Creatieve berichten over naaien

Een fluffy petticoat voor Black Cat DVA cosplay

Och petticoats! Ik maak ze zo graag, ze zijn ZO leuk! En… Ook heel simpel om te maken! Kijk maar mee…

De petticoat die ik voor DVA maakte bestaat uit 1 laag met 2 banen tule, vastgemaakt aan een tailleband.

Allereerst nam ik een rechthoekig stuk voeringstof dat ik nog over had (Met zoveel naaiprojecten verzamelen je een flinke berg ‘restjes’ die nog prima te gebruiken zijn!). Om de randen af te werken naaide ik hierover heen met de lockmachine BERNINA L450. De locksteek zorgt meteen voor een mooie afwerking en zorgt er ook voor dat de stof niet meer rafelt.

Om het stuk stof in een tailleband te veranderen vouwde ik hem dubbel over de lengte en stikte ik op een afstand van ongeveer 3 cm van de vouw af om een tunnel te creëren voor de elastiek. Natuurlijk gebruikte ik mijn BERNINA 330 met de antislipvoet nr 52

Voor de rok zelf gebruikte ik zwarte tule. Deze had ik ook over van een ander project dus dat kwam heel goed uit! Ik knipte gewoon al het stof op wat ik nog had. Uiteindelijk maakte ik twee lange stroken tule die ik dan als banen voor de petticoat kon gebruiken. Om het stof super snel en netjes te rimpelen gebruikte ik het BERNINA rimpelapparaat nr 86. Echt een super ding is dit! Hiermee kun je razendsnel een petticoat maken.

Ik nam de lange strook tule en liet deze door de machine gaan. Het rimpelapparaat deed het werk.

Wanneer alle stof gerimpeld was, stikte ik het vast aan de onderkant van de tailleband. Ik stikte het met de goede kanten tegen elkaar, zodat de naad uiteindelijk aan de binnenkant van de rok zou komen te zitten. 

De bovenste baan zit nu aan de tailleband vast. De rok moest nog wat langer en nog wat wijder dus ik stikte er nog een baan gerimpelde tule onder aan vast (op deze foto staat alleen de bovenste baan).

Om de rok te kunnen sluiten gebruikte ik klittenband. Ik nam een stuk zwarte elastiek en naaide klittenband aan beide uiteinden. Het elastiek trok ik door de tunnel bovenaan de tailleband en stikte ik dan nog eventjes een klein beetje vast zodat hij niet in de tailleband zou schieten. Nu kan de rok gedragen worden! Aan de achterkant is hij dus open, maar omdat hij zo vol is met tule, zie je daar helemaal niets van als hij gedragen wordt.

Is hij niet prachtig? Je ziet de hoepelrok uit het vorige blogbericht ook nog een beetje er door heen. 

En natuurlijk een foto van het volledige kostuum 😉

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: elastiek, klittenband, tule, voeringstof
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52
Rimpelapparaat #86
Rimpelapparaat #86

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam