Creatieve berichten over naaien

Snel even een cape maken voor Halloween

‘Oma, kun je even snel voor mij een Halloween cape maken? Liefst met een oranje pompoen met ogen en grote tanden erop, want ik heb vrijdag een Halloween feestje’. Je begrijpt dat dit geen weken vantevoren gevraagd werd, maar vlak voor het bewuste feestje. Tja, dan duik je snel de kast in om te kijken of je stoffen en andere materialen kunt vinden.


Eerst eens kijken wat ik heb: een stuk zwarte Velours de Panne, fel oranje Fleece, oranje koord, zwart lockgaren en zwart en oranje naaigaren. Daarmee moet het kunnen. In ieder geval heb ik hier geen patroon voor nodig: dat kan wel uit de losse hand.

Van de zwarte Velours de Panne heb ik een stuk afgeknipt van ca. 1.10m hoog. De stof is 1.50m breed, dus dat kan ik als breedte van de cape gebruiken. De 1.10m hoogte is voor de lengte/hoogte, nadat het bij mijn kleindochter is opgemeten.


Allereerst ga ik alle vier de kanten aflocken: dat gaat prima, want dan kan ik niet alleen het omkrullen van de randen voorkomen = platter krijgen, maar ook direct afwerken zonder dat ik zoompjes ed. hoef te maken. Het gaat hier om een éénmalig te gebruiken cape, die wellicht nog in de verkleed box terecht komt, maar verder zal hij niet gedragen worden. En dat is nou zo handig van de BERNINA 1300MDC: direct aflocken terwijl de zijkant netjes recht gesneden wordt met het superscherpe mes. Daar waar de zelfkanten aanwezig zijn, laat ik een breder stuk afsnijden, omdat je anders gaatjes en een doffe rand blijft zien: dat is niet zo mooi.


Ook boven- en onderkant worden nu netjes afgelockt: dat voorkomt omkrullen en bij de bovenkant kan ik de plat gemaakte randen gebruiken om een tunnel voor het koord te maken.


Aan de bovenkant maak ik een ruime tunnel, waar ik direct het koord inzet. Hiervoor heb ik bij het koord aan één kant een dubbele knoop gemaakt, en ga ik vanaf de ene zijkant naar de andere zijkant de plat gemaakte, gelockte rand gebruiken om de tunnel dicht te maken.


Dat gaat prima zo, en het voordeel van direct het koord erin leggen en opschuiven is dat ik geen ingewikkelde tunnel hoef te maken waar ik naderhand het koord doorheen moet halen met bv. een veiligheidsspeld. Omdat ik de tunnel ruim gemaakt heb, was er geen risico dat het koord per ongeluk vastgenaaid zou worden. Daarna aan de andere kant ook een dubbele knoop in het oranje koord gemaakt, zodat het koord er niet meer uit kan schieten.


En dan de pompoen: van fel oranje fleece heb ik – uit de losse hand – een pompoen geknipt, met ogen en een mond met twee tanden, net zoals mijn kleindochter het wilde. Op de rug gespeld, rekening houdend met haar lange haar: de pompoen moet nog wel te zien zijn als ze bv. besluit om haar haar los te dragen ipv. in een paardenstaart.


Met zwart garen alles erop gestikt, ook wat lijnen die het geheel meer op een echte pompoen doen lijken, en klaar is de cape. De kleuren lijken vreemd (niet meer echt oranje), maar dat heeft te maken met mijn camera. Je krijgt in ieder geval een goed idee zo.


Anabelle, mijn paspop, mocht weer even helpen om het eindresultaat te laten zien: de voorkant van de cape…


en de achterkant. Ik had al een puntmuts/heksenmuts gehaald, die het plaatje compleet zal maken. En nu maar hopen dat ze plezier heeft op het Halloween feestje!

Groeten vanachter de naaimachine
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam