Creatieve berichten over quilten

Fussy Cutting stroken uit een mooie printstof

Soms heb je een quiltstof met mooie, grote print, of een bijzondere herhaling, waarvan je de print zelf wilt benutten om in stroken (sashings) te gebruiken. Dan is het zaak om die herhaling op te zoeken, en uit te snijden. Niet zo moeilijk, maar wel even goed kijken hoe de print van de stof in elkaar zit.

Wat is ‘Fussy Cutting’?

Dat is een techniek van snijden van quiltstoffen, waarbij je zeer bewust een deel of motief van de stof opzoekt/uitzoekt om de (vaak grotere) print te benutten voor bijzonder effect in je quilt. Meestal wil je meerdere delen van exact hetzelfde stuk uit de stof snijden, om ze bij elkaar te gebruiken, zoals bv. in een ster, een Kaleidoscope, een hexagonquilt enz.


Ik heb bijvoorbeeld heel veel hexagons gesneden voor mijn Hexagon quilt, waarbij de herhaling/het aantal hexagons per ‘blok’ juist dit Fussy Cutting laat zien. Een bepaald deel wordt dan maal x gesneden uit de stof, waardoor je wel veel stof ‘verbruikt’, omdat je er gaten in snijdt, maar omdat het om de speciale uitstraling van de print gaat, moet je dat (helaas) maar voor lief nemen. Je ziet een deel van mijn hexagonquilt (in wording) waarbij in het middelste deel 6 ruiten met dezelfde print bij elkaar komen, en in de randen (1e rand exact, 1e rand om en om dezelfde fussy print). Dit werkstuk maak ik overigens met de hand.

Belangrijk is om zo’n mooie print stof wel VEEL MEER meters aan te schaffen dan normaal (zeker bij grotere prints), anders kun je de herhaling in prints niet pakken. Bij kleine printstoffen vindt je elke ca. 30 cm (ca. 12 inch) een herhalingspatroon, bij grotere printstoffen kan dat wel 60cm of meer zijn.

Vooral bij het snijden van (grotere en langere) stroken kun je een flink deel uit de breedte of lengte van de stof moeten snijden, en een groot stuk verderop pas het volgende exacte (herhalings)deel tegenkomen: dat kost dus veel stof.
Maar het is de moeit waard!


In dit geval wil ik stroken snijden waarvan de prachtige grotere print op gaat vallen in grotere stroken, bij paper piecing onderdelen. Ik heb van één stof de stroken al gesneden: kijk maar eens hoe mooi dat is. Omdat ik van deze stof maar een halve meter had, kon ik geen 4 exact dezelfde stroken snijden (het scheelde een klein stukje), maar wel 2 aan 2, en dat is prima, omdat ik er 2 aan de ene kant ga gebruiken, en 2 aan de andere kant van de quilt. De stroken 1 en 2 zijn exact hetzelfde, stroken 3 en 4 bijna hetzelfde, maar de print staat andersom. Dit heb ik zo berekend, voordat ik ging snijden: bij 1 en 2 zie je dat aan de linkerkant een grote print staat, en die staat bij 3 en 4 aan de rechterkant.

Afmetingen en liniaal voorbereiden.


Allereerst is het belangrijk dat je de afmeting van zo’n strook bepaalt: afgewerkte maat + naden. In dit geval is het een Amerikaans patroon, dus werk ik met inches. Ik gebruik wit tape om op de liniaal te plakken, zodat ik het deel dat de exacte maat + naden moet worden direct zie. Zo kun je met dit afgebakende deel al ‘zoeken’ op de stof. Je hebt overigens speciaal tape wat je voor je quiltliniaal kunt gebruiken, om een bepaald deel af te bakenen. Ik had dat niet bij de hand, heb correctietape gebruikt, dat er niet zo makkelijk af ging: maar met terpentine lukte dat wel.


Bij een lichtere variant = dezelfde print als degene waar ik al stroken van gesneden had, moet ik de plekken weer opzoeken waar ik ‘voldoende’ herhaling uit kan snijden. Ik heb de donkere variant (al gesneden) er even bovenop gelegd, onder de liniaal, om te laten dat de stoffen overeen komen. De liniaal geeft het gebied aan wat ik straks van de lichte stof ga snijden.


Hier zie je de liniaal op dát gedeelte liggen, nadat ik de donkere strook weggehaald heb: dit stuk ga ik snijden. Eerst langs de bovenkant/linkerkant van de liniaal, omdat dát deel aan de rand van de liniaal ligt, daarna draai ik de liniaal om en snij de andere lange en korte kant uit de stof.


Omdat ik dezelfde print die ik al eerder gesneden had op een lichtere variant wilde leggen, kon ik makkelijk ‘zoeken’ naar dezelfde herhaling. Via de pijltjes laat ik zien dat je de print van de onderste stof gelijk moet leggen met de print van de strook die er bovenop ligt.


Hoe je ook ‘zoekt’, zorg ervoor dat alles netjes gesneden is, zonder dat de liniaal verschuift.

Omdat ik nóg zo’n strook nodig heb (twee stuks totaal), leg ik deze strook op een ‘volgende’ plek van mijn stof, om zo dezelfde herhaling/print op te zoeken: de pijlen geven weer aan waar de printjes exact op elkaar moeten liggen. 


Ik til soms de stof even op, om te zien of alles exact op elkaar ligt…


en snij deze dan ook uit. Deze twee stroken zijn exact gelijk. Nu snij ik nog twee stroken, die nét even anders zijn, omdat ik ook hier maar een halve meter stof heb: ik gebruik ze voor de sashings straks dan ook twee aan twee.

De vier stroken zijn gesneden.


Hierboven zie je de 4 stroken van de lichtere stof: strook 1 en 2 zijn hetzelfde, en 3 en 4; ik heb ze om en om gelegd, om te laten zien hoe de bloemen/motieven steeds de andere kant op wijzen. Je kunt stroken op allerlei manieren neerleggen voor speciaal effect, maar in ieder geval komen de bloemen mooi uit in de quilt.


Bij een andere bloemenstof, met kleinere herhaling, heb ik ook exact dezelfde stroken gesneden: weer 2 aan 2, omdat ik ook dáár maar een halve meter van had (nogmaals: neem ruim de stof, als je bv. 4 exact dezelfde herhalingen eruit wilt snijden). Aan alle vier de kanten valt straks wel het deel van de naadtoeslag weg, houd daar rekening mee. Neerleggen van de liniaal = opzoeken van een ‘rechte’ lijn van de print: dat kan betekenen dat je de liniaal soms een beetje scheef moet leggen, omdat de print niet exact recht op de stof gedrukt is.


De eerste strook is gesneden, ik leg deze op de stof om zo voor de 2e strook de herhaling te zoeken: de pijltjes geven weer aan op welke printjes ik moet letten.


Even opgetild om te kijken of de herhaling goed ligt/klopt. En dan heb ik ook hier mooie stroken van gesneden. Het kostte even wat tijd, maar dan heb ik straks wel prachtige sashings!

Kijk eens anders naar mooie printstoffen: zoek een groter motief op, en volg de herhaling. Gebruik dit om je quilt een bijzondere uitstraling te geven: weer eens wat anders!

 

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam