Creatieve berichten over quilten

Fee en vogels, samen in een quilt – deel 2, met nog 2 kussens erbij

Als je bij het bericht van 31 mei jl. hebt gekeken (Fee en vogels, samen ineen quilt – deel 1), weet je dat ik aan het quilten toe was: alles ligt klaar.


De sandwich is gemaakt: top met borduurwerken en applicaties, tussenvulling 100% bamboe en dunne ecru achterkant. Later komt er nog een mooie achterkant tegenaan.


De ecru achterkant heb ik groter gesneden dan nodig is, om de randen om te kunnen vouwen en voorop de sandwich met spelden vast te zetten: dat doe ik om te voorkomen dat vezels van de bamboe tussenvulling op de voorkant van de quilt komt. Beter tijdelijk zo bedekken dan dat je eventuele pluizen ed. weg moet halen tijdens het quilten. Zodra ik aan de buitenkant van de sandwich toe ben, haal ik stuk voor stuk de spelden weg.


Bij mijn BERNINA 770QE heb ik de BSR opgezet: een fijn apparaat om mee te quilten. Het open voetje geeft mij de mogelijkheid om zelfs heel dicht langs kraaltjes te quilten: die zijn al op het handborduurwerk aangebracht, daar moet ik ‘omheen’ quilten.


Voordat ik ga quilten, haal ik altijd de onderdraad omhoog. Ook al komt er straks nog een extra (mooie) stof achter de sandwich, ik houd me toch aan deze regel: het voorkomt ophoping van draad aan de achterkant. En ja: ik ga OOK in het borduurwerk zelf quilten! Altijd spannend, maar je zult zien dat dat een mooi effect geeft.


Naast de bestaande kruissteek blaadjes, waar ik langs en af en toe omheen quilt, maak ik ook zelf wat blaadjes. Zo quilt ik iets erbij, en zorg er meteen voor dat dát deel gequilt wordt. Als je alleen in de randen zou quilten gaat alles van het borduurwerk (hand/kruissteek en mijn machine borduurwerk (vogels) omhoog staan en bobbelen. Niet mooi, dus ook daar quilten, oa. met lichtblauw gemêleerd garen krullen maken, alles uit de vrije hand.


Vanuit het midden naar de kanten quilten: eerst op de borduurwerken, daarna op de stoffen delen met de applicaties, allemaal uit de vrije hand. En je ziet waarschijnlijk al – linksboven op de foto – dat er reliëf te zien is, daar waar ik in en rondom het borduurwerk gequilt heb.


Op de achterkant zie je wat ik allemaal gequilt heb: best weer intensief: daar houd ik van. Dit quiltje is bijna klaar.


Nu dezelfde stof achter het quiltje leggen, en dan nog wat extra delen – verspreid over het geheel – quilten, om zo deze extra achterkantstof ook vast te zetten.


Alle randen netjes afsnijden, voordat de afwerkrand er op kan. Ik hoef overigens geen tunnel achterop de quilt te maken, omdat de opdrachtgeefster het op het voeteneind van haar bed neer gaat leggen. Ze heeft geen plek om een quilt op te hangen, maar geeft me regelmatig opdracht om iets voor het voeteneind te maken zoals quiltkussens en dit soort quiltjes. Zij borduurt heel graag in kruissteek, ik verwerk haar werkstukken in een quilt. Goede samenwerking toch?


Stroken van dezelfde stof gesneden voor de afwerkranden. Het printje is de goede kant. Ik zet afwerkranden altijd eerst aan de achterkant, sla ze om en zet de aan de voorkant met een inslagje vast: alles met de machine.


Daarvoor gebruik ik Voetje 1D, met Dualtransport. Handig om door dikkere lagen heen te komen.


En dan is deze quilt klaar. Afmeting: 71 x 85 cm. Het machinaal borduurwerk was – samen met blaadjes van het kruissteekborduurwerk – mijn inspiratie voor bloemen en bessen, blaadjes en takjes, in vergelijkbare kleuren.


Hier zie je wat meer van alle applicaties. Dmv. gemêleerd machine quiltgaren kun je leuke effecten bereiken.


De afwerkrand/hoek in verstek en alles is klaar…


Tot op mijn signatuur (SAK ’19) die niet mag ontbreken: zo heeft de opdrachtgeefster het bewijs dat dit mijn werk/ontwerp is.


Het quiltje is klaar, maar het werk is nog niet gedaan. Er zijn nog twee kruissteekborduurwerken die tot bijpassende kussenhoezen gemaakt moeten worden. Eén gewoon, één spiegelbeeld. Met een vergelijkbare opzet ga ik de voorkanten van de kussenshoezen ook quilten. De kruissteekborduurwerken zijn al gespannen/geblockt en klaar voor verwerken. Eerst de maat nemen, patroon uit de hand op Heat’n Bond Lite zetten,


uitknippen en op achterkant van de stof strijken. Opening in het midden van de stof,


en de vormen van blaadjesrand uitknippen. Ik gebruik hier een aparte schaar voor, die ik alleen tevoorschijn haal als ik stof met Heat’n Bond Lite ga knippen; dit omdat er ook papier bij zit = beschermlaag Heat’n Bond Lite.


En dan zijn beide sandwiches gemaakt en kan er weer gequilt worden.


Om het verschil te laten zien: links het midden en stukjes van de rand gequilt, rechts nog niets.


Via de achterkant kun je uiteindelijk goed zien wat er gequilt is. Met dezelfde garens/kleuren als bij het quiltje. Ik heb de voorkant al omgekeerd op de stof voor de kussenhoes gelegd: er komt geen sluiting. Op verzoek laat ik een stuk aan de onderkant open om te keren en losse vulling in te doen. Geen binnenkussen dus, wat handig is omdat ik me dan niet écht aan een bepaalde maat hoef te houden.


Om de lagen op elkaar te zetten, gebruik ik eerst de B770QE met voetje 1D en Dualtransport weer: voetjebreed langs de kant werken.


Daarna ga ik met de BERNINA Overlock 1300MDC locksteken laten maken, waardoor er eigenlijk 2 rijen stiksteken gemaakt worden: de 1e door de B770QE, de 2e door de locksteek van de 1300MDC. Dat geeft me zekerheid bij het keren en vullen; niets kan hierdoor nog uitscheuren.


Met de Overlock wordt het teveel aan achterkantstof direct netjes afgesneden: heel handig om dat direct met het maken van de steken te kunnen doen.


Een nette rand tegen het rafelen: ook de binnenkant moet er goed uit zien.


Het quiltwerk geeft body aan de voorkant van deze kussenhoes. Via de opening kan deze gevuld worden, en netjes met de hand dichtgenaaid. De kussenhoezen zijn nu allebei 45 x 56 cm geworden.


En dan is de opdracht klaar: even op mijn eigen bed gelegd voor het overzicht. Geweldig, dit soort opdrachten. Niet alleen om iets bijzonders met kruissteek borduurwerk(en) te mogen doen, maar ook om mijn eigen ontwerp daar omheen te kunnen maken.

Op naar de volgende opdracht!

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein              © Ontwerp’Fairy and Birds’ SAK2019
www.sylviasartquilts.nl

 

Wil je je kruissteek borduurwerk door mij in een quilt laten zetten/laten quilten? Samen maken we er iets moois van. Mail me voor info: [email protected]

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam