Creatieve berichten over naaien

Werkbeschrijving: splitje met overslag

Klassieke patronen, zoals colberts met een splitje of blouses met kragen, zijn eigenlijk niet mijn eerste keus als ik achter de naaimachine ga zitten. Om eerlijk te zijn, was ik maar wat blij toen ik klaar was met mijn coupeuse opleiding, en ik eindelijk aan al die projecten kon beginnen die ik al lang wilde maken. Maar nu heb ik me toch over laten halen om een colbert te maken, zo’n klassieke dus.

Ik laat jullie vandaag zien hoe je een splitje met een overslag maakt. Afgezien van de voorbereidingen zoals markeren en verstevigen is het uiteindelijk niet zo moeilijk als het lijkt.

Een splitje met overslag naaien

Een goed voorbereiding is heel belangrijk. Let erop, dat alle markeringen van het patroon op papier/stof worden overgenomen en dat het verstevigingsmateriaal op de goede plek op de stof zit. Ik heb om het duidelijker te maken de patroondelen van een splitje met overslag hieronder getekend. De split ligt middenachter. De dunne lijnen rondom zijn de naadtoeslagen.

  1. Sluit de middenachternaad tot aan het begin van het splitje (in mijn tekening roze). De naadtoeslag van het rechter achterpand bij de onderslag tot aan de naad inknippen. 
  2. Strijk de naadtoeslagen open en strijk de randen van het splitje in het linker achterpand.
  3. Strijk het rechter split-deel bij de stofvouwmarkering om en rijg de onderslag aan het linker split-deel vast. 
  4. Stik het linker achterpand aan de goede kant van de stof schuin door. Het beginpunt is hierbij het punt “begin van het splitje”. Alle lagen (beleg en onderslag) worden vastgenaaid. 

En dat is eigenlijk al alles. Binnenkort ga ik verder met de kraag. Ik laat jullie zien als ik weer een tip heb! 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam