Creatieve berichten over borduren

Les 114: BERNINA Borduursoftware V8: met CutWork tool zeshoeken snijden

Heb je al veel van CutWork uitgeprobeerd, sinds de afgelopen lessen? Het blijft leuk om te bekijken wat je allemaal kunt maken, als je stofjes, vilt of ander materiaal uit laat snijden door je machine, met de CutWork tool. En dat de mogelijkheid om je eigen motieven aan te passen al in de BERNINA Software V8 aanwezig is, blijft geweldig. Je hoeft de aparte software BERNINA DesignWorks CutWork niet persé aan te schaffen, hoewel je dan veel meer en uitgebreider vanalles kunt ontwerpen. Zelf heb ik de aparte software wel, en zal daar een andere keer over berichten

Laten we eens kijken hoe we een eenvoudig ‘wiskundig’ figuren kunnen laten uitsnijden. Vooral als je een patchwork quilt wilt maken met één basisvorm, kan het handig zijn om die via de CutWork tool uit te snijden. Wel is het dan belangrijk dat je op voorhand kijkt hoe zo’n vorm zo voordelig mogelijk uit lagen stof gesneden kan worden.


Een populaire basisvorm is de hexagon: ik kreeg al vragen of ik een keer wilde laten zien hoe je dat via V8 kunt bewerken. Deze zeshoek leent zich prima voor uitsnijden – het is zelfs handig als dat met de machine gedaan kan worden, om zo alle zijden gelijk te krijgen. Niet alles meer uit de hand knippen, maar achter elkaar laten snijden, en dat is weer heel prettig als je veel, heel veel hexagons nodig hebt. Denk maar eens aan het maken van een ‘Grandmother’s Flower Garden’ quilt. Een hele bekende opzet, waarvan de oorsprong zo’n honderd jaar geleden ligt, waarbij hexagons verwerkt worden tot bloemetjes. Deze bloemetjes worden gevormd door eerst een zeshoek in het midden te zetten (bloemhart), dan zes er omheen en nog weer twaalf daar omheen (of nog meer rijen, als je dat wilt). Met een contrasterende kleur stof = meestal wit of ecru, worden de ‘paden’ tussen de bloemen gemaakt.


Enorm populair, met veel variatie mogelijkheden, waarbij bijvoorbeeld prachtige hexagon figuren, afgewisseld met driehoeken, ruiten en halve hexagons direct aan elkaar genaaid worden. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik zeshoeken gemaakt heb door halve zeshoeken aan de middelste toe te voegen, waarna ze dmv. de driehoekjes die erbij liggen aan elkaar gezet worden tot lange rijen.


Je werkt normaal gesproken via English Paper Piecing = je zet met de hand stof om een kartonnen/papieren malletje (hexagon) en rijgt/lijmt dit vast. Deze vormpjes worden dan aan elkaar gezet bij de randen, alleen door de stof, en zo vormden zich bloemen. En juist het knippen van de stof = maat van malletje + naadtoeslagen, kan sneller en eenvoudiger, via de CutWork tool. Niet alleen voor hexagons, maar ook voor driehoeken, ruiten, halve hexagons en meer symmetrische figuren, als je die via Paper Piecing aan elkaar wilt zetten.


Ook kun je hexagons snijden met de CutWork tool, als je bv. de Soft Felt Hexagons op Rasterquick wilt maken: klik HIER voor dat bericht op deze BERINA Blog = deel 1, en kijk daarna ook naar het vervolgbericht daarvan als je het hele proces wilt bekijken = deel 2. (Wil je het ‘Soft Felt 71 lapjes’ pakket bestellen? Dan kan dat nog beperkt via mijn webshop: klik op DEZE link.

Maar we houden het even bij de Hexagon, want hoe fijn is het als je deze niet meer hoeft te knippen maar door je machine kunt laten snijden! Dan is het wel belangrijk om vantevoren op te meten welke maat van stofvormpjes je nodig hebt. Daarvoor meet je de papieren Hexagon mal op, of kijk je naar de afmeting van bv. de Soft Felt hexagons/het Rasterquick = via het hiervoor genoemde project.

HOE MEET JE HEXAGONS OP? Normaal gesproken wordt één van de zijkanten (Z) van de Hexagon gemeten, vaak in inches, omdat de meeste Paper Piecing malletjes uit Amerika komen, en het gebruikelijk is om dan in inches te meten. Is zo’n zijkant bv. 2 inch, dan is dat de maat die je normaal gesproken opgeeft als je meer malletjes moet bestellen, of als er in een project vermeld wordt welke malletjes je gaat gebruiken.

De BERNINA Borduursoftware V8 meet het anders op: via hoogte (H) en breedte (B). LET GOED OP hoe de zeshoek gepositioneerd is: niet met een vlak aan de bovenkant, maar met een punt. Dat bepaald mede hoe je op gaat meten.


Het begint met het tekenen van een Hexagon. Hiervoor ga je naar Artwork Canvas, en klikt daar bij het vierkant op het zwarte pijltje, rechtsonder.

Bij het rijtje vormen zie je de zeshoek staan (Gevectoriseerde Polygoon): klik daarop en trek van linksboven naar rechtsonder, een zeshoek op het werkvlak. Als je de muisknop loslaat, staat er een VIJFHOEK klaar, met zwarte nodes er omheen = geselecteerd.


Dat is nog niet wat je wilt hebben; het moet een zeshoek zijn. Ga daarvoor naar de Eigenschappen Taakbalk erboven, en klik bij het icoontje ‘Punten of Zijden’ , 1 x omhoog, totdat er een 6 instaat, en je figuur is een zeshoek geworden. De maat die je nu getekend hebt, is nu jouw 100%.

Als je met de muis op het icoontje gaat staan, krijg je dit te zien: Punten of Zijden, met de functie. Soms is het handig om dat eerst te bekijken, om te weten waar een bepaalde functie voor dient.

Terwijl de vorm nog geselecteerd is, kijk je naar de afmetingen: breedte en hoogte. Die staan bij mijn op resp. 75,302mm en 88,106mm*: deze maten zijn afhankelijk van de manier waarop je de vorm over je werkvlak hebt ‘getrokken’ en zijn altijd te wijzigen. Het slotje naast 100% staat OPEN, wat betekent dat je breedte en hoogte apart van elkaar kunt wijzigen. Wil je dat niet, bijvoorbeeld omdat je de Hexagon in één keer groter of kleiner wilt maken, in z’n geheel dus, dan kun je klikken op het slotje, zodat deze gesloten wordt. Zo heb ik mijn Hexagon vergroot tot een hoogte van 6cm = 60,00mm, met het slotje dicht, waarbij beide afmetingen tegelijk gewijzigd werden. De breedte staat nu op 51,961mm. (Kijk weer even naar het schema hierboven, waarbij H de hoogte aangeeft en B de breedte). De vorm is nu 68,1% van de oorspronkelijke vorm, wat bij jou anders kan zijn, afhankelijk van de getekende figuur.


De verhoudingen zijn gelijk gebleven, maar de vorm is op het formaat dat ik wil hebben voor het laten uitsnijden uit stof. Ik heb de afmeting van het kartonnen malletje gerekend, en daar aan alle kanten 1 cm naadtoeslag bij geteld: zo kwam ik op de eindmaat.


Met de zeshoek nog steeds geselecteerd, klik ik boven/links op ‘Converteer’ om de figuur naar Borduur Canvas om te zetten, waar hij als Omlijning/figuur geplaatst wordt. Deze figuur dient alleen als basis, om kniplijnen te tekenen.


De zeshoek is nog steeds geselecteerd: ga nu naar ‘CutWork’ (linker taakbalk ‘Gereedschappen’), en klik op ‘Digitaliseer een knip’, omdat je alleen uit wilt laten snijden en niet wilt laten borduren.


Klik nu op de 6 hoekpunten – als je dat heel secuur wilt doen, vergroot dan het beeld extreem (Zoom taakbalk of gebruik het scroll wieltje van je muis) – waarbij na iedere klik een klein vierkantje geplaatst wordt, en klik als laatste weer op het eerste hoekpunt, om de te snijden figuur compleet te maken, gebruik daarna Enter om te sluiten. De kniplijnen zijn gemaakt.


Kijk via de docker ‘Kleurenfilm’ om te zien dat je nu niet alleen de basisfiguur/omlijningen hebt, maar ook 4 snijrichtingen. LET OP: de hexagon die je hebt aangegeven om te laten snijden, zal wellicht niet exact de juiste vorm hebben – je klikt soms naast een hoekpunt. Het gaat er om dat je op deze manier een ruim stuk stof in de vorm van een zeshoek uit kunt snijden, om te gebruiken bij het patchwork/om een papieren malletje heen, voor het maken van een Grandmother’s Flower Garden. Wil je exacte zeshoeken uit laten snijden? Dan heb je wel de aparte BERNINA DesignWorks Cutwork software nodig, waar je alle maten kunt tot in de puntjes precies kunt krijgen.  


Nu moet het ‘borduurwerk’, de basisvorm van de hexagon met omlijningssteken nog weg, want ik wil niets laten borduren, alleen uitsnijden. Om dat te doen, klik ik op het bovenste vakje bij ‘Kleurenfilm’ om dit te selecteren, en gebruik ‘Delete’ om dit vakje weg te halen: dan blijven alleen de vier vakjes met snijrichtingen over.


Dat is dan één hexagon. Natuurlijk zal het voordeliger zijn om meerdere hexagons tegelijk uit te laten snijden, dus ga ik deze selecteren en via ‘kopiëren’ en ‘plakken’ meer exemplaren maken, om die bij elkaar te plaatsen. Daarvoor selecteer ik eerst de Borduurring waar ik mee ga werken: ik neem de grootse ring = Jumbo Ring. Daarvan kan ik 5 cm aan de linkerkant niet gebruiken, vanwege de beperking ruimte op de BERNINA770QE waar ik mee ga werken. Die beperking zie je al doordat de rode veiligheidsrand niet helemaal links tot aan de ring zelf loopt, maar er vanaf blijft.


Na het selecteren van de ring, klik ik even op ‘Automatisch centreren’ (rechter muisknop op het icoontje voor de ring), zodat de hexagons die ik nog ga tekenen als groep direct gecentreerd worden. Daarbij geef ik ook direct aan dat ik voetje #44C = CutWork tool, wil gebruiken, daarna klik ik op ‘OK’.


De hexagon selecteren, bij de Algemene taakbalk de icoontjes ‘kopiëren’ en daarna ‘plakken’ aanklikken, of via je toetsenbord ‘Ctrl+C’ en vervolgens ‘Ctrl+V’ gebruiken, waarna de kopie bovenop de eerste hexagon is geplaatst. Verschuif deze naar een plek vlakbij = tegen één van de zijkanten aan. Wel met een kleine afstand, vanwege het feit dat het kan zijn dat de hexagons niet helemaal exact gemaakt zijn. Ze moeten wel ver van de veiligheidsrand wegblijven, anders krijg ik via de borduurmachine een seintje dat ‘dit niet te borduren is’, en verkleinen kan niet meer via je borduurmachine omdat je de instellingen voor het CutWork al hebt gedaan.


Zo ga ik verder, tot het hele beschikbare vlak van de Jumbo borduurring vol zit met hexagons – héle hexagons, want zodra ik merk dat ik geen volledige figuren meer kan plaatsen stop ik. Er kunnen zo 17 hexagons in de grote borduurring = op het formaat dat ik getekend heb, en de kleine ruimte die ik ertussen gelaten heb. Omdat ik niet 17 x 4 snijhandelingen wil laten verrichten, maar alle snijrichtingen 1 in één keer, snijrichtingen 2 in één keer enz., selecteer ik alle hexagons, en zet de docker ‘CutWork rand’ rechts op mijn scherm. Daar is de functie ‘Combineer geselecteerde’ nu geactiveerd.


Daar klik ik op, waarna er nog maar 4 snijopdrachten totaal overblijven: 1, 2, 3 en 4, elk één keer dus, wat je weer bij ‘Kleurenfilm’ kunt controleren.


Dit bewaar ik in een map, zet het bestand over op een USBstick en breng dit naar de BERNINA770QE met borduurmodule, waar ik mee ga werken.


Ik ga een aantal stofjes op elkaar stapelen: 5 lagen quiltstofjes, die niet al te dik zijn, om zo 5 x 17 hexagons tegelijk uit te kunnen laten snijden: ook dat scheelt tijd, met meerdere lagen te werken. In de Jumbo borduurring span ik een dunne, knipbare versteviging. De stofjes leg ik er los bovenop.


Ik zet eerst garen bovenop en in het spoeltje, om een rijglijn rondom de hele figuur te kunnen zetten, ter voorkoming van verschuiven van alle lagen: daarbij gebruik ik borduurvoetje #26, het garen dat ik er al op had zitten en een borduurnaald.


Je kunt zo’n rijglijn alleen laten maken, als daar voldoende ruimte voor is, rondom de hexagons. Zo niet, dan geeft de B770QE dat aan, en kun je er ook voor kiezen om de lagen met de hand op te rijgen. Liever geen lijmspray gebruiken, op de achterkant van elke stof, omdat dit plakwerk niet prettig is als je de stofjes/hexagons uiteindelijk rondom een papieren malletje gaat zetten. Bij mij kon het omdat ik er rekening mee had gehouden.


Daarna heb ik het borduurvoetje eraf en de naald eruit gehaald, stiksteekplaat zat er al op, CutWork tool ipv. de naald gezet, op stand 1, bijbehorende voetje #44C geplaatst, en alle instellingen op mijn scherm aangepast.


DENK EROM: je moet de Cutsteekplaat aangeven (onder rechts) bij de steekplaten, ook al is het oorspronkelijk de ‘0’steekplaat, anders werkt het niet. Alles wat gewijzigd is, wordt met geel aangegeven, zodat je weet dat je dat (een volgende keer) weer om moet zetten naar ‘standaard’, of andere instellingen aan moet geven.


En van daar heb ik de B770QE in 4 richtingen laten snijden: eerst het mes op stand 1,


daarna op stand 2 – waarbij je al ziet dat de hexagons vorm gaan krijgen dmv. de schuine lijn. Hij maakt de schuine lijnen op deze stand niet altijd helemaal af, dat doet de volgende, vanwege de hoek/° die er gesneden moet worden. Als je ziet dat er tijdens het snijden stukjes nog niet gesneden zijn van de grote lijnen, wacht dan gewoon totdat alles klaar is: ook die stukjes zullen gesneden worden.


Zo ziet het er uit als bijna alles gesneden is. De hexagons zijn al goed te zien.

Hierboven zie je de video, om het snijden met de CutWork tool te laten zien.


En dan heb ik – gesneden door de 5 lagen stof op elkaar – 85 hexagons. De laatste kleine stukjes die nog vastzitten (op 2 kleine puntjes) heb ik met een klein, scherp schaartje los geknipt. Gelukkig dat de hexagons niet helemaal uitgesneden waren, want dan waren ze tijdens het proces uit de borduurring gevallen. Geen idee of dat bij alle figuren het geval is, maar het losknippen van een paar puntjes is zo gebeurd.

Terwijl de machine bezig was, heb ik wat anders kunnen doen, en dat is wel zo handig. Misschien had ik wel door 8 lagen kunnen laten snijden, omdat de quiltstof dun is, maar liever heb ik dat de lagen niet verschuiven, dus 5 tegelijk. Dit herhaal ik een aantal keren, met andere stoffen, om zo een grote collectie voorgesneden hexagons te krijgen. Goed gelukt, dankzij CutWork in V8 en de CutWork tool.


TIP: maak hierna het spoeltjes huis goed schoon: er is nogal wat pluis achtergebleven na het snijden: minuscule vezeltjes van de stof. Schoonmaken voor een volgende klus is altijd prettig (eventueel oliën, als daar om gevraagd wordt).

Nog een optie bij CutWork in V8: het Stanswerk laten doen = 3D borduur- en snijwerk. Dat bewaar ik voor een andere keer. Kijk je de volgende keer weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

 

*Zie je overigens dat bij de maten op deze Eigenschappen Taakbalk van Artwork Canvas gewerkt wordt met komma’s? Normaal gesproken worden in V8 de decimalen met punten aangegeven, maar hier moeten echt komma’s gebruikt worden, anders krijg je te grote getallen. Zet overigens altijd minimaal 1 cijfer achter de komma: normaal gesproken wordt alles tot 3 cijfers achter de komma aangegeven, voor exact werken.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam