Creatieve berichten over borduren

Les 109: BERNINA Borduursoftware V8: Automatisch herstel en Echo’s

De laatste tijd heb je veel lessen gezien over Art Canvas. Ondertussen stond het werken via de Borduur Canvas (borduurmotieven maken, bewerken enz) bij gebruik(st)ers niet stil. Er zijn weer veel vragen binnen gekomen waar ik iedereen persoonlijk op geantwoord heb. Omdat we er allemaal wat van kunnen leren, worden twee hiervan uitgebreid in deze les behandeld.


Vraag 1: Na het opstarten van de BERNINA Borduursoftware V8 kreeg ik bovenstaand schermpje te zien. Wat moet ik doen?

Je krijgt de schermpje ‘Automatisch herstel’ te zien als je bij het afsluiten van V8 nog iets op je werkvlak hebt staan, of als V8 niet goed is afgesloten: het gaat om een hardware of software fout. Het ontwerp waar je het laatst aan gewerkt hebt wordt bij het (opnieuw) opstarten van V8 automatisch geopend of – als AutoSave aanstaat – een backup wordt opgehaald.

Bovenaan de afbeelding van vragenstelster staat: ‘Er zijn 2 herstelbestanden aanwezig van de vorige sessies’, wat al aangeeft dat er nog twee borduurmotieven/tabs openstonden bij het afsluiten. Je kunt nu voor vier opties kiezen:

1) Belasting (vertaling vanuit het Engels, moet eigenlijk zijn ‘laden = openen’ – Open de herstelbestanden en wis deze automatisch bij het sluiten van de software. Normaal gesproken wil je de herstelbestanden openen, voor de ontwerpen waar je het laatst aan gewerkt hebt.

2) Niet laden – Behoud de bestaande herstelbestanden voor nu en vraag me later opnieuw. Als een backup bestand wordt geopend, bewaar het dan onder een nieuwe naam met de .ART extensie. Als je backup bestand is bewaard en hernoemd, wordt de oorspronkelijke backup automatisch verwijderd zodra je de software afsluit. Het kan dus zijn dat je – bij een volgende keer opstarten – dit scherm weer krijgt: omdat je hebt aangegeven dat het je ‘later’ opnieuw gevraagd kan worden. Kies dan voor 1), of 3).

3) Verwijderen – De herstelbestanden verwijderen zonder te openen. Als het ontwerp zelf beschadigd is en problemen kan veroorzaken, is het beter om dit bestand te verwijderen zonder het te openen.

4) Meld een probleem – Verzamel en verzend de systeeminformatie en herstel de bestanden. Laat de herstelbestanden voor nu staan en vraag me later opnieuw. Als het probleem zich blijft voordoen – het scherm herhaaldelijk tevoorschijn komt, ondanks handelingen 1), 2) of 3), is het belangrijk om dit te melden en support te vragen.

Zelf heb ik dit scherm ook een aantal keren gezien, en was inderdaad vergeten om een ontwerp af te sluiten. Meestal kies ik voor 1) om te zien om welk bestand het gaat, en kies dan voor verwijderen als ik het achteraf niet nodig heb. Dat bestand wordt dan weer op je scherm weergegeven bij een tabblad, waar ‘Recovered’ achter staat = hersteld. Beter zeker weten dat je niet iets weggooit waar je lang aan gewerkt hebt…

Vraag 2) Hoe kan ik mooie echo’s rondom mijn borduurmotief krijgen? (Er werd een foto getoond met een Disney figuurtje omringd door ‘quiltlijnen’, die als rimpels in het water tot ver buiten het motief geborduurd waren).


Dit kan gedaan worden via ‘het maken van quilt achtergronden’. Zet een (willekeurig) borduurmotief op je werkblad.


Klik dan met de rechter muisknop bij ‘Bewerken’ (linker kolom) op ‘Quilt achtergrond’. Een menu wordt geopend. Je kunt nu voor verschillende opties kiezen:

Blok grootte: breedte en hoogte zijn in mm. aan te passen –  ik heb dat bij het scherm al aangepast. LET OP: het vakje eronder bij ‘Proportionele verhouding’ aanvinken als breedte en hoogte gelijk moeten zijn. Je hoeft dan maar één vakje te wijzigen, om beide maten hetzelfde te krijgen. Denk ook aan eventuele naadtoeslagen, of delen van je materiaal dat onder bv. een lijst wegvalt: reken die mee, of zorg ervoor dat de materialen ruimer geknipt/gesneden zijn dan het aangegeven blokformaat. 

Ontwerp grootte: dit zijn de gegevens over je borduurontwerp. Die zijn niet te wijzigen, maar worden aangegeven zodat je bij ‘blok grootte’ de juiste afmeting in kunt vullen. Heb je bv. een ontwerp grootte van 31.81 x 30.15mm, zoals bij mijn voorbeeld, en wil je er zeker van zijn dat 5 cm rondom dit borduurwerk de quiltecho’s komen, dan moet je er ten minste 10cm = 100mm. bij optellen = blokgrootte van ten minste 131 x 130mm.

Borduren Quilt Type: je kunt voor een aantal opties kiezen, om de echo’s rondom je borduurmotief te plaatsen: LET OP: bij mijn voorbeelden is het vakje ‘Digitaliseer middelpunt’ bij ‘Middelpunt vergrendelen’ aangevinkt. 


Toon: je ziet eerst kruislijnen voor het plaatsen van het middelpunt.


Klik waar je die wilt zetten, je krijgt echo’s rondom je borduurwerk te zien, die eerst de vorm volgen (gesloten) en daarna het vierkant van je blok ‘opzoeken’. Beter gezegd: de echo wordt zowel van het midden als vanaf de kanten gemaakt. De dichtheid/hoeveelheid van de echo’s wordt oa. bepaald door de afstand, die je zelf kunt aangeven.

Scrollen: hierbij zie je weer eerst de kruislijnen voor het plaatsen van het middelpunt (zie Toon).


Kijk waar je die wilt zetten. Klik daarop en de echo’s verschijnen in een spiraalvorm rondom je borduurmotief, een aantal keren, daarna volgen ze het vierkant/de buitenvorm van je blok, ook in een spiraalvorm. Ook hierbij wordt de echo zowel van het midden als vanaf de kanten gemaakt

Stippel: hierbij zie je weer eerst de kruislijnen voor het plaatsen van het middelpunt (zie Toon).


Je krijgt na het klikken op deze optie Stipple = meanderen als quiltlijnen te zien. Vlakbij het midden van het motief is de ruimte vrij, de rest wordt door quiltlijnen ingevuld, tot aan het einde van het blok. De echo = meanderpatroon wordt over het hele vlak verdeeld.

Toon geknipt: hierbij zie je weer eerst de kruislijnen voor het plaatsen van het middelpunt (zie Toon).


Kijk waar je die wilt zetten, klik daarop en je ziet echo’s rondom je borduurmotief, die de vorm gesloten = per stuk naar buiten zetten. De dichtheid/hoeveelheid van de echo’s wordt oa. bepaald door de afstand, die je zelf kunt aangeven.  De echolijnen worden over het hele vlak verdeeld.

Bladeren door Knipsel: hierbij zie je weer eerst de kruislijnen voor het plaatsen van het middelpunt (zie Toon).


Kijk waar je die wilt zetten, klik daarop en de echo’s worden in spiraalvorm rondom je borduurmotief gezet, tot aan het einde van het blok. Er zijn nu 2.331 steken: borduurwerk en echo’s samen. De echolijnen worden over het hele vlak verdeeld.


VARIATIES: Als je bij ‘Middelpunt vergrendelen’ het vakje voor ‘Gebruik het ontwerp centrum’ aanvinkt, zal V8 automatisch bepalen hoe de echo’s geplaatst worden. Ik wil altijd zelf kijken waar ik dat plaats, want kijk maar eens naar de afbeelding hierboven wat er gebeurt als je de kruislijnen voor het plaatsen van het middelpunt NIET in het midden van je motief zet, maar bv. een heel stuk naar links. Je kunt niet ‘verder’ werken dan de aangegeven blokgrootte, maar dit geeft weer hele leuke effecten.


Ongetwijfeld heb je al gezien dat je ook de ontwerpmarges, Marges vergrendelen en Lijn spatiëring kunt wijzigen, en de kleur van de steken van de echolijnen. Ik laat nog even hierboven zien hoe de lijnen er uitzien, als je ze dichter op elkaar zet. Standaard stond dit op 7.60mm, nu heb ik het op 2.50mm gezet. Veel dichter… en meer 3D effect.  Het betekent ook meer borduurwerk, dus meer steken: nu 4.562.


Het effect hangt wel af van het gekozen borduurontwerp: die vorm bepaalt zeker hoe de echo’s er uit komen te zien. Kijk maar eens bij het voorbeeld hierboven: door veel gekke vormen langs de randen van het borduurmotief (want die vorm wordt herhaald) krijg je een grilliger echo patroon. Grappig toch?

Volgende keer weer een ander onderwerp, kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam