Creatieve berichten over naaien

Ik ging naar een festival met… mijn BERNINA’s

Jawel! We stikten met een recyclingteam onder de naam Mestival. We recycleren met BERNINA. Ik ging naar een festival met… mijn BERNINA’s

Festival Dranouter (B) gaat jaarlijks door tijdens het eerste weekend van augustus. Het festival heeft veel aandacht voor het minimaliseren van de milieu-impact. Mijn voorstel van januari 2018 om campingvondsten te recycleren, sloeg dan ook onmiddellijk aan.

Hoe het allemaal begon:

Na de vorige editie raapten we achtergelaten spullen op van de camping van de festivalgangers. We vonden vooral zeilen van partytenten en kampeertenten. We verzamelden dus wat bruikbaar leek.

En uiteindelijk Festival Dranouter 2019:

Op 3 en 4 augustus 2019 ging het festival door. We trokken we met een team van 5 medewerkers én 4 naaimachines naar Dranouter:

Heel wat voorbereiding voor het zover was (Ik ging naar een festival met… mijn BERNINA’s):

In maart en juli 2019 gingen we met 36 vrijwilligers aan de slag om van het bruikbaar materiaal nieuwe items te maken. Er was een variatie aan rugzakken, regencapes, verkleedkledij voor kinderen, speelmat, handtasjes, vlaggenlijnen, …

.

Ook jongeren werden er vanaf het begin bij betrokken. Wel 3 klassen van de afdeling ‘Mode en Creatie’ van de school H. Familie in Ieper deden enthousiast mee. Ze stikten elk een eigen ontwerp, maakten patronen en werkbeschrijving op. De leerkrachten koppelden dit aan projectvakken rond duurzaamheid en milieubewustzijn.

In vorige blogberichten vond je de werkbeschrijving  en de toegepaste functies op de BERNINA 710 terug van een aantal prototypes:

  1. Een trendy handtasje
  2. De veilige zomerrugzak
  3. De ultieme man-bag
  4. Een autobaan-speelmat
  5. Feestelijke vlaggenlijnen

Ik was aanvankelijk toch een beetje bang om mijn mooie BERNINA 710 mee te nemen. Zouden we droog weer hebben? Het stof op een droge zomerdag, ‘s avonds achterlaten in een materiaalcontainer… Ik dacht dat het de machine geen goed zou doen.

Daarom koos ik er uiteindelijk voor om 2 vintage machines mee te nemen:

Hanne stikte op de BERNINA 1090. Dit was mijn eerste BERNINA, die ik in 1991 kocht. Eén van de eerste elektronische modellen, trouwens. Op deze machine leerde ik met de kniehevel werken, het gemak van de boven/onder stopfunctie voor de naald (met kick-back op de pedaal) en het instellen van naaldstandposities.

Dank aan Laurens Charlet photography voor de foto

De BERNINA 717 kreeg ik in 2017 als containerparkvondst, ze werd door mij in een theaterwandeling (tijdsgeest anno 1967) gebruikt.

Het blijft een stevig werkpaard. Tot mijn verrassing kon ik er ook het biaisbandaccessoire nr 87 op vastzetten. Dit dankzij het gebruik van een wat kleinere schroef om tientallen meters vlaggenlijnen te stikken. Je merkt dat een oudere machine zeker niet hoeft afgeschreven te worden!

En wat gebeurde met de gemaakte gadgets?

Het waren er bijna 100. Onze gemotiveerde verkoper Dominiek ging intussen aan de slag om festivalgangers aan te spreken. We verkochten ongeveer de helft van de spullen. De rest gaat nadien nog naar de schoolwinkel van de meewerkende school. De opbrengst gaat naar het Bosfonds van Festival Dranouter. Er wordt samengewerkt met BOS+ om de milieuimpact te verminderen.

Dank aan Laurens Charlet photography voor de foto

We kregen enorm veel positieve reacties. Enkele mensen contacteerden ons om het verhaal verder te zetten. Ze wilden ook in andere settings verder met een recyclageproject aan de slag gaan. Er werd gevraagd om bij een volgende editie mee te werken. Het blijft echter bij een eenmalig project. We willen de festivalgangers niet het sein geven dat het goed is om bruikbaar materiaal achter te laten.  Verspil niet met de gedachte dat vrijwilligers er nog wel iets zullen mee doen. Het is een signaal om te hergebruiken.

Het is dus echt waar! Ik ging naar een festival met… mijn BERNINA’s

Op die manier werd het Mestival project uiteindelijk mooi afgesloten. Dank aan alle medewerkers!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: afgedankt zeil, kunststof folie, partytentzeil, tent
Benodigde producten:
BERNINA 1090
BERNINA 710
BERNINA 710
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam