Creatieve berichten over borduren

Les 125: Prikbord ‘Rooster’ uit de Inspiration Special 2019: de uitvoering

Bij les 124 (van de BERNINA Borduursoftware V8) heb ik de voorbereidingen laten zien vanuit de Inspiration Special 2019: het BERNINA magazine, boordevol leuke projecten. In deze les 125 laat ik zien hoe ik het werkstuk heb (laten) borduren door mijn B770QE met borduurmodule, en wat ik er van gemaakt heb.

Ondanks het feit dat V8 er eigenlijk niet (meer) aan te pas hoeft te komen, heb ik alles wel via deze uitgebreide software voorbereid. Omdat velen van jullie vragen om praklijklessen, laat ik de uitvoering stap voor stap zien, zodat je het eventueel zelf kunt maken. Bedenk wel dat dit mijn idee voor de uitvoering is; het kan best zijn dat je het zelf anders wilt doen. Ik volg echter zoveel mogelijk het origineel, alleen wijzig ik kleuren en uiteindelijk gebruik.


Nav. de stof die ik gekozen heb – ik ga alles op een taupe kleurige Canvas laten borduren – heb ik de kleuren van de garens aangepast: ik gebruik als bovengaren weer Sulky Rayon 40. Ook, omdat ik een meer herfstachtig tafereel wilde maken. Ook de twee stofjes die ik voor beide vogels ga gebruiken/de applicaties, heb ik in warme tinten aangepast: okergeel en warm oranje, stukjes Fossil Fern.

Postitioneren van hulplijnen met witte kleermakerskrijt.

Om er zeker van te zijn dat alles op de juiste plek geborduurd gaat worden, heb ik hulplijnen nodig. Met witte kleermakerskrijt markeer ik eerst de rechthoek op een ruim uitgeknipt stuk taupe kleurige Canvas: de afmeting van deze stevige stof waar ik op ga borduren is groter dan nodig is, omdat ik graag ruim werk.

De genoemde rechthoek is mijn papieren mal op ware grootte, van het totaal te borduren gebied. De vorige keer heb ik je laten zien hoe ik dat via Afdrukvoorbeeld in de BERNINA Borduursoftware V8 heb geprint.


In het midden van de grote papieren rechthoek was een kleinere rechthoek aanwezig, waar oorspronkelijk een studieplan op gezet moet worden (ze blz. 21 van genoemde magazine), na het maken van alle borduurwerken. Ik heb dat deel van de papieren mal ook uitgeknipt, om extra lijnen met de witte kleermakerskrijt te markeren. Later ga ik daar een mooie tekst inzetten (zelf ontwerpen, via machinaal borduren met V8).


Hier zie je een detail, van de getekende krijtlijnen, rechts onder op de hoek, waar ik mee ga starten = motief 1.


Om de plaatsing goed te zien, leg ik het papieren patroon = afdrukvoorbeeld, erop. De lijnen die ik zelf op het patroon getekend heb nav. de papieren mal/afdrukvoorbeeld van het grote plan, moeten overeenkomen met de getekende krijtlijnen, aan de onderkant en de rechter zijkant. Een klein stukje in de hoek blijft over: zo ligt het goed.

Het proef-plaatsen van de Jumbo Hoop.


Ik leg de lege Jumbo Hoop erop om te zien of alles goed blijft liggen, waarmee ik wat extra hulplijnen aan de binnenkant van de binnenring kan tekenen op de stof.


Daarna heb ik een stuk Filmoplast in de borduurring gespannen, en de papieren bovenlaag eraf gehaald, zodat de stof er op blijft plakken. Die heb ik zo goed mogelijk gepositioneerd, maar de laatste controle gebeurt toch onder de machine: met het controleren of het middenpunt ook echt op z’n plek zit.


Het borduurmotief via de USBstick op de B770QE gezet, en alles qua instellingen aangepast. Het middenstuk zit perfect, daarna alle losse ‘flappen’ van de grote stof rondom met spelden vastgezet, zodat ze nergens tussen kunnen komen, of per ongeluk bovenop het borduurwerk vallen tijdens het borduren.

Het borduren van het grote hoekmotief.


En dan wordt de eerste kleur geborduurd. Zoals gewoonlijk laat ik de machine op lage snelheid borduren: liever te langzaam en alles goed gaan, dan te snel en problemen krijgen. Kost wel een paar dagen om al het borduurwerk te laten maken, maar ondertussen – tussen de wisseling van kleuren en stofjes en het herplaatsen van de stof en Jumbo Hoop voor de volgende vier borduurwerken door – kan ik de rest voorbereiden.

Overigens: ik heb niets gewijzigd aan het originele borduurwerk – de ontwerp(st)er heeft prima werk geleverd. De objecten worden bijna allemaal met de satijnsteek gemaakt. Daar waar de machine een groot, lang stuk moet overspannen gaat de snelheid automatisch naar beneden (al een beveiliging in de machine zelf), en daar waar de overspanning nóg langer zou worden zijn naaldpunten = steken stappen tussen gezet. Daar hoef ik me dus geen zorgen om te maken.

De applicatie onderdelen van het vogeltje.


Zodra de plaatsingslijn voor de applicatie van de vogel (1 en 2) geborduurd is, stopt de machine, om je de gelegenheid te geven het lapje stof erop te leggen, voordat de tacklijn = vastzet lijn, gemaakt wordt. Voor deze applicaties heb ik twee malletjes uitgeknipt die op de laatste pagina van het Afdrukvoorbeeld te vinden waren. Daarom is het ook belangrijk om zo’n patroon als dit op WARE GROOTTE = 100% uit te printen, anders kloppen de malletjes niet meer.

Ik heb de patroontjes op de buitenlijnen afgeknipt, en wacht even met uitknippen van de stof. LET OP: de goede kant/tekstkant van de malletjes op de goede kant van de stof leggen, anders komen ze in spiegelbeeld te staan.


De plaatsingslijn is gemaakt: de machine stopt om de stofjes erop te leggen. Op het scherm staat ‘Appliqué’, waarmee aangegeven wordt waar de plaatsingslijnen komen. De kleur garen die ik hiervoor gebruik is al de kleur voor de satijnsteken.


Even een detailfoto van die plaatsingslijn: heel duidelijk te zien waar deze gemaakt wordt. Het kan niet missen…


Ik heb de malletjes eerst op de plek waar ze moeten komen gelegd, om zeker te weten dat de maat klopt.


Daarna zet ik beide lapjes met een tipje Bohin Glue pen = stoffenlijm vast op de ondergrond, zodat ze niet verschuiven bij het maken van de tacklijn, maar ook tijdens het borduren van de satijnsteken rondom.


En dan wordt de tacklijn voorbereid = de volgende fase, ook hier staat nog ‘Appliqué’, zodat je weet wat je gaat doen.


Een detail van het scherm laat weer zien wát er met de tacklijn vastgezet wordt. Mocht er nog een stukje stof uitsteken, dan kun je dat hierna nog voorzichtig wegknippen, dus vóórdat de Satijnsteken gemaakt worden.


En dan het maken van de tacklijn, en daarna de Satijnsteken. Omdat ik een gemêleerd garen gebruikt heb, krijg je stukjes kleur te zien: weer eens wat anders.


Het eerste (hoek)borduurwerk is klaar met het patroon ernaast: alles is netjes geborduurd, met soms wat aparte vulpatronen. Helemaal tevreden.

Verder borduren.


Dan het volgende deel: rechtsboven. Ik bereid alles weer net zo voor als bij het eerste borduurwerk:


het positioneren van de ring, om vantevoren het midden op te zoeken en te bekijken hoe het ingespannen moet worden. Met witte kleermakerskrijt weer lijnen aangegeven langs de binnenkant van de Jumbo Hoop. En dan ook dit laten borduren: hierboven zie je het resultaat van het 2e borduurwerk.


Zo verder met borduurwerk 3, kijken waar het op de stof gemaakt moet worden dmv. de papieren ‘mal’, en steeds verder,


totdat alle 5 borduurwerken klaar zijn. MAAR LET OP: het kan zijn dat het ontwerp van de Vogel linksboven nét te groot is voor de Jumbo Hoop, als je – net als ik – met de B770QE werkt. Ik heb hem toch iets meer moeten draaien, en wat blaadjes aan de zijkant iets meer naar binnen gezet (selecteren en roteren tot het goed staat), om het binnen de rode veiligheidslijnen te krijgen. Dus ook weer een nieuw afdrukvoorbeeld gemaakt, zodat alles gaat passen. Werk je met de BERNINA 8-serie, dan past alles al bij voorbaat.

Dan blijft alleen het middendeel = rechthoek over – daar ga ik de volgende keer een bericht over schrijven, ivm. definiëren werkgebied, en het afwerken van dit werkstuk tot een quiltje. Kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

HEB JE DE INSPIRATION SPECIAL 2019 NOG NIET? VRAAG BIJ JE BERNINA DEALER – OF WORDT ABONNEE VIA DE WEBSITE VAN BERNINA EN KRIJG 4X PER JAAR EEN TIJDSCHRIFT VOL INSPIRATIE, MET DE MOGELIJKHEID OM BESTANDEN/PATRONEN TE DOWNLOADEN. Je kunt HIER alle nummers bestellen die nog beschikbaar zijn, of abonnee worden.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam