Creatieve berichten over borduren

Les 132: BERNINA Borduursoftware V8: Knockdown Stitches en Monogrammen op fluffy stoffen deel 2

Verder werken aan de Monogrammen met de Knowdown Stitches, waar ik op 21 oktober jl. via mijn BERNINA Blogbericht aan begonnen ben. Er zijn nog een aantal mogelijkheden te bespreken.


Een volgend voorbeeld is: Monogram Style 12B. Omdat ik dit op een heren handdoek ga borduren, kies ik ervoor om geen ornamenten erbij te zetten, maar ga ik iets meer met de rand doen. Dat moet wel stoer zijn, want bloemetjes en frutsels worden ‘niet gewaardeerd’… Tja, als je iets persoonlijks wilt maken, moet je wel enigszins rekening houden met de wensen van de ontvanger, toch?

Allereerst moest dit ontwerp opgesplitst worden (linker taakbalk ‘Gereedschappen’, ‘Bewerken’, ‘Opsplitsen’, terwijl alles geselecteerd was. Het bleek namelijk dat – bij het klikken/selecteren van de rand – alles geselecteerd werd en niet apart bewerkt kon worden. Dus – opsplitsen en apart bewerken.


De letters via dubbelklikken geselecteerd, waarna ‘Object Eigenschappen’ geopend werd bij Belettering – het ABC gewijzigd in ‘Marcus’, en op OK geklikt. Het is nu nog te groot, maar leuk is wel dat je de letters schuin geplaatst krijgt, net als bij het origineel.


Door tegen de nodes te duwen, óf de breedte/hoogte te wijzigen, maak ik de naam passend. Maar nu vind ik het een beetje te iel..


Vandaar dat ik de naam nog ga opsplitsen in aparte letters, de M vergroten en de andere letters wat dichter op elkaar ga zetten. Dát ziet er al heel anders uit.


Ik heb een tweede rand om het geheel gezet. Ik kopieer en plak de rand, trek hem groter en plaats hem zodanig om het geheel heen, dat er een tweede rand ontstaan is, die de eerste niet raakt. Ik geef alles een aangepaste kleur en zo zou ik het kunnen borduren. De steekbreedte van de 2e rand heb ik op 5.00mm gezet: dit moet de lussen weghouden van de steken. Maar ik wil nog verder gaan.


De tweede rand ga ik gebruiken om een achtergrond van Kantwerk vulling te maken. Ik klik bij de docker ‘Kleurenfilm’ op de 2e rand om deze te selecteren en klik dan op het icoontje ‘Kantwerk vulling’ op de Steken taakbalk, onderaan. En dan staat er een soort diagonaal raster bovenop de naam en 1e rand, en dat is niet de bedoeling, want dit Kantwerk raster moet als eerste geborduurd worden, zodat de rest er bovenop komt te staan.


Om dat te kunnen doen, moet ik alles eerst de-groeperen (als dat nog niet gedaan was), en dan het vakje van de Kantwerk via ‘Kleurenfilm’  vulling helemaal naar boven duwen.


En omdat ik deze achtergrond wil laten opvallen op een antraciet kleurige handdoek, krijgt alles een andere kleur. Ook al zal de kleur van de handdoek er doorheen schijnen: dit is waarschijnlijk prima te zien. Dus: de Knockdown steken bestaan in dit geval uit een volledige achtergrond laag, die zodanig luchtig is, dat er gewoon overheen geborduurd kan worden.


Voor de dames handdoek houd ik hetzelfde ontwerp aan (het komt in dezelfde badkamer te hangen), maar pas natuurlijk de naam aan, en zet deze qua schuinte andersom, als tegenhanger.


Kantwerk vulling heb je overigens in een aantal patronen: je kunt uit 5 mogelijkheden kiezen, waardoor je Knowdown steken/achtergrond er weer totaal anders uit komt te zien. Leuk om mee te experimenteren.


Klik maar eens L0003a aan, en dan ‘Toepassen’: dan zie je direct een flinke verandering. Je kunt ook voor enkelvoudige plus of kruis kiezen: dat scheelt weer steken, want deze laatste twee ontwerpen komen elk boven de 14.000 steken uit! Best veel voor zo’n klein ontwerp. De achtergrond vereenvoudigen kan dus een hoop steken schelen.

Kies in ieder geval niet voor een hele dichte steek: het borduurwerk wordt er erg stijf van. Je krijgt dan een plakkaat op dat deel van de soepele handdoek. Je kunt ook voor Fantasie vulling kiezen die wat luchtig is, maar bedenk wel dat het patroon bij een dikke handdoek minder goed uit zal komen.

Volgende keer laat ik je nog een methode zien om Knowdown steken te maken. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam