Creatieve berichten over borduren

De zon uit Inspiration 74 – BERNINA DesignWorks PaintWork, PaintWork tool, V8 en de B770QE

Altijd weer een verrassing als de nieuwe Inspiration van BERNINA binnenkomt.


Dit tijdschrift voor naaien, borduren en overlocken staat bol van patronen en leuke ideeën. Ik bewaar ze, kijk regelmatig ‘terug’ en gebruik de patronen voor vanalles, vaak ook ‘achteraf’, dus bij oudere exemplaren. Soms kleding maken, soms alleen voor een idee.


Ook deze keer kwam ik iets tegen waar ik meteen een project bij bedacht: de zon! We hebben ‘dringend’ kleine kussentjes nodig voor onze buitenstoelen, waar ik een vrolijk motief op wilde maken. En wat is er dan vrolijker dan een zon?

Het ‘borduurmotief’ heb ik via de website van BERNINA binnengehaald: je kunt daar borduurmotieven ed. gratis downloaden. Hoe je dat moet doen staat op blz. 35 van het genoemde tijdschrift*.
Er zijn 2 PaintWork zonnen beschikbaar, ik ga de eerste gebruiken. Heb je een borduurmachine waarbij je dit formaat van dit motief met de PaintWork tool/stiften direct kunt gebruiken via de Jumbo Hoop? Zet het motief van op een USBstick, of verbindt je laptop/computer direct met je borduurmachine om dit motief te laten ‘tekenen’. Omdat ik niet zeker weet of dat bij mij het geval is, heb ik het .EXP motief geopend in BERNINA Borduur Software V8.

LET OP: een .EXP bestand is een borduurbestand, geen PaintWork bestand. Je kunt – door de map met deze extensie te openen in V8 – het dus met garen borduren, als je dat wilt.


Maar hoe zie je of een bestand geschikt is om met de PaintWork tools te tekenen ipv. met garen te borduren? Kijk via ‘Verkenner’ van je computer naar de bestanden: als daar een .DRAW bestand bij staat, dan kun je dit met de genoemde tools laten maken via je borduurmachine of bewerken in de BERNINA DesignWorks PaintWork software.

Is de afmeting ok? Dan zet je het bestand direct op je USB stick (met 4 files = .bmp = afbeelding, .DRAW = PaintWork tekening, .exp = borduurmotief en .inf = info over motief). Hoe je de PaintWork tool op je borduurmachine zet, zie je verderop in dit Blogbericht.


Ik heb – door het openen van het motief in V8 – gezien dat het té groot is voor mijn B770QE: ik kan daar de Jumbo Borduurring wel gebruiken, maar aan de linker kant valt een deel weg = beperking ivm. afmeting open ruimte machine. Ik weet dat ik – als ik met de PaintWork tool ga werken – het bestand niet (meer) via de B770QE zelf kan verkleinen: dus moet ik het in de daarvoor bestemde software doen.

Daarom open ik mijn DesignWorks PaintWork software en zet het motief dmv. dubbelklikken op de .DRAW file op het werkblad van deze software (wel de dongle daarvoor in de USBpoort van de computer/laptop zetten waar je dit bestand wilt openen).


De zon staat al in een borduurring. Om de afmetingen van het motief te veranderen, trek ik een vierkant (marquee) om de zon, zodat deze volledig is geselecteerd. Ik zie de afmetingen bij ‘Gereedschapsopties’, bovenaan het werkblad staan: 230.00×240.27mm. Hetzelfde dus als de afmeting van het .EXP bestand bij het openen in V8.


Die ga ik terugbrengen tot ca. 15 cm. Dat doe ik door de afmeting van ‘Hoogte’ naar 150.00mm te wijzigen en op ‘Enter’ te klikken.


Dan bewaar ik deze ‘zon’ = .DRAW bestand, zet een USBstick in de computer, klik bovenaan bij ‘Bestand’ op ‘Exporteren’ en dan op ‘BERNINA… (Ctrl+B).


Hierbij klik ik op ‘EXP’ (voor de B770QE). Je kunt ook op een ander logo klikken, net wat bij jouw borduurmachine hoort.


In de verpakking van de PaintWork tool is dit allemaal aanwezig: Handleiding, de PaintWork tool, 4 Stiftadapters in verschillende grootten en zelfs een set met 4600Textielpennen (10 stuks). Je kunt overigens allerlei textielpennen gebruiken!


Om textielpennen van verschillende diktes te kunnen gebruiken, kies je de juiste stiftadapter bij je pen. Bij de .INF van de zon (Verkenner/genoemde file = informatie) staat dat je dit bestand is gemaakt voor textielpen 8mm. Als ik bij de handleiding kijk, heb ik daarvoor stiftadapter 4 nodig. Bovenop de adapters zie je een nummer staan: kwestie dus van de juiste pakken. De dikste stift/pen die in een adapter past = 16/17mm, maar je kunt ook dikkere (ronde) stiften gebruiken, zonder adapter.


PaintWork tool op de machine gezet,


waarbij de spanklem, bovenaan de stifthouder nog open staat = die kan hiernaar dicht, om de stifthouder op z’n plek te ‘verankeren’, maar eigenlijk heb ik dat pas gedaan nadat ik de stift in de houder heb gezet.


Om dit op een ‘veilige’ manier te kunnen doen, duw ik de ‘pen guard’ naar beneden = de rode draaihendel. Deze zorgt ervoor dat de pen niet verder kan schuiven dan nodig is, en beschermt je stof in de borduurring, als je deze laatste onder de PaintWork tool schuift. Voordat je gaat borduren, schuif je de pen guard weer naar boven, zodat de punt van de stift vrij komt.


De Jumbo borduurring voorbereid: Filmoplast ingespannen – het voordeel hiervan is dat je de papieren bovenlaag weg kunt halen en de stof op de plakkerige laag kunt ‘vastzetten’. Filmoplast kan meerdere keren gebruikt worden, je hoeft – als je veel motieven wilt tekenen – alleen de stof maar weg te halen, omdat er niet geborduurd maar getekend wordt. Vorige lapje eraf, volgende lapje erop drukken en weer laten tekenen… Je ziet dat ik met het neerleggen van het lapje al rekening heb gehouden met de ca. 5 cm aan de linkerkant die niet ‘gebruikt’ kan worden bij de B770QE.


Hierna de Jumbo borduurring op de machine gezet. De stift in de houder geplaatst en de spanklem dichtgezet. Mocht de hoogte van de stift niet goed zijn (dat zie je direct bij de 1e lijn tekenen), dan kan deze nog hoger of lager geplaatst worden. Als je de stift wat hoger plaatst, krijg je meer strepen te zien, lager plaatsen krijg je wat voller/dichter tekenwerk. De stand van de stift kun je met het wieltje boven de rode streepjes markering altijd nog wat aanpassen.


En dan het bestand openen: op het scherm is te zien dat ik nog wat instellingen moet aanpassen. Allereerst de stiksteekplaat: dat is de ‘0’plaat. Daarvoor moet ik niet op de middelste ‘0’plaat klikken’, maar de CUTsteekplaat, omdat dit de speciale aanduiding is voor gebruik van DesignWorks tools. Aanklikken en op het kruisje rechtsboven klikken.


Ook het voetje moet aangepast worden: borduurvoetje #26 was (nog) geselecteerd (ik had hiervoor nog geborduurd), en dat moet voetje #93 worden. Daar op klikken – ik zag nog een rood vakje met uitroepteken = indicatie dat nog niet alles in orde was.


Dan de Jumbo hoop positie nog bekeken, waarbij je op de afbeelding hierboven ziet dat er inderdaad aan de linkerkant een stuk ‘ontbreekt’,


en daarna het PaintWork motief via de USBstick opgehaald. Nu staat alles goed en kan de machine beginnen met tekenen…


Het begon erg langzaam, totdat ik de schuifregelaar voor snelheid helemaal naar rechts verplaatst had: hoogste snelheid dus. En dan wordt de zon getekend! En een tweede…. en een derde… ik kan niet stoppen! Bij deze twee zonnen heb ik een stift van 8mm gebruikt (dat is overigens niet de dikte van de punt, maar van de stift zelf),


en bij deze zon een dikkere stift, zodat het motief egaler/dichter werd gemaakt. Ik ga hier verder mee aan de slag om de genoemde kussentjes te maken. Daar komen nog wel wat stofjes omheen om tot het juiste formaat te komen, maar dit is in ieder geval goed gelukt.

Op deze video ziet je hoe het tekenen in z’n werk gaat.

We zijn benieuwd wat jij uit de Inspiration (74) gaat maken: laat je je werkstuk in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog zien?

Heb je dit inspirerende tijdschrift van BERNINA nog niet? Vraag het dan bij je BERNINA dealer, of wordt abonnee: via de BERNINA website kun je vinden hoe je dat moet doen.

 

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

 

*TIP: Zodra je een exemplaar van Inspiration ontvangt/aanschaft, download dan de gratis borduurmotieven ed. direct vanaf de genoemde pagina op de BERNINA website: zet ze in een map op je computer/in de Cloud, zodat je ze kunt bewaren en eventueel later bij de dan ‘oudere’ exemplaren nog kunt gebruiken.

**Op andere BERNINA machines van ‘hogere’ (8)serie/types kan de Jumbo borduurring wel volledig gebruikt worden, dus kun je het formaat van de zon uit de Inspiration 74 zo laten.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam