Creatieve berichten over naaien

Recykleren: van volwassen vest naar een kindershort

Recykleren

Recykleren is het hergebruiken van kleding en er weer iets ‘nieuws’ van maken. Ik doe het zo nu en dan. Soms zijn kledingstukken nog prima te gebruiken, maar zit er bijvoorbeeld een gat of vlek in of is het gekrompen in de was.

Het vest dat ik ‘gerecykleerd’ heb, was na een paar keer wassen te wijd en te kort geworden. Ik besloot om er iets anders van te maken. Ik heb de mouwen van het vest geknipt. Ook knipte ik de zijnaden en de schoudernaden door. De capuchon knipte ik eraf en de rits knipte ik los.
Je kunt ook alle onderdelen lostornen met een tornmesje, maar dat is een erg tijdrovend (en vervelend) klusje. Ik gebruik het tornmesje alleen bij kleine onderdelen die ik wil hergebruiken of als het patroon met veel moeite uit de stof gehaald kan worden en je de stof tot de rand nodig hebt. 

Het vest van mijn vriend knipte ik uit elkaar.

De patroondelen knippen

Shorts uit ‘Inspiration’ nummer 74 zomer 2019

Ik gebruikte het patroon voor kindershorts uit de nieuwste Inspiration. Inspiration is een blad van BERNINA. Losse nummers zijn te koop bij BERNINA dealers en via deze website. In nummer 74 Zomer 2019 staat een korte broek voor kinderen. Dit patroon is eigenlijk bedoeld voor katoen, maar kun je ook prima uit een rekbare stof maken. Qua breedte past mijn zoon net in de grootste maat (maat 116), maar ik heb de broek wel een stukje verlengd. 

De twee voorpanden van de broek knipte ik uit het rugdeel van het vest. Aan de zijkanten van het vest zit een andere stof. Deze geribbelde stof heb ik terug laten komen aan de zijkant van de broek. 

De twee voorpanden knipte ik uit het rugpand van het vest.

De voering van de capuchon gebruikte ik om de voering van de zakken uit te knippen. De voering zakken kunnen prima uit een dunne stof geknipt worden. 

De voering van de zakken knippen.

De twee achterpanden konden uit de twee mouwen geknipt worden. 

De achterpanden knipte ik uit de mouwen.

Het naaien van de broek

Voor het naaien van de broek gebruikte ik de lockmachine en voor sommige delen de naaimachine. De ‘valse gulp’ stik ik liever met de naaimachine, want dat is met de lockmachine een heel gepriegel. Voor de binnenbeennaden, de zakken, de zijnaden en de tailleband gebruikte ik de 4-draads locksteek. 

Voor de zomen gebruikte ik de 4-draads coversteek. Als je een smalle mouw of broekspijp moet stikken, kun je het beste het naaivoetje erin zetten. 

Zet het naaivoetje in de pijp om de zoom te stikken.

Het resultaat

Ik heb één ding veranderd aan het patroon. Ik heb de zakken iets aangepast, zodat ik de boordstof van het vest (van de zakken van het voorpand) langs de zakken kon stikken. Verder ben ik niet helemaal tevreden over het resultaat. Ik heb de twee voorpanden niet secuur genoeg geknipt, waardoor de geribbelde stof aan de ene kant hoger eindigt dan aan de andere kant. 

De tailleband is ook hergebruikt, het was origineel de boordstof onderaan het vest. Het koord heb ik uit de capuchon gehaald.

Er zijn twee nieuwe materialen gebruikt: het stukje bruine snappap (vegan leather) en de twee nestelringen. 

Mijn zoon is vrij smal, ik heb dus nog wat elastiek in het tailleband gedaan. Hierdoor lijkt het alsof ik te weinig boordstof heb gebruikt, maar dit hoort zo (anders zakt de broek af).

Ik heb maar twee nieuwe materialen gebruikt: snappap en nestelringen.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, lockgaren, nestelringen, oude kleding, SnapPap
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam