Creatieve berichten over naaien

Comfortabel vest: Zebra en Teddy

Ook zin om een comfortabel vest van teddy en zebrastof te maken? Dan gaan we nu lekker aan de slag met deze werkbeschrijving!


Ik kreeg de kans om een stof uit een webshop te selecteren. Vaak is dat waar mijn creatieve proces begint. Ik vind het heerlijk om bij elke stof een kledingstuk of outfit te bedenken en zo had ik al gauw een hele lijst. Uiteindelijk bleven er twee stoffen over: een zebra- en een teddy stof. In mijn besluiteloosheid ontstond het idee om de twee te combineren. Voor degenen die me een beetje kennen, ik hou ervan verschillende stoffen en prints te combineren.

Online selecteren van stoffen

Het leek me super juist deze twee stoffen te combineren. Om in te schatten of de stoffen zouden matchen checkte ik het type stof en waarvoor de stof geschikt was. Zo kon ik naast textuur en print inschatten of de stoffen in één kledingstuk zouden passen. De zebra is een polyester / wollen stof en geschikt voor jassen en de teddy is 100% polyester en geschikt voor vesten. Het gewicht van de stof werd niet vermeld, dat kan helpen bij het online kiezen van stoffen. Ik waagde toch de sprong en bestelde de stoffen.

Patroon

Het patroon dat ik heb gebruikt, is zelf getekend op basis van een bestaand vest. Het is een eenvoudig model, licht getailleerd met zakken. Mijn plan was om het bovendeel van zebra te maken en onder van teddy stof. Dus ik knipte elk patroondeel door en markeerde de delen met ‘zebra’ en ‘teddy’, zodat ik ze niet door elkaar zou halen.

Toen de stof kwam realiseerde ik me al snel dat het gewicht van de stoffen anders was. De teddy stof was zwaarder dan de zebrastof. Verder was de zebra behoorlijk rekbaar en de teddy stof niet. Dit was iets om rekening mee te houden.

Verstevigen

Na het knippen van de stof heb ik de patroondelen weer compleet gemaakt door de zebra en teddy delen aan elkaar te naaien. Daarna verstevigde ik de naden van de zebra stof met vlieseline langs de halslijn en langs de armsgaten. Voor de schoudernaden gebruikt ik veterband voor extra sterke versteviging.


Het in elkaar zetten van het vest was verder een vrij eenvoudige taak. Het zijn vooral lange naden die ik stikte met hulp van terugtransportvoet 1c en met een lichte zigzagsteek.


Afwerking

Voor een netjes afgewerkte hals bevestigde ik een lange dubbelgevouwen strook gemaakt van de twee stoffen. Hierdoor ontstond een bies van 4 cm breed. Ik zorgde ervoor dat de naden aan de voorkant overeenkwamen met de naden van de de voorpanden. Voordat ik de zoom stikte onderaan het vest en aan de mouwen, heb ik de naden uitgedund zodat ze minder dik zouden zijn.

Door mijn label toe te voegen, dit keer als ‘design feature’, was het super comfortabele vest klaar.

Ik vind het resultaat top! Laat die winter maar komen, ik kan niet wachten om het te dragen!

Als je wilt weten waar ik deze prachtige stoffen vandaan heb, neem dan een kijkje op mijn Instagram ?.

Zie je daar!

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyliesl

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: naaigaren, polyester, teddystof, wol
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam