Creatieve berichten over quilten

Een herinnering maken van een oud jasje – deel 3: de afwerking

Het kussen met het jasje – voor- en achterkant – zijn bewerkt met borduurwerk. Ze zijn naar mijn idee nog te plat, en hebben nog geen ‘body’, dus ga ik ze nog quilten. Allemaal met de machine: de B770QE en de BSR gebruik ik hiervoor, omdat zo’n stevige massa echt niet met de hand te quilten is. Bovendien is het altijd verrassend wat je – nu naast het machinale borduurwerk – nog verder kunt versieren met steken en met speciale BERNINA tools.

Het quilten.


Bij voorpand heb ik tussenvulling en ecru stof achter het geheel gezet = een sandwich gemaakt, nadat ik aan de achterkant alle hobbels en bobbels en ‘teveel’ aan naadtoeslagen heb weggeknipt. Dit om een glad geheel te krijgen. 


De drie lagen op elkaar gespeld, om verschuiven te voorkomen. En dan kan het quilten met de BSR beginnen. Lijnen quilten langs revers om die vast te zetten en rondom de zakken en mouwen. Verder niet teveel quilten, omdat het accent van de voorkant ligt op de tekst met swirls en de losse rozen. Dit quiltwerk heb ik met zwarte Sulky Rayon 40 gedaan, bijpassende kleur DecoBob/Wonderfil in het spoeltje: het quiltwerk valt door deze kleur wat weg in de achtergrond.


Bij de achterkant heb ik ook tussenvulling ecru stof erachter gezet, en ga daar uit de vrije hand grote veermotieven met de BSR quilten, rondom de tekst: dit omdat het een grote lap is, zonder verdere bewerkingen, waarbij een siereffect mag komen maar ook alle lagen vastgezet moeten worden. Ik werk met witte Sulky Rayon 40, en een bijpassende kleur DecoBob/Wonderfil op het spoeltje. Bij de antraciet kleurige fleece zie je alleen het reliëf goed, de steken minder; dat geeft ook een apart effect. Aan de zijkanten niet helemaal tot de randen gequilt, om het ‘luchtig’ te houden.

De afwerking.


De voorkant en achterkant van het kussen moeten nu tot de juist afmeting gesneden worden: aangezien het binnenkussen 80x80cm zal zijn, is dat ook de maat die ik over moet houden + naden. En al zie je dat niet op de afbeelding hierboven: ik gebruik mijn grote snijmat om onder het geheel te leggen en via rolmes en quiltliniaal op de juiste maat te snijden. 


Dan omgekeerd op elkaar leggen, en langs alle kanten vastnaaien, maar AAN DE BOVENKANT een hele grote opening vrij laten (want ze kijkt het meest tegen de onderkant aan,


dus is het mooier om de keeropening aan de andere kant te zetten, achter de kraag. waardoor deze sluiting minder opvalt. Daarna hoekjes afknippen en omkeren.


Zo ziet de voorkant van het kussen er nu uit, alles versierd wat er op moest komen,


en zo de achterkant: mooie veermotieven, tot ver in de fleece stof. Nu is alles nog plat, maar straks gevuld via de opening,


die komt achter de kraag: zou dit groot genoeg zijn om het binnenkussen van 80x80cm in te krijgen? Gelukkig wel, al had ik wel hulp nodig om het binnenkussen er in te krijgen. TIP voor vulopeningen van ‘kwetsbare’ stof:  Om te voorkomen dat de vulopening kapot getrokken zou worden bij beide zijkanten, heb ik daar extra veel steken gemaakt met de machine: het zal me niet gebeuren dat de stof uitscheurt!


Het binnenkussen heeft (gelukkig) een rits/opening, die ik – nadat ik het in de kussenhoes had gezet, nog in de hoeken kon opvullen. Zo kan ik het geheel optimaal vullen, zodat het voldoende ‘body’ heeft.


De keeropening netjes met de hand dichtgenaaid, zo onzichtbaar mogelijk. De kraag kan er gewoon overheen, zodat er niets meer van de vulopening te zien is. Nu is dit kussen aan twee kanten te gebruiken.


In de zakken: nog wat verrassingen: ik heb nog een aantal witte vlinders laten borduren (op wit vilt, met wit garen) en via CutWork tool uit laten snijden. De vlinder zelf heb ik via les 112 en 113 via de BERNINA Borduursoftware V8 al gemaakt. De grootste is hetzelfde gebleven, de kleinste heb ik gespiegeld en kleiner gemaakt. Beiden ‘gecombineerd’ om zowel het borduurwerk in één keer te laten doen, en daarna alle richtingen in één keer uit te laten snijden.


De vlinders stop ik in de zakken, zodat ze deze ‘vrij kan laten’, losjes op het kussen kan leggen.


De vlinder is voor haar belangrijk (symbolisch), waarmee ik dit werkstuk nog persoonlijker kan maken.


Dit was een mooi werkstuk om te maken. Fijn te weten dat ik een stukje herinnering aan mijn zus heb kunnen geven.

Volgende keer weer iets anders om uit te leggen of om te maken: kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam