Creatieve berichten over borduren

Les 123: BERNINA Borduursoftware V8: Multi-Hooping deel 3 – uitvoering borduurwerk krans

Bij de vorige twee lessen – nr. 121 en 122 – heb ik alle voorbereidingen voor het bewerken van een groot borduurmotief via Multi-Hooping laten zien. In deze les – meer praktijkgericht – laat ik je zien hoe ik dit borduurwerk via 2 inspanningen op mijn B770QE met borduurmodule laat maken.

De papieren patronen


De vorige keer heb ik de het borduur ontwerp bloemenkrans op de USB stick gezet, in 2 inspanningen wordt dit gemaakt. Afdrukvoorbeeld op 100% uitgeprint, en dat laatste ga ik eerst aan elkaar tapen, om een voorbeeld op ware grootte te krijgen. 


Zowel het grote voorbeeld, waar beide Jumbo Hoops bij elkaar staan, heb ik ter beschikking,


en ook de nu twee aparte ringen: rood = rechts, 1e, blauw = links, 2e.


Om te bekijken hoe alles straks bij elkaar moet komen, leg ik beide papieren mallen met de markeringspunten op elkaar. Alles klopt.


Markeringen op de stof

Dan ga ik de (gestreken) helblauwe jeansstof neerleggen, goede kant naar boven. Op die stof geef ik markeringen aan met witte kleermakerskrijt. Deze kleur laat zich het beste zien op de jeansstof. TIP: eerst even op een zijkantje uitgeprobeerd, ook of het makkelijk weer te verwijderen is. Zoals je ziet heb ik bij beide papieren mallen het midden opengeknipt, zodat ik die kan gebruiken om een middenmarkering te zetten.


Dit zijn de markeringen die ik met witte kleermakerskrijt heb aangebracht: zo kan ik straks alle belangrijke punten terugvinden.


Ik gebruik andere kleuren dan de oorspronkelijke: dat heb ik niet bij het borduurontwerp via V8 zelf gewijzigd, maar door andere klosjes/kleuren Sulky Rayon 40 neer te pakken, en die op volgorde van borduren klaar te zetten. Dat is het makkelijkste om snel met andere kleuren dan de originele kleuren te werken.

Belang van de juiste versteviging

Als versteviging gebruik ik Filmoplast: de papieren bovenlaag kan ik verwijderen, waarna de ‘plak’ onderlaag te gebruiken is om de stof direct op te leggen, zodat deze niet meer kan verschuiven. Filmoplast heeft aan de voorkant = afdeklaag, een ruitjesverdeling. Niet in cm. maar toch handig om via de lijnen te zien of alles recht ligt. Die bovenlaag gaat er – na het inspannen – uit, om zo de plaklaag open te leggen. Deze plaklaag is meerdere keren te gebruiken: mocht de stof niet direct goed liggen, kun je deze er af halen en opnieuw positioneren. Deze versteviging is ook scheurbaar, dus kun je alles aan de achterkant wat buiten de borduurmotieven valt zoveel mogelijk weghalen.


Ik gebruik de papieren mal voor de rechterkant om te zien waar het middenpunt moet komen, en teken met blauwe stift de middenmarkering.


De stof op de borduurring geplaatst (zwevend – door de ‘plak’ van Filmoplast kan dit): de middenmarkering op de stof gelijk gelegd met de markering op de versteviging.


En dan de controle door de papieren mal weer even op de ring te leggen, en bij de zijkanten/rondingen rechts van de borduurring te kijken of alles nog klopt. Tot zover prima.


Hierna alle overhangende stukken stof met spelden langs de randen aan de versteviging vastgezet, zodat er niets onder of tussen de borduurring kan komen tijdens het borduren, en daarna de borduurring met stof op de borduurmodule, onder de machine/naald geplaatst.

Natuurlijk controleer ik via de machine wel of het middenpunt klopt: via het tekentje voor het opzoeken van het middenpunt op de machine zag ik dat het toch niet helemaal goed zat. ALTIJD UITGAAN VAN HET MIDDENPUNT OP DE MACHINE, hoe goed je mal van papier ook is. Omdat het om een groot motief gaat, kon ik het middenpunt niet ‘opzoeken’ door aan de rechter knoppen van de machine te draaien. Meestal gebruik ik die al het middenpunt iets te ver zit, door naar boven/onder of naar links/rechts te gaan via de knoppen, maar dat kon niet bij dit borduurmotief: op mijn beeldscherm verschenen rode lijnen = buiten de veiligheidslijnen. Dan maar de stof nog even anders positioneren, en daarna was alles klaar om te borduren.

Het eerste deel borduren


Daarna alles laten borduren. Het gaat prima: door de plaklaag van de Filmoplast blijft de stof op de versteviging zitten, tijdens het borduren. Normaal gesproken laat ik nog een rijgrand om het geheel zetten, maar dat kon hier niet, omdat het borduur ontwerp al heel dicht bij de rand van de Jumbo Ring kwam. Als je een niet-plakbare versteviging zou gebruiken, is dat wel verstandig (ivm. verschuiven), of gebruik dan een lijmverstuiver, die je heel dun op de versteviging spuit.


Als de 4 kleuren/objecten geborduurd zijn, geeft de machine in dit geval nog een 5e = rode kleur aan (ik heb de laatste kleur garen laten zitten = donkergroen): dit is omdat er twee markeringen gezet gaan worden, die de aansluiting van de 2e inspanning aangeven: geweldig, zo weet ik nóg beter of alles straks gaat kloppen. Op de foto zie je het gemaakte kruissteekje/markering linksboven, linksonder is er ook één gemaakt.

Het 2e deel positioneren


Ik heb de papieren mal met de kruisjes op de gemaakte kruismarkeringen gelegd, en wat contouren van de geborduurde bloemen overgetekend: zo zou het moeten kloppen.


Het middenpunt heb ik op de ingespannen Filmoplast getekend, en ook op mijn stof (witte kleermakerskrijt): met een speld prik ik door beiden om dat gelijk te krijgen, voordat ik de stof weer rondom met spelden ‘uit de weg’ zet.


Dan het linkerdeel borduren: blijft spannend, dat secuur plaatsen van de stof met de 1e helft van het borduur ontwerp. Maar er is een handigheidje: omdat er markeringspunten gemaakt zijn – bij de 1e helft – maakt mijn B770QE vanwege de instellingen in de BERNINA Borduursoftware V8 ook weer markeringspunten. Dus voordat er iets geborduurd gaat worden, worden er twee kruisjes gemaakt: 1 onder en 1 boven. Die moeten exact op elkaar komen te liggen. Ik heb eerst de onderste laten borduren, dat ging goed: op de foto hierboven kun je onder het voetje de twee op elkaar gemaakte kruisjes zien.


Op de foto hierboven zie je dat de machine 7 steken gaat maken met een 1e kleur = niet de kleur van het borduurwerk zelf, maar van de markeringstekens. Bij elke inspanning – als je tenminste markeringspunten hebt aangegeven in V8 – maakt de machine bij de 1e inspanning als laatste de markeringspunten, en bij de 2e en elke volgende inspanning als eerste, ter controle. Heb je bv. 3 inspanningen, dan krijg je bij inspanning 1 als laatste, inspanning 2 als eerste én als laatste en bij inspanning 3 alleen als eerste deze markeringen als steekjes.

Daarna de machine naar de positie van de 2e = boven laten gaan, en daar zag ik dat ik zeker 1 cm verkeerd zat. Machine stil gezet, borduurring voorzichtig weggehaald en de stof herplaatst. Borduurring weer op de machine gezet en daarna zat het goed. Het tweede kruisje ook laten maken en daarna het borduurwerk.

Het is wel een kwestie van secuur werken. Ik merkte dat je niet alleen naar het papieren patroon moet kijken maar dus ook naar wat er daadwerkelijk via de machine gemaakt gaat worden. TIP: zet MEER markeerpunten, om zo NOG secuurder te kunnen werken. Dat is iets dat ik de volgende keer bij Multi-Hooping zeker ga doen. Door het een keer uit te proberen, zie je ook waarom iets gedaan moet worden.

En dan ben ik blij dat ik Filmoplast als versteviging heb gebruikt: de stof kan meerdere keren op de plaklaag gelegd worden en er weer afgehaald. De plaklaag blijft bruikbaar. Bij een niet-plakbare versteviging kan alles tijdens het positioneren steeds te ver verschuiven: dit blijft in ieder geval goed liggen.

Het 2e deel borduren


Het borduren gaat weer op een rustig tempo: ik wil liever wat langzamer werken zodat het goed gaat, dan de machine op volle snelheid zetten met vervelende gevolgen.

Het rechterdeel is klaar: het heeft wel wat uurtjes borduren gekost (daar moet je wel rekening mee houden), maar dan heb je ook wat.

Nu het spannende deel: de linkerkant inspannen en laten borduren. Als alles maar goed bij elkaar komt, ben ik blij.

Het eindresultaat


Het is gelukt: een mooie krans, die ik later tot een quiltproject ga werken. Het is niet helemaal perfect: onderaan toch een kleine verschuiving (zie rode rondje), maar prima voor de 1e keer Multi-Hooping. En juist ómdat ik dit nog ga quilten, kan ik de kleine oneffenheden vanwege het nét niet goed aansluiten gebruiken om wat meer steeltjes en blaadjes aan te brengen, uit de vrije hand, zodat alles er prima uit gaat zien. Niet dat ik me er te makkelijk vanaf maak, want ik heb écht m’n best gedaan om alles zo goed mogelijk te laten aansluiten… ik weet alleen dat de uiteindelijke afwerking bepaalt hoe alles er uit komt te zien. Dus als het niet helemaal in orde is: wanhoop niet maar maak er iets moois van.

Dat is mogelijk vanwege de keuze van het borduur ontwerp met losse objecten. Heb je een gesloten en gesplitst object bij Multi-Hooping, dan móet het echt aansluiten – gebruik dan de beide knoppen rechts van de B770QE om alles nóg fijner naar links/rechts of boven/onder te plaatsen, zodat alles tot op de millimeter past.

Zo heb ik je in 3 delen Multi-Hooping laten zien. Nu was dit betrekkelijk eenvoudig, omdat de enige echte aansluiting die goed moest verlopen een steeltje was dat tussen twee bloemblaadjes moest vallen. Verder lag alles ‘los’. Ik heb geen objecten gesplitst, wat je zou moeten doen in V8 als het object op zich te groot is voor 1 inspanning: als je dat wel gaat doen, is een aansluiting nóg belangrijker.

Kijk in dat geval hoe je een zo natuurlijk mogelijke splitsing kunt maken, dus geen rechte lijnen, want dat valt meer op dan bv. twee gebogen lijnen die in elkaar moeten grijpen. Later zal ik daar nog een keer aandacht aan besteden, maar voor de volgende keer weer een ander onderwerp, omdat er weer veel vragen binnen zijn gekomen, waar ik via deze BERNINA Blog graag antwoord op ga geven.

Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam