Creatieve berichten over borduren

Les 118: BERNINA Borduursoftware V8: Cropping (Uitsnijden) – deel 1: achtergrond weghalen

Deze les worden weer een aantal vragen van gebruik(st)ers beantwoord: tijdens het werken met deze uitgebreide software V8 komen er onderwerpen naar voren die op allerlei manieren bekeken kunnen worden. Soms heb je één duidelijk antwoord, maar af en toe kan iets ook op verschillende manieren uitgewerkt worden. En dan gebruik ik de BERNINA Blog om dit uit te leggen.

Zo gaat het dit keer over ‘Uitsnijden’ = Cropping. Heel kort al even behandeld bij Les 31 (27 augustus 2017), maar nu apart als onderwerp, DEEL 1 – want er zijn diverse mogelijkheden in V8/CorelDRAW.

Het gaat om het uitsnijden van afbeeldingen die je wilt gebruiken om een borduurmotief van te maken. Daarbij zijn twee mogelijkheden:

  • Je haalt je afbeelding eerst op in Artwork Canvas, waarbij je hem kunt bewerken en dan via Borduur Canvas ophalen als achtergrond voor digitaliseren van een borduurmotief (handmatig of automatisch)
  • Je gebruikt de afbeelding als achtergrond voor auto-digitaliseren, in de Borduur Canvas.

In de BERNINA Borduursoftware V8 kun je dus afbeeldingen VOORAF uitsnijden. Maak wel gebruik van Bitmaps als het een foto betreft: deze format wordt door V8 het beste omgezet. Voor de oefening van vandaag werk ik in Artwork Canvas, met CorelPHOTO-PAINT in V8.

Het uitsnijden van een afbeelding, ter voorbereiding als borduurontwerp


Ga naar Artwork Canvas en haal een afbeelding op die je wilt bewerken. Ik heb een foto van een koolmeesje op mijn werkvlak gezet.


Door het plaatsen van een afbeelding komen bij de menubalk boven het werkvlak de benodigde functies te staan. Daar zijn heel wat details op te vinden. Natuurlijk de afmetingen, zowel in mm als in %, maar ook de mogelijkheid om een afbeelding te draaien, waarbij je de rotatiehoek aan kunt geven, horizontaal en verticaal spiegelen, en dán ‘Bitmap bewerken’, ‘Bitmap overtrekken’ (met een pijltje rechts, waar je op kunt klikken, zodat 3 mogelijkheden tevoorschijn komen), en dan nog een paar icoontjes.

Als ik klik op ‘Bitmap bewerken’, komt er een Hints-Menu naar voren: je ziet overigens dat je nu in ‘CorelPHOTO-PAINT SE aangekomen bent, een nieuw werkblad waar je direct kunt gaan bewerken. Welkom bij Hints, met nuttige onderwerpen. Die kun je allemaal uitproberen, om te zien wat er mogelijk is. Alleen door uit te proberen kom je erachter hoe functies gebruikt kunnen worden.


Zo kun je Maskers maken via de 2e link van boven (een masker is een werkbaar gebied van een afbeelding), in het Engels een ‘Marquee’ genoemd. Ik heb op de link geklikt en krijg allerlei opties. Normaal trekken we altijd een rechthoek (is masker/marquee) om een deel dat we willen bewerken, maar via diverse opties kun je ook andere vormen om iets heen trekken, of aangeven wat je ermee wilt doen.


In deze aparte ‘Corel PHOTO-PAINT SE’ zie je op de linker menubalk de mogelijkheden voor verschillende Maskers staan: ik heb bij het betreffende icoontje het pijltje aangeklikt, om zo de opties te zien.


Ik heb dit nieuwe ‘scherm’ even op ‘groot’ gezet, zodat het mijn hele beeldscherm vult, en de foto ook even groter gemaakt. Daarna via ‘Toverstafjemasker’ alles wat ‘achtergrond’ is aangeklikt, en via Delete weggehaald. Steeds mijn afbeelding vergroot (dat kun je doen met de scrollbar van je muis, als je die hebt), totdat zelfs de kleinste achtergrond weggehaald was. Klik je een keer iets verkeerds weg? Dan met ‘Ongedaan maken’ stap teruggaan.


Het is belangrijk – vooral als je hele kleine stukjes weg gaat halen – zo goed mogelijk op dat stukje te klikken, zolang je Toverstafjemasker is geactiveerd, anders haal je de hele afbeelding weg. Je ziet er steeds stippellijnen (die bewegen) langskomen. Zodra je op een klein stukje (uitvergroot) klikt en er komt apart DAAR een stippellijntje omheen dan kun je Deleten, en wordt alleen dát stukje weggehaald. Zie je nog bewegende stippellijnen rondom het hoofdonderwerp staan, dan heb je niet goed op het weg te halen stukje geklikt (of kun je niets verder weghalen). Het is even oefenen en goed kijken, maar dan is de achtergrond helemaal weg. Misschien staan er nog een paar hele kleine stukjes, die je haast niet ziet, of die je niet meer kunt aanklikken: laat dat dan staan.

Dan is het zaak om van achtergrondkleur te veranderen: de groene kleur kan door V8 gezien worden als een Vulkleur. Die kan het beste ‘wit’ zijn. Hiervoor klik je op het icoontje ‘Kleur Selecteren’, zodat je zwart/wit te zien krijgt, en gaat in het menu ‘Kleur Selecteren’ dat verschijnt de witte kleur aangeven (R255, G255, B255). Klik op OK, en je achtergrond kleur kan in Wit gezet worden.

Klik dan op de achtergrond die nog gekleurd (bij mij groen) is, terwijl het Toverstafjemasker icoontje nog geactiveerd is, en weer op ‘Delete’. De achtergrond is nu WIT. Zo blijft zo goed mogelijk de afbeelding die je om wilt zetten naar Borduur Canvas behouden.

Dit heb ik bewaard in een nieuwe map in de BERNINA Borduurbibliotheek, nl. ‘Vogels’, onder de naam ‘koolmeesoptak-2-cpt’, het wordt een .cpt bestand = met een Corel PHOTO-PAINT extensie. Dit doe ik omdat ik in een aparte optie van CorelDRAW/V8 heb gewerkt. Ik sluit deze CorelPHOTO-PAINT SE, en delete de oorspronkelijke foto die ik in Artwork Canvas heb gebruikt om te bewerken.

Om nu de bewerkte afbeelding in Artwork Canvas op te kunnen halen, heeft de BERNINA Borduursoftware V8 toch een .bmp bestand nodig, anders kan het alleen in de tekenversie CorelDRAW van V8 ‘gezien’ worden. Dus is het de bedoeling dat je de afbeelding omzet naar een .bmp. Dat doe je door ‘Bestand’ – menu taakbalk ‘, en dan ‘Opslaan als’, klik op de onderste balk waar ‘Opslaan als’ voor staat, en kies voor ‘ .bmp’.


Dan ga ik naar de Borduurbibliotheek om het betreffende bestand weer op te halen, en plaats deze op het werkvlak van Artwork Canvas: dit is de aangepaste versie. En daar is de koolmees op de tak: zonder achtergrond.


Nu kan ik een rechthoek om de foto trekken, om deze te selecteren, en dan via ‘Converteer’ naar de Borduur Canvas zetten: dit kan een tijdje duren, afhankelijk van de afmeting van de foto. Ik heb altijd foto’s van 6Mb of meer, dus moest ik een aardig tijdje wachten totdat alles op mijn werkvlak stond. Deze manier van werken wil overigens niet zeggen dat je een goede foto hebt: het kan zijn dat er delen niet zo mooi ingevuld worden met steken, maar het viel me reuze mee, al werden de kleuren niet perfect overgenomen. Wel een enorm aantal steken: 71.125 op 173.39mm breed en 119.12 hoog.


De achtergrond is wit: in dit geval ook gemaakt van vulsteken, maar die kun je weghalen. Kijk wel uit dat er soms van diezelfde kleur ook andere stukjes weggehaald worden (in mijn geval wat lijntjes bij de vleugels die ook wit zijn) . OM DAT TE VOORKOMEN kun je het beste het vakje met de grootste achtergrondkleur aanklikken via de docker ‘Kleurenfilm’, en via ‘degroeperen’ of ‘opsplitsen‘ – net wat gebruikt kan worden – weghalen. Ik heb gekozen om mijn hele borduurmotief te selecteren en dan via ‘opsplitsen’ te klikken, om zo elk onderdeel apart te kunnen bewerken. Ik moet nl. nog aardig wat kleuren wijzigen, want een groen met grijs/witte koolmees heb ik nog nooit gezien! Daar gaat nog wat tijd inzitten, zoals met alles dat je zelf uiteindelijk bewerkt.


En dit is dan mijn uiteindelijke versie: nog 49.004 steken, omdat ik nog een zwart met wit oog heb toegevoegd – vanwege het ontbreken/niet duidelijk zichtbaar daarvan. Omdat dit ‘automatisch’ is omgezet door V8, zijn veel stukjes los, veel willekeurige onderdelen.


Dat betekent dat je veel knipacties krijgt. Je kunt er voor kiezen om die functie bij je borduurmachine uit te schakelen, om tijd te besparen. Want dit zal een bewerkelijk, langdurig borduurwerk worden. Via ‘Afdrukvoorbeeld’ krijg je dat in beeld, maar ook zie ik dat veel van dezelfde kleuren willekeurig geplaatst lijken te zijn, waardoor je niet alleen veel knipacties (215) hebt – wat te maken heeft met alle stukjes, maar ook kleurwisseling. Dat kun je zelf nog wijzigen via ‘Kleurenfilm’, door de vakjes met dezelfde kleur op elkaar te schuiven: dat scheelt weer tijd. Kijk wel uit dat alles wat het laatste geborduurd moet worden – dus bovenop moet komen te liggen – ook als laatste in ‘Kleurenfilm’ staat. Soms moet je een vakje met een kleur die vaker voorkomt daarom laten staan: het zwart voor het oog en het wit dat daar bovenop komt, laat ik dus staan, als laatste twee draadwisselingen. Dat is weer een kwestie van alles goed bekijken.


En zo, na veel tijd, heb ik het aantal teruggebracht tot de 9 te gebruiken kleuren/garens: dat scheelt nogal qua draadwisseling. Qua tijd ook winst, al staat hier dat ik ca. 145.41 = uur/min/sec tijd nodig heb om te laten borduren, ik werk altijd op ‘langzaam’: dus meer uren. Liever dat het goed gaat en langzaam, dan snel en draadopbouw/breuk, vanwege de vele stukjes die apart/op elkaar geborduurd gaan worden.

Ben ik nu dan helemaal klaar? Nee, ik kan nog één ding doen om minder steken te laten maken: ‘Verwijder Overlappingen’. Het huidige stekenaantal van 47.415 stuks heb ik nog terug weten te brengen tot 44.857 ! Dit door alle vakjes bij ‘Kleurenfilm’ apart aan te klikken en daarna de functie die ik hierboven noemde (via linker verticale taakbalk’ bij ‘Bewerken’ te gebruiken.

En zo heb ik een afbeelding zonder achtergrond gebruikt om een borduurmotief van te maken. Volgende keer deel 2 voor Cropping/Uitsnijden, via een andere methode. Kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam