonts dus op je harde schijf zetten als je dat wilt.

 


Wil je Corel CONNECT apart openen, zonder V8?
Kijk dan op de Desktop van je computerscherm (openingsscherm): je hebt daar na het installeren van V8/de Update 4 icoontjes staan, die elk naar de genoemde Corel software gaan. Het kan zijn dat ze bij jou door elkaar staan: je kunt ze ‘pakken’ met je muis, muisknop ingedrukt houden, en slepen naar de plek van je keuze. Ik heb ze alle vier bij elkaar gezet = overzichtelijk.

Dubbelklik op ‘Corel CONNECT ‘ en zoek de Clipart die je wilt  ophalen, bewerken enz. Bewaar deze weer in de map van je keuze voor later gebruik. Houd er wel rekening mee dat Corel CONNECT in dat geval geen verbinding heeft met V8. Die kun je dan later openen, naar Art Canvas gaan om de Clipart enz. op te halen en naar borduren om te zetten.

Weer heel veel te bekijken en uit te proberen dus. Ondanks het feit dat je via V8 niet over de volledige CorelDRAW software beschikt (die is ontwikkeld voor de grafische industrie, bedrijven en scholen) kun je toch heel veel daarvan gebruiken. Helaas kun je geen Clipart importeren (deze functie is uitgeschakeld): wil je toch Clipart in Art Canvas importeren? Doe dat dan op de ‘vertrouwde’ manier door te klikken op ‘Afbeelding Invoegen’ en het plaatje van je keuze op je werkvlak te zetten: daar kun je bestanden met allerlei extensies binnenhalen.

En zo gaan we steeds verder Art Canvas verkennen, om het zelf digitaliseren beter onder de knie te krijgen. Volgende keer weer een ander onderwerp, kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

HEB JE VRAGEN? Onder dit bericht bij ‘commentaar’ kun je je vraag plaatsen, maar ook via email sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam