Creatieve berichten over naaien

Een hoepelrok(je) voor Black cat DVA cosplay

Voor mijn Black Cat DVA cosplay wilde ik een echt wijde rok, maar dan wel in een mooie ‘klokvorm’. Ik kon dit wel bereiken met een petticoat maar het leek me zo gaaf om een keer een korte hoepelrok te maken. Dus… Ik begon er aan! Kijk je mee hoe ik die maakte? 

Ps. de coverfoto is trouwens echt heel saai XD Maar het lukte me maar niet om een mooie foto van de hoepelrok te maken!

Korset baleinen

Om de hoepelrok mooi in vorm te houden gebruikte ik plat stalen korsetbaleinen. Deze kun je gewoon per meter kopen, en met een speciale tang kun je ze op lengte knippen. Voor mijn hoepelrok heb ik uiteindelijk 4 hoepels in verschillende maten gemaakt. Met een beetje schilderstape heb ik ze snel even vastgemaakt.

Naaien

Ik wilde een crinoline maken, waarbij de rok echt alleen uit de hoepels bestaat. Veel hoepelrokken hebben ook tule of een andere stof eroverheen. Maar voor mijn project wilde ik echt puur een rok met hoepels hebben. De hoepels moesten natuurlijk wel ergens in. Dus ik nam grijze katoenen biaisband. 

Deze biaisband was breed genoeg om te worden gebruikt voor het maken van de tunnels voor de baleinen. Ik vouwde de band dubbel over te lengte en streek de vouw plat. Met mijn BERNINA 330 en de antislipvoet nr 52 stikte ik net op het randje van de dubbelgevouwen band om zo een lange tunnel te vormen. De tunnel knipte ik vervolgens in de juiste lengtes voor de verschillende hoepels. De hoepels die ik zojuist had vastgemaakt met wat tape, maakte ik weer even los en ik schoof de baleinen in de tunnels.

De hoepels moesten ook nog op de een of andere manier aan elkaar bevestigd worden. Hiervoor besloot ik om een aantal banden te maken met openingen waar ik de baleinen dan doorheen kon schuiven. Ook hiervoor gebruikte ik weer biaisband. Het waren allemaal resten biaisband van een groter project wat ik eens eerder had gemaakt. Dus dit was echt perfect om te gebruiken nu! 

Het is een beetje lastig uit te leggen, maar op deze foto zie je de bandjes. Het is steeds een dubbelgevouwen stuk biaisband met telkens afgetekend waar ik zou moeten gaan stikken. Na het stikken van die lijntjes zou ik dan een soort band hebben met een aantal openingen waar de baleinen dan doorheen geschoven konden worden. 

Om er uiteindelijk echt een rok van te maken besloot ik om een elastische tailleband te maken. Hiervoor gebruikte ik zwart elastiek, en aan de uiteinded naaide ik klittenband. De clipjes heb ik gezet op de punten waar de grijze banden bevestigd moesten gaan worden.

Zo komen de banden dus te zitten. 

Met een stiksteek naaide ik de banden aan de elastiek vast. En toen was het tijd om de baleinen door de openingen te steken. Dit was even een karwei, maar toen ze er allemaal inzaten zag het er zo uit. Het ligt nu plat op tafel, omdat de baleinen nog niet zijn gesloten. Het zijn nu nog geen hoepels, maar gewoon rechte stukken plat staal.

Om de hoepels rond te maken gebruikte ik een beetje schilderstape om iedere hoepel te sluiten. Ik wikkelde de tape er gewoon omheen. Bij de grijze biaisband tunnels had ik steeds wat garen overgelaten tijdens het naaien. Dit kon ik nu gebruiken om het met de hand dicht te knopen.

Klaar!

En tadaa! De hoepelrok was klaar!

En zo staat die 🙂 (op deze foto had ik het nog niet vastgenaaid trouwens, daar zitten er nog spelden in! Maar je ziet wel hoe het er uit ziet. De hoepelrok vormt nu de basis voor de rok voor het kostuum. Hier komt nog een petticoat overheen, en dan nog een mooie rok. Maar daarover meer in een volgend blogbericht!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: baleinen, biaisband, elastiek, klittenband
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Pretzl Cosplay BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Bij deze viel het gewicht heel erg mee 🙂 Inderdaad omdat die niet zo lang is, dus zelfs de wijdste hoepel is niet zo heel erg wijd en zwaar. Voor onder deze jurk is het een fijne onderrok 🙂 En het was ook eens een keer leuk om te maken 🙂

      Van de ene kant jammer dat we die super gave outfits van vroeger niet meer dragen, maar van de andere kant… Zijn onze kleren nu toch wel veel comfortabeler dan die enorme hoepelrokken en korsetten van toen 🙂

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam