Creatieve berichten over naaien

Lang Leve Rembrandt of Lang Leve de BSR?

Hoi allemaal,

Een mooie titel…… Lang Leve Rembrandt of Lang Leve de BSR? Voor mij allebei!
Sylvia schreef al een berichtje over Lang Leve Rembrandt, zij had een jurkje gemaakt voor haar kleindochter die mee deed.
Begin dit jaar wees een collega mij op de wedstrijd Lang Leve Rembrandt, en zei mij “je moet je Nachtwacht insturen”! En dat heb ik gedaan.

Wat jaren geleden heb ik de voortgang hier al op het blog laten zien.
Na het insturen van foto’s was het wachten. Spannend, zou mijn werk goed genoeg zijn om door de selectie te komen?
En ja! Het was goed genoeg, ik mocht mijn werk brengen. Van de 8395 inzendingen mochten 600 mensen hun werk brengen. En dan wordt het wel heel spannend, er zouden enkele honderden doorgaan, maar hoeveel zijn dat er? Afwachten maar weer. En dan komt de mail………. IK BEN DOOR!!!!!
Ik mag met mijn “Nachtwacht” exposeren in het Rijksmuseum, hoe gaaf is dat!

De opening van deze tentoonstelling was 15 juli. Hier moet natuurlijk wel gepaste kleding voor gemaakt.
Nog maar een panel van de Nachtwacht gekocht, de blauwe variant.

In september had ik deze ook al gekocht, maar de tuniek die ik toen had gemaakt vond ik niet geschikt voor nu, maar wat dan? Ik heb er een typisch hollands stofje bij gekocht, rode tulpen.

Ik ga mijn basispatroon van mijn blouse gebruiken, maar ik maak hem langer. De figuren van de Nachtwacht knip ik uit. Strijk er vliesofix achter, waarna ik ze netjes uitknip. En dan bewerken met de BSR. Dit had ik ook met mijn tuniek gedaan, kijk nog maar eens terug.

De panden hebben deelnaden, deze stik ik eerst aan elkaar, en daarna stik ik deze door. Nu kunnen de figuren erop gestreken worden. Deze keer geen rode accenten maar in de blauw tinten. Aan de slag met de BSR! Als steeklengte kies ik voor 3. De spanning verlaag ik naar 3  en  de persvoetdruk verlaag ik naar 15.

Zo ontstaat deze prachtige man!

Hier een detailfoto, het kant en het zwaard zijn met de BSR gedaan, het kant dmv. achtjes te stikken.
Langs de mouw de lusjes, deze zijn met de doorslagvoet, voetje 7 gemaakt.

Hier nog even het filmpje hoe je dit voetje moet gebruiken, in het voorbeeld stikken ze over de naad, en trekken dan de stof uit elkaar. Ik stik midden op de stof, dan duw ik de lusjes plat en stik ze dan met het accessoire van de maand voetje 34 vast. Ik gebruik hiervoor de zig – zag, steeklengte 0,4 en steekbreedte 2.5. En dan stik ik langs de kant, zo lijkt het een franje, en blijft deze mooi plat liggen.

Ik kies voor voetje 34, hiermee druk ik de lusjes helemaal plat, de voet glijd er mooi over, en ik kan zien waar ik moet stikken.

Op de foto zie je gemeleerd garen, maar het zijn drie verschillende kleuren draad. Het is borduurgaren, twee kleuren blauw en een creme, ik heb een gewone naald gebruikt, dikte 80 borduurgaren is veel dunner dan gewoon naaigaren, daarom heb ik hiervoor geen topstitchnaald nodig.
Voor de bies langs het jasje heb ik een siersteek gebruikt.

Deze heb ik twee keer naast elkaar gestikt, en dan langs de rand een kruissteekje, steek 303. Waarvan ik de lengte en breedte heb aangepast.

Op de mouw van de man zit nog een kwastje, deze heb ik geaccentueerd met kraaltjes, het kwastje onderaan is met de doorslagvoet gedaan, op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Hier zie je langs de hals ook nog weer de lusjes gemaakt met de doorslagvoet. Zo is het wel een hele mooie man geworden. 
Op zijn broek zaten ook nog kwastjes, deze heb ik aangebracht met een smal lintje.
Vast stikken, een lusje vouwen en weer vast stikken, en dan kort langs het stiksel wegknippen.

Op het andere voorpand zit het hoofd van het meisje, en op de mouw een mannenhoofd. Dat zag er wel een beetje raar uit alleen die hoofden, maar dit had ik zo bedacht, ik knip tulpen uit en die appliceer ik er overheen. Zo is de halsrand weggewerkt.

Zo is het één geheel geworden, het lijkt alsof ze in de stof zit. Zoals je ziet de haarband en oorbellen met kraaltjes geaccentueerd.
De man is op dezelfde manier gedaan.Voor de kraag heb ik een siersteek gebruikt, en de randjes extra doorgestikt met de drievoudige stiksteek.  Het kant aan de mouw is weer met de BSR gedaan.
Op de achterkant is nog een hoofd gekomen met een geborduurde tekst “Original DUTCH Creation”. En het hondje zit ook op de achterkant.

Zoals je kunt zien is het halsboordje geplooid, dit is heel eenvoudig te maken, ik heb het bij mijn vorige nachtwacht tuniek beschreven.
Zo kan ik wel op de opening verschijnen. We hadden voor de plaatselijke krant nog een foto laten maken.
En daar hangt hij dan! 

Rechts boven nr. 506!!

Lang Leve Rembrandt! maar voor mij is het ook echt LANG LEVE DE BSR, wat ben ik toch blij met die voet!

 

creatieve groet,

Gerda Groenevelt

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Knoopsgatvoet #3
Knoopsgatvoet #3
Terugtransportvoet met transparante zool #34
Terugtransportvoet met transparante zool #34
BERNINA SteekRegulator (BSR)
BERNINA SteekRegulator (BSR)

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam