Creatieve berichten over quilten

Zomerproject ‘Bootjesquilt’ in zes delen: deel 1

Het is zomer: denk aan zon, water en bootjes en je hebt een idee wat er in dit project gaat komen – bootjes natuurlijk! Zes verschillende, die je als gratis patroon in 6 keer kunt downloaden. En hoe heet dit zomer-quilt-along project? Bootjesquilt!

Met dit patroontje en de nog komende vijf andere patroontjes kun je een quiltje maken met alle zes de bootjes bij elkaar, maar je kunt ook zes kussenhoezen maken, of ander toepassingen bedenken voor deze leuke vaartuigen, zoals op beide kanten van een canvas tas, op de voor- of achterkant van een jasje en meer. Veel ervaring heb je niet nodig, alles wordt duidelijk uitgelegd, dus ook een leuk project voor beginnende quiltsters, jong en oud!

Zet de datums voor de andere bootjes maar vast in je agenda:

 • bootje 2 op 17 juli
 • bootje 3 op 25 juli
 • bootje 4 op 3 augustus
 • bootje 5 op 14 augustus
 • bootje 6 op 23 augustus.

De blokjes met een boot worden ca. 20 x 12 cm, afgewerkte maat = zonder naadtoeslag.

Wat heb je nodig om de zes blokken te maken?

 • Stofjes voor patchwork* = allerlei frisse kleuren, maar zeker ook blauwtinten, licht en donker (net wat je zelf mooi vindt voor lucht en water)
 • Printerpapier om het de gratis patroontjes uit te printen en om op te werken (en een printer natuurlijk)
 • Extra wit papier – niet al te dik – om ‘malletjes’ van te maken
 • Beige of lichte kleur machinegaren, voor boven- en onderdraad
 • Stoffenschaar of rolmes/liniaal/snijmat
 • Papierschaar
 • Bohin Glue Pen
 • Naaimachine met machinenaald 70/10 en standaard naaivoetje – de blokjes zijn gemaakt voor het werken op de naaimachine, niet voor handwerk
 • Strijkplank en strijkbout
 • OPTIONEEL: Add-a-Quarter liniaal en vouwmal (recht stuk paternoplaat)

Je hebt per bootje minimaal 2 kleuren blauw nodig: 1 voor de lucht en 1 voor het water. Je mag het water natuurlijk ook een turquoise kleur geven, of zelfs groen als je dat wilt – voor de bootjes heb je kleuren voor de zeilen nodig en voor de boot zelf: leef je daar helemaal in uit – de zeilen hoeven niet alleen maar wit te zijn. Er zijn boten die zeilen in meerdere kleuren voeren, dus maak er iets moois van! Fantasieboten kunnen heel bont zijn, kijk maar goed naar mijn boten, die ik je in deze 6 blogberichten laat zien! Zelf heb ik de Fossil Ferns gebruikt: prachtige stoffen met waterdruppels en fijne varen printjes, allerlei kleuren.

Uiteindelijk – als je alle zes de bootjes in één quiltje wilt zetten, heb je nog een achtergrondstof nodig, tussenvulling, achterkantstof en stof voor de afwerkrand/tunnel, maar dat wordt pas bij het laatste bootje aangegeven, omdat je de bootjes ook apart kunt gebruiken.


Vandaag het patroon voor het eerste bootje: je ziet het bovenop/vooraan op de foto

Klik HIER voor het paper piecing patroon. (Klik op het woord ‘HIER’ om het patroon te verkrijgen): print het uit op 100% = ware grootte.

Na het uitprinten even het volgende voor de niet-kenners van paper piecing: de kant waar lijnen en nummers staan is de kant waar je op naait, op de andere kant leg je je stofjes: dat wordt de goede kant. Je patroon staat dus eigenlijk in spiegelbeeld: dat is normaal bij paper piecing. Als je nog nooit via deze techniek hebt gewerkt, kijk dan goed naar de aanwijzingen.

De nummers geven de werkvolgorde aan

Bij paper piecing is nummer 1 altijd het stukje waar je het lapje stof op plakt of (tijdelijk) met spelden vastzet. Ik plak liever, want met spelden maak je gaten in het papier, waardoor het kan scheuren. De rest van de lapjes worden op het papier genaaid.


Werken met de Add-a-Quarter liniaal en een vouwmal

Wil je weten hoe dat werkt? Kijk dan naar mijn Blogbericht ‘Mix and Match: spelen met kleuren Fossil Ferns’ van 14 februari 2019. Stap voor stap leg ik uit hoe je via deze liniaal een paper piecing patroon gaat maken. Dat kun je ook bij dit blokje toepassen.

Je hoeft niet met de Add-a-Quarter liniaal en vouwmal te werken, maar het is wel handig. Als je al eens een quilt met de paper piecing patronen van Judy Niemeyer hebt gemaakt, dan weet je hoe het werkt. Je kunt ook je ‘gewone’ quiltliniaal gebruiken (als het maar een officiële quiltliniaal is, die hoog genoeg is om met een rolmes te gebruiken), je rolmes en een snijmat.

En heb je dat niet? Gebruik dan steeds een scherpe stoffenschaar voor het knippen van de onderdelen van stof, en uiteindelijk een schaar die door stof EN door papier knipt, om een blok dat klaar is op maat te knippen.

Werkwijze:


Knip het paper piecing patroon uit, RUIM voorbij de stippellijn. Dit is een extra marge om zeker te zijn dat alle stofjes over de stippellijn gaan vallen.


Maak een papieren malletje van elk onderdeel dat je op het patroon ziet staan: de afmetingen daarvan moeten altijd inclusief naadtoeslag zijn, dus teken de vorm van het onderdeel en voeg daar ca. 1 cm naadtoeslag aan toe. Zet nummers op de malletjes met dezelfde getallen als op de onderdelen – kijk hiervoor op het patroon – om ze voor de juiste plek te kunnen gebruiken.


Zoek dan kleuren/stofjes bij de onderdelen, waarbij het volgende van belang is voor het kiezen van de kleuren:

 • Onderdelen 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 16 en 17 krijgen een lucht-kleur
 • Onderdeel 1 een kleurrijke kleur voor het zeil
 • Onderdeel 4, 7 en 10 zijn ook zeilen: je kunt ze allemaal verschillend kleuren, of gebruik voor deze 3 zeilen 1 kleur (dat heb ik gedaan)
 • Onderdeel 13 een leuke kleur voor de boot zelf
 • Onderdeel 18 een waterkleur – ik heb hier een groen/blauwe kleur voor gebruikt.
 • Hierna heb ik de stoffen gestreken (vouwen eruit) en alle onderdelen geknipt.

Draadrichting van stof is niet belangrijk: je werkt immers op een papieren ondergrond die voor stabiliteit zorgt.


Stap voor Stap

Knip het lapje stof voor onderdeel 1 op de afmeting van het malletje: leg het malletje op de ACHTERKANT van het stofje, want – zoals hierboven stond aangegeven – je werkt in spiegelbeeld. Omdat je het malletje al MET naadtoeslag hebt gemaakt, kun je de stof langs de randen van het papieren malletje afknippen.


LET OP: kijk goed hoe je het malletje hebt neergelegd: precies zo, maar dan omgekeerd, moet het stofje op de paper piecing ondergrond komen te liggen. Als je alle stoffen onderdelen geknipt hebt, leg alles dan op volgorde neer, zodat je zeker weet dat alles klaar is voor het opnaaien: het ligt wel omgekeerd, omdat je nu de malletjes bovenop hebt liggen, met de nummers = werkvolgorde.


Zoek nu op de achterkant van het paper piecing patroon onderdeel 1 op: leg het papieren patroon op een WITTE ondergrond, dan zie je alle lijnen van de andere kant goed doorschijnen. Let op hoe groot het lapje moet zijn om het hele onderdeel PLUS naden te bedekken. Ik heb dit even aangegeven met een groene stippellijn.


Het lapje voor onderdeel 1 wordt op de ‘andere kant’ van het paper piecing patroon met een beetje Bohin Glue Pen lijm vastgeplakt: dit is het enige lapje dat niet genaaid wordt. Ik heb alles even neergelegd, met de goede kant naar boven: zo zie je dat de goede kant van de stof nu te zien is. Voor het naaien draai je alles om en werkt op de andere kant met de lijnen.


Werk je met de Add-a-Quarter liniaal? Dan gebruik je de vouwmal om die op de dichte lijn (naailijn tussen 1 en 2) te leggen, het papier daarop om te vouwen, de Add-a-Quarter liniaal leg je daarna tegen dit geheel en het teveel aan stof = buiten de 1/4 naadtoeslag van de liniaal, wordt afgesneden. Zo krijg je een rechte stofrand, waar je het volgende lapje (in dit geval no. 2) gelijk mee legt.
Werk je met een gewone quiltliniaal, vouw dan ook het papieren patroon om op de dichte naailijn tussen 1 en 2, en snij alles wat meer dan een halve centimeter of 1/4 inch (net of je met een metrische of inch quiltliniaal werkt) af, om de genoemde rechte lijn te krijgen.


Leg de stof voor onderdeel 2 omgekeerd tegen het stofje/onderdeel nummer 1. De randen/naadtoeslagen van beide stofjes moeten zoveel mogelijk gelijk liggen. Om te voorkomen dat deze stofjes gaan verschuiven, terwijl je het geheel naar je naaimachine brengt, kun je wat Bohin Glue Pen lijm OP de naadtoeslagen zetten – dit is stoffenlijm die uiteindelijk uitdroogt, en geen probleem is voor de naald van je machine: daar komt de lijm overigens niet bij in de buurt, zolang je maar van de naailijn zelf wegblijft met lijmen.


De lijn tussen stofje 1 en stofje 2 is de naailijn: naai met KLEINE steekjes (zet de steeklengte lager) op deze lijn. Begin een paar steken vóór de lijn


en eindig een paar steken ná de lijn, om alles goed vast te zetten.


Zo ziet de eerste naailijn met steken er uit. Kleine steekjes, om naderhand het papier makkelijk weg te kunnen scheuren.


Sla nu stofje 2 naar de goede kant om en strijk het plat: let op dat de naadtoeslagen van dit lapje allemaal OVER de volgende naailijnen komen te liggen, oftewel dat niet alleen onderdeel 2 bedekt is, maar ruim daar overheen.


Pak stofje 3 en naai deze op de naailijn tussen 1 en 3, op dezelfde wijze als bij 1 en 2.


Hier zie je weer dat ik de stofjes gelijk leg, voordat alles genaaid wordt: de twee lapjes = opgenaaide lapjes en nieuw nog los lapje, liggen met de goede kanten op elkaar.


Lapje 3 wordt weer naar de goede kant omgeslagen en gestreken.


Hierna stofje 4, enz. Zorg ervoor dat de stofjes aan de kanten VER over de stippellijnen = rand naadtoeslag van het blokje, komen.


Heb je alles t/m onderdeel 12 opgenaaid, dan ben je toe aan onderdeel 13 = het bootje zelf. Deze wordt aan de kant van 2/6/9/12 vastgezet.


Hiervoor leg ik mijn vouwmal op de dichte/naailijn die straks 13 aan het geheel moet zetten, vouw het paper piecing patroon daar weer omheen, leg de Add-a-Quarter liniaal er tegenaan, en snij het teveel aan naadtoeslag weg, voordat lapje 13 erop gelegd wordt.


Lapje 13 kan er zo opgenaaid worden.


Daarna naar de goede kant omslaan en weer strijken. Dit strijken is om ervoor te zorgen dat alle lapjes strak op het papieren patroon komen te liggen, zonder dat ze per ongeluk gevouwen worden of gekreukeld zijn.


Nog even om duidelijk te laten zien: alle begin- en eindsteken worden tot IN de naadtoeslag gemaakt: dit voorkomt losschieten van stekenrijen, zodra je het papier weg gaat scheuren. Op de foto hierboven is dat goed te zien.


Als laatste is lapje 18 voor onderdeel 18 aan de beurt: het is maar een smal strookje dat je uiteindelijk blijft zien, maar toch belangrijk vanwege het toevoegen van extra kleur. Voordat je het lapje op gaat naaien, eerst weer de naden van alles wat hiervoor is genaaid = bij de naailijn (17, 15, 13, 14 en 16) netjes afsnijden. Omdat ook lapje 18 lang is, zet ik het – net als bij vorige lapjes – weer even OP de naadtoeslag vast met de Bohin Glue Pen, voordat ik het geheel naar de naaimachine breng. Zie je: zo gebruik je helemaal geen spelden!


Is alles bedekt? Dan is je patchwork/paper piecing blokje klaar. Strijk het voorzichtig op de goede kant = niet te heet (eventueel een katoenen stofje tussen strijkbout en blokje).


Dit is de achterkant: let op hoeveel stof er over de randen heen valt. Zelfs meer dan nodig, maar liever teveel stof dan te weinig (omdat je dan het stofje er weer af moet halen en een groter stukje moet gebruiken).


Hierna kun je het blokje terug snijden: exact op de stippellijn, door papier en stofjes heen. Of knip het met je stoffenschaar.


Dit gaat er bij mij af: stukjes stof en een klein strookje papier: alles wat BUITEN de stippellijn aanwezig was.

Op dit punt kun je het papier voorzichtig van het blokje wegscheuren: doe dat in omgekeerde volgorde voor makkelijk wegscheuren en kijk uit dat er geen steken losschieten. OF: wacht totdat alle blokjes klaar zijn.


Je blokje is nu klaar en goed op maat. Leg weg tot je alle zes de blokjes hebt gemaakt, of gebruik het (nu al) zoals je wilt. Want je kunt dit blokje meerdere keren uitprinten om bv. een quiltje te maken met alleen dit bootje…


Als je wilt kun je de getekende papieren malletjes bewaren: als je dit blokje nog een keer of zelfs meerdere keren wilt maken, heb je de malletjes al gemaakt. Handig toch?

Veel plezier met het maken van het eerste bootje, de volgende keer blokje 2, tot dan!

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam