Creatieve berichten over naaien

Een herinnering maken van een oud jasje – deel 1: voorbereiding, knippen en naaien

Ze is al een tijdje weduwe, maar zou binnenkort 50 jaar getrouwd zijn. Dat is niet niks: de herinnering blijft bitterzoet, het gemis gaat nooit over, maar ze slaat zich er goed doorheen: mijn oudste zus – net 71 geworden. Voor deze bijzondere komende trouwdag/datum wilde ik iets speciaals maken, en vroeg haar om een kledingstuk, dat ze nog steeds bewaard had.


Ze gaf me zijn jasje (mooie kwaliteit); ze wilde het na jaren wegdoen, maar niet door iemand laten dragen: ik vroeg of ik het mocht verknippen. Ze wilde daar  graag een herinneringskussen van laten maken.

Het mocht groot worden: 80 x 80 cm – ik maak vaker kussens voor op het voeteneind van haar bed. Of eigenlijk bolle quilts, zou je kunnen zeggen. Het genoemde formaat wordt aan de onderkant (keeropening) deels open gelaten zodat ze er losse vulling in kan doen, en het zo als kussen op het voeteneind kan neerleggen, met een mooie quilt eronder, of rechtop kan zetten bij het hoofdeinde.


Het is een jasje van stof met visgraat: allereerst heb ik de voering er uit geknipt. Ze zakken laat ik zitten, want daar ga ik nog verrassingen in doen.


Daarna heb ik de mouwen los/eruit en open geknipt,


en het lange deel van de rug los gehaald, zodat ik meerder grote stukken overhield. 


Langs de nek en voorpanden heb ik alles zo gelaten als het was: zo kan ik de kraag, revers en knoopsluiting aan de voorkant gebruiken om het een ‘echt’ jasje te laten zijn, op het kussen. De kraag is de verbinding, net als de panden, waar ik de knopen dicht laat (behalve tijdens het borduren).


Patroon gemaakt van ronding mouw/armsgat en stukje bij de schouder, door dit op de voorkant van het jasje te leggen. Het papieren patroon = rechtsboven.


De mouwen die ik losgehaald heb met de goede kanten op elkaar gelegd, en het grootste deel uitgezocht om het patroon op te kunnen leggen.


en dit deel inclusief naadtoeslag uitgeknipt.


Op de voorkant/armsgaten gespeld inclusief naadtoeslag, en het stukje bij de schouder.


Netjes in/op de uitsparing genaaid, zodat het lijkt of er nog een mouw + schouderstuk aanwezig zijn, en daarna de naden op de voorkant doorgestikt. Dit maakt de bovenkant recht.


Deze voorkant van het kussen heb ik recht gesneden, op het formaat dat ik wilde hebben + naden. Niet alles is even glad: het jasje is immers gedragen, en al is het nog zo mooi gebleven, er zijn wat lichte verstoringen. Omdat het als kussen verwerkt wordt, zal dat nog bijtrekken door de dikte van het vullen.


De onderkant van de mouwen met knoopsluiting heb ik weer dichtgenaaid – alsof het nog een mouw is – deze worden later op de zijkanten genaaid: veel te mooi om dit weg te laten. 


De naden open/plat gestreken, met behulp van mijn handperskussen.


Het rugdeel heb ik recht afgesneden, om te gebruiken voor de achterkant: zo wordt bijna het volledige jasje benut; ik houd alleen wat hele kleine stukjes over.


Twee stukken antraciet kleurige fleece heb ik gesneden om links en rechts aan het rugdeel te naaien = de totale maat (met een beetje overruimte nog) voor de achterkant. Ik heb fleece gebruikt, omdat de stof van het jasje wat dikker is, en het fleece lekker zacht aanvoelt.

En dan het borduurwerk:


Links van de revers komt een gedicht: de tekst (veel tegengekomen op Internet) heb ik iets aangepast, en in de BERNINA Borduursoftware V8 bewerkt: lettertype ‘Hand of Sean’ gebruikt. Ook heb ik rozen toegevoegd, die ik een tijdje geleden zelf ontworpen had, en wat ‘swirls’ erbij gezet. Ik ga dit later met de Jumbo Hoop (= grootste borduurring) borduren, met wit borduurgaren = Sulky Rayon 40.


Om zeker te zijn dat het gaat passen op de plek waar ik het wil hebben, maak ik een Afdrukvoorbeeld op 1:1 = ware grootte.


De rozen heb ik nog een keer bewerkt, om losse bloemen van te maken: 1 grote en 2 kleintjes: via de CutWork optie in V8 een rand omheen gezet = knippen, en geen gaten selecteren (vakje bij de linker pijl uitgevinkt). De eerste roos had ik al gedaan, op de afbeelding hierboven zie je dan ook nog maar 4 vakjes onder de rozen. De tweede en derde roos heb ik daarna bewerkt.


En dan zie je in de docker ‘Kleurenfilm’ dat er van elke roos apart 4 kniprichtingen zijn gemaakt. Dat komt omdat ik ‘Voet een CutWork rand toe’ per roos/object moest toepassen. Als ik dat zo zou laten, moet ik 12 x de stand van het mes verschuiven: eerst stand 1,2,3,4, dan weer stand 1,2,3,4 en dan nog een keer stand 1,2,3,4. Dat is overbodig. Om alles in één keer per richting te laten knippen door de CutWork tool op mijn B770QE, heb ik alleen de CutWork snijranden geselecteerd – je ziet in Kleurenfilm dat het vakje met het borduurwerk zelf NIET blauw is, dus NIET geselecteerd, waarna de button ‘Combineer Geselecteerde’ geactiveerd werd.


Daar heb ik op geklikt, en nu zijn er nog maar één keer 4 richtingen om te laten knippen. Dat scheelt veel werk/tijd.

Beide borduurwerken – de tekst met rozen en swirls en de drie CutWork rozen – heb ik op een USBstick gezet, om naar de borduurmachine te kunnen brengen. Gecontroleerd of van beiden 3 bestanden te zien zijn: .BMP, .INF en .EXP. Alles is voorbereid.


Ik heb de tekst/swirls en rozen voor het borduurwerk, en de 3 losse rozen die ik via borduurwerk/CutWork tool uit laat snijden door de B770QE even op het deel gelegd waar ik het straks wil hebben. Dat is nou het handige van een print op ware grootte: je ziet direct of de afmetingen kloppen.


De losse roosjes die uitgeknipt worden kan ik op wat restjes van het jasje laten maken: dan horen ze er echt bij.

Volgende keer laat ik zien hoe alles geborduurd wordt. Kijk je dan weer mee?

Groeten vanachter de naaimachine

 

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Deborah Ongena

    Zo een leuk gedacht! Ik was heel gefascineerd je blog aan het lezen en nu ben ik super benieuwd hoe het eindresultaat gaat zijn! Maar ik zie jammer genoeg nog geen nieuwe blog erover. Heb je het al afgemaakt?

    Groetjes Deborah

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam