Creatieve berichten over naaien

Een maxi-jurk naaien uit een paneelstof

Laatst kocht ik deze mooie paneelstof van ZNOK (FraMia Design). Ik vond het zonde om deze stof in ‘delen’ te knippen. Dus ik wilde er graag een lange jurk van maken, met één voorpand en één achterpand. Ik zocht op internet naar geschikte patronen en vroeg in een naaigroepje om tips. Uiteindelijk besloot ik om een patroon van een goed passend t-shirt aan te passen en er een maxi jurk van te maken.
Op Pinterest staan ook allemaal tips hoe je zelf een patroon voor een maxi jurk tekent.

Werkwijze

Allereerst heb ik mijn t-shirtpatroon overgetrokken op patroonpapier. Vervolgens heb ik de middellijn getekend en hier de maximale lengte van de jurk op afgetekend. Daarna heb ik de stofbreedte gemeten (na het wassen van de stof), zodat ik onderaan de zoomlijn kon aftekenen hoe breed de jurk maximaal mocht worden. 
Vergeet ook je heupwijdte niet! Als laatste trek je een vloeiende lijn van de heupwijdte naar de zoom van de jurk. 

Het patroondeel van het voorpand.

 Het naaien

Ik heb als eerste de schoudernaden gestikt en de mouwen genaaid. Vervolgens heb ik met de bernette funlock 48 één zijnaad gestikt met de locksteek. In de andere zijnaad wilde ik een split maken. Deze naad heb ik dus niet met de locksteek gestikt.

Mouwen naaien

De tweede  zijkant van het voorpand en achterpand heb ik afgewerkt met de locksteek. Tricot rafelt niet, maar ik vond het voor de afwerking mooier om de stof eerst te locken. Vervolgens heb ik de mouw en zijnaad (tot het punt van de split) met een rekbare steek op de naaimachine gestikt. 
Het gedeelte van de split heb ik met een tijdelijk stiksel gestikt. Hiervoor gebruikte ik een hele grote rechte steek op de naaimachine. Dit stiksel torn je later weer los. 

Links: rekbare steek van de naaimachine tot het punt waar de split komt. Rechts: grote rechte steek voor een tijdelijk stiksel.

Vervolgens heb ik de zijnaad open gestreken. 

Strijk de zijnaad van de split open.

Daarna heb ik de split aan beide kanten doorgestikt met een smalle coversteek. 

Met een smalle coversteek stik je de zoom van de split door. Je stikt aan beide kanten van de split.

De stof heeft zoveel mooie kleuren, dus het was nog lastig kiezen met welk garen ik de zomen ging stikken. Maar uiteindelijk koos ik (veilig) voor groentinten. 

Nadat ik aan beide kanten de split had doorgestikt, was het tijd om het tijdelijke stiksel los te tornen. Bovenaan de split heb ik met de naaimachine nog een stukje horizontaal gestikt, zodat de split niet verder los kan gaan. 

Torn het tijdelijke stiksel weer los.

Als laatste moest de zoom nog. Met een zoommaatje heb ik 2 cm afgemeten, de hele zoom gespeld en gestreken. Daarna kon ik de zoom doorstikken. 

Zoom stikken

Het resultaat

De voorkant
 

De achterkant

De split

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Johanna nvt

  Die jurk is heel mooi doordat het een heel mooie stof is!

  Het was nog mooier geweest,als vanaf de taille naar de zoom toe,de naad recht naar beneden was geweest,

  Nu trekt het stof zich, je ziet het bij het split al…omdat het naar beneden toe smaller is…

  Jammer is dat.

   

  • Jessie Derks

   Hallo Johanna,

   Dat is dan vast een vertekend beeld. De jurk is aan de zoom niet smaller, maar dat is op de foto misschien niet goed te zien.

 • Johanna nvt

  Men bied een gratis patroon aan,maar waarom ZIET men dan  niet duidelijk staan,

  waar dat patroon te vinden is? Het is gewoon zoekwerk altijd,niet leuk dus.

  Liefst gelijk bovenaan op de site aangeven:

  Hier jurk patroon Downloaden

   

  • Jessie Derks

   Hallo Johanna,

   In de blog wordt uitgelegd hoe je van een T-shirt patroon een jurk kunt tekenen. Er is geen gratis patroon te downloaden.

   Groetjes Jessie

  • Amber Luijbregts

   Beste Johanna,

   Bedankt voor uw feedback. Helaas is er een fout geweest, waardoor op Pinterest stond dat er een gratis patroon beschikbaar was. Dat is helaas niet het geval en zal dan ook worden aangepast. Onze excuses voor het ongemak. Hopelijk kunt u alsnog veel inspiratie halen uit Jessie’s project!

   Groetjes,
   Amber

 • Leni Roos

  Jammer dat je niet wat extra stof hebt gekocht. Dan zou het een doorlopend patroon zijn geweest. Prachtige stof!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam