Creatieve berichten over naaien

Een zwarte jurk voor Black Cat DVA cosplay

Dit is alweer het laatste blogbericht over mijn Black Cat DVA cosplay! Als je bij mijn andere berichten kijkt, kun je de rest ook nog lezen en bekijken 🙂

Vandaag wil ik laten zien hoe ik de zwarte jurk heb gemaakt. 

Allereerst heb ik een patroon geschetst en dit uitgeknipt uit katoen. Hier heb ik toen een proefmodel van genaaid om te kijken of mijn patroon goed was. Na wat aanpassingen was ik er tevreden mee en kon ik het patroon overnemen op de ‘echte’ stof voor de jurk.

De stof voor de jurk was een stretchy nep leer achtig stof. Echt heel vreemd stof, lastig te beschrijven! Maar ik vond het op de markt en ze hadden er genoeg meters van, dus die is het geworden! 

Ik begon met het naaien van de top. Alle delen stikte ik eerst aan elkaar vast, en daarna stikte ik hier nog overheen zodat de naad plat kwam te liggen. Dit plastic stofje was niet te strijken, dus het stikken over de naad was echt nodig. Zoals je ziet kreeg het lijfje van de jurk een soort korset achtig model, met cups. En de mouwen zouden pofmouwtjes worden.

In het spel heeft DVA een kattenpatroon op haar jurk. Ik wilde dit natuurlijk ook, en ik had bedacht dat ik het patroon er wel op zou kunnen stempelen. Dus ik nam wat EVA foam (knutselfoam), sneed hier het kattengezichtje uit en stempelde vervolgens met zwarte textielverf op het stof. Het patroon is subtiel, maar wel zichtbaar!

Om het lijfje mooi te laten staan besloot ik om een versteviging toe te voegen. Hiervoor gebruikte ik ‘coutil’, een hele stevige katoen die ook wordt gebruikt als sterkte laag in korsetten. Ik gebruikte ook korsetbaleinen om het lijfje extra stevig te maken. Zoals je ziet gebruikte ik stalen spiraalbaleinen en platte stalen baleinen. Welke baleinen je moet gebruiken hangt af van de vorm van de naad waar je ze wil hebben en van de uiteindelijke vorm die je wil hebben. De platte baleinen kunnen maar in 1 richting bewegen, dus die kunnen alleen in rechte tunnels gebruikt worden. Maar de spiraalbaleinen kunnen in 2 richtingen bewegen. Hierdoor kunnen die ook in gebogen tunnels worden geschoven. Om de tunnels voor de baleinen te creëren, naaide ik stukjes biaisband op de stof. Hier kon ik de baleinen dan in schuiven.

Om de cups mooi te vormen,  naaide ik voorgevormde BH-cups met de hand aan de binnenkant van de jurk. Zoals je ziet maakt het echt een groot verschil voor de vorm. Links zit de cup er al in, en rechts nog niet. 

Nadat het lijfje klaar was, naaide ik de rok er aan vast. Om de zoom mooi te versieren naaide ik er een zwart kantje op, en nog een sierband. Hiervoor gebruikte ik natuurlijk mijn BERNINA 330 en de antislipvoet nr 52. Deze kantjes maken de rok ineens heel erg schattig! Ik naaide dezelfde versieringen aan de mouwtjes.

En zo zag de jurk er dan uit met de rok er aan vast. Op dit plaatje zit de voering er nog niet in, en zijn de versieringen ook nog niet aan de mouwtjes genaaid.

Nu had de jurk nog een voering nodig. Dus ik knipte de jurk nogmaals, maar dan uit voeringstof. Ik naaide alle delen aan elkaar en streek de naden glad.

De rok naaide ik aan het lijfje vast middels een locksteek met de BERNINA L450 lockmachine. En ik verstevigde dit nog eens extra met een stiksteek. De voering naaide ik met de hand vast in de jurk.

Ook bij de voering werkte ik de zoom af met een sierbandje. Van te voren had ik de rand van het stof afgewerkt met een locksteek, om rafelen te voorkomen.

En de jurk was klaar! Aan de voorzijde kneep ik er nog een paar nestels in en voegde ik een decoratief koord toe. En aan de achterzijde is het koord daadwerkelijk functioneel, want dit is de sluiting van de jurk. Ik vind hem zelf heel mooi geworden!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: baleinen, band, coutil, kant, katoen, kunstleer, lakleer, nepleer, pvc, sierband, voeringstof
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam